infa.lt

ES VRM ministrų dėmesys kovai su narkotikų apyvarta (neteisėta)

21 liepos
18:24 2023
Agnė Bilotaitė

VRM nuotr.

VRM pranešimas:

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė dalyvauja neformaliame Europos sąjungos (ES) vidaus reikalų ministrų susitikime vykstančiame Ispanijoje. Susitikime aptartos kovos su organizuotu nusikalstamumu, ypač neteisėta narkotikų apyvarta, veiksmingo teisėsaugos darbo, vidaus saugumo grėsmių, susijusių su karu prieš Ukrainą ir migracijos klausimai.

Ministrė A. Bilotaitė didelį dėmesį skyrė kovos su neteisėta narkotikų apyvarta ir ypač – nepilnamečių narkotinių medžiagų vartojimo paplitimo ir prevencijos klausimams aptarti.

Lietuvoje teisėsauga sėkmingai dirba išardant organizuoto nusikalstamumo tinklus. Praėjusiais metais Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai atliko 91 tarptautinę operaciją bendradarbiaudami su 25 šalių pareigūnais, o šių operacijų metu iš neteisėtos apyvartos išimta daugiau nei 10 tonų įvairių rūšių narkotinių ar psichotropinių medžiagų.

„Turime užtikrinti, kad teisėsauga turėtų reikiamus instrumentus dirbti savo darbą – tiek teisinius, tiek technologinius. Taip pat labai svarbu imtis priemonių, nukreiptų į paklausos, poreikio mažinimą.

Matydami, kaip opėja narkotikų platinimo ir vartojimo jaunimo tarpe, mokyklose problema, Lietuvoje ėmėmės aktyvių veiksmų nepilnamečių švietimo ir narkotikų platinimo mokyklose prevencijos srityse. Turime aktyviau supažindinti visuomenę apie narkotikų žalą, priklausomybių problemas bei su tuo susijusias rizikas“, – sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Didelė organizuotų nusikaltimų dalis vyksta skaitmeninėje erdvėje, todėl ES vidaus reikalų ministrai susitikime taip pat aptarė šių nusikaltimų užkardymo, nustatymo ir tyrimo iššūkius.

ES valstybės narės šiuo klausimu sutaria – reikalingas teisinio reguliavimo pokytis, nustatantis teisingą balansą tarp asmens privatumo ir saugumo sumetimų, ypač, kai tai susiję su sunkiais nusikaltimais, pavyzdžiui, vaikų seksualiniu išnaudojimu.

Ministrė A. Bilotaitė pabrėžė, kad turėdami lūkestį dėl gerų teisėsaugos darbo rezultatų, pirmiausia turime suteikti instrumentus – tiek teisinius, tiek technologinius. Per dideli apribojimai teisėsaugai turėti prieigą prie elektroninių duomenų apsunkina pareigūnų darbą, todėl labai svarbu ieškoti subalansuotų sprendimų.

infa.lt: reikėtų atkreipti dėmesį į pranešimo formuluotę „neteisėta narkotikų apyvarta”, kuri preziumuoja, kad gali būti ir teisėta.

Žinant, kad ši valdančioji dauguma norėjo dekriminalizuoti narkotikus (nedidelio kiekio), taip pat sumažino bausmes už „nedidelio kiekio narkotikų turėjimą”, patikėti jų „susirūpinimu” dėl narkotikų apyvartos tarp nepilnamečių – išties sudėtinga. Galima sakyti „misija neįmanoma”.

O kai kalbama apie sunkius nusikaltimus, ypač seksualinį vaikų išnaudojimą – tai kyla natūralus klausimas – o kaip ten jūsų draugo, ministre Bilotaite,, Kristijono Bartoševičiaus byla?

Ar ji jau nesusijusi su seksualiniu vaikų išnaudojimu, kurį reikėtų demaskuoti, išaiškinti ir priimti reikalingą sprendimą – kaltas-nekaltas?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 107

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Ačiū už jūsų blaivų požiūrį į Igną Vėgėlę.:)...

susidomėjimas nulinei tiesai......

Jei gerai suprantu, tai už GPS Rusija nėra atsakinga, kiekžinau, tai JAV žaisliukas. Taigi GPS...

Būtent taip, todėl aš tartis neskubėčiau, nes šiandiena šiukšlė, rytoj gali būti pati brangiausia preke...

Ed

Tarp kito galėtų tartis su...Rusija, tai vienintelė šalis, kuri sukūrė technologijas ir panaudotą branduolinį kurą...

mes

gyvename suklastotame, užvaldytame propagandos pasaulyje... tiesa yra tai suprasti... tik tikros žinios veda į tiesą......

A5

Tegu nebijo amerikonai kaip ana syki vel prigazdins teisejus ir niekas jokio orderio neisduos. Demokratija...