infa.lt

Įsigalioja apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis. Ką tai reiškia?

30 birželio
11:52 2023
Agnė Bilotaitė - policija

lrv.lt nuotr.

VRM pranešimas:

Nuo šių metų liepos 1 d. įsigalioja apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis. Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo nauja redakcija padės užtikrinti nukentėjusių asmenų teises, greičiau ir kokybiškiau suteiks nukentėjusiems būtinas paslaugas.

Pasak vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės, apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis – tai efektyvi priemonė, suteikianti teisę policijos pareigūnams nedelsiant įvykio vietoje atskirti auką ir įtariamą smurtautoją.

Orderis galės būti skiriamas policijos pareigūno ar prokuroro 72 valandoms. Per tą laiką pareigūnai turės galimybę kreiptis į teismą dėl orderio pratęsimo maksimaliam 15 kalendorinių dienų laikotarpiui.

„Nuo šiol pareigūnai turės veiksmingus įrankius greitai reaguoti ir apsaugoti auką nuo smurtautojo, o kitos institucijos galės laiku ir kokybiškai suteikti psichologinę ar kitą būtiną pagalbą nukentėjusiam asmeniui. Negalime toleruoti jokio smurto, taip pat ir elgesio, kuris kelia smurto pavojų kitam asmeniui. Kviečiu visuomenės narius nelikti abejingais ir sužinojus apie smurto atvejus, nedelsiant pranešti pareigūnams“, – ragina vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderį ar analogišką jam priemonę turi 12 šalių: Nuo 2020 m. lapkričio tokį orderį įvedė ir Lenkija.

Nuo smurto dažniausiai nukenčia darbingo amžiaus moterys, tačiau auga smurtas prieš vyrus. Nors smurtinių įvykių skaičius sąlyginai ir stabilizuojasi, smurto pasekmės išlieka skaudžios.

2022 m. Policijoje užregistruota daugiau kaip 56 tūkst. (beveik 56 tūkst. 2021 m.) pranešimų dėl smurto artimoje aplinkoje. Daugiausia užregistruota Vilniaus apskrityje – 14,5 tūkst., Kauno apskrityje – virš 11 tūkst., Šiaulių apskrityje – 6,6 tūkst.

Smurto artimoje aplinkoje nusikaltimai sudaro 17,8 proc. visų nusikaltimų.

infa.lt: Trumpai tariant, jei jūs smogėte, pastūmėte ar kitaip fiziškai kontaktavote su šeimos nariu, o gal grasinote, kad tai padarysite – pastarasis gali iškviesti policiją, kuri jus atribos nuo menamos aukos (neaišku kokiu būdu policininkas nustatys, kad tai buvo daroma, jei nėra jokių žymių). Atribojimas gali būti vykdomas uždraudžiant jums būti namuose arba išvežant menamas aukas (auką) iš namų į krizių centrą. Pirmuoju atveju jums teks ieškoti kur gyventi laikotarpiu, kol bus priimtas teismo sprendimas dėl jūsų tolesnės ateities.

Negalėdamas kontaktuoti su „smurto auka” – negalėsite ir susitarti ar atsiprašyti ar kitaip sureguliuoti konflikto, kuris galėjo būti tiesiog spontaniškas prasiveržimas, ir kitomis sąlygomis sureguliuojamas vidiniu susitarimu šeimoje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 209

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Nieko!    -  2023-06-30, 12:26

    Dar vienas budas susidoroti su „nenaudingais”. Ir tiek.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. VŽA    -  2023-06-30, 18:06

    AKIVAIZDU, taip bus įgyvendinta viena STAMBULO KONVENCIJOS pastraipa…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Ačiū už jūsų blaivų požiūrį į Igną Vėgėlę.:)...

susidomėjimas nulinei tiesai......

Jei gerai suprantu, tai už GPS Rusija nėra atsakinga, kiekžinau, tai JAV žaisliukas. Taigi GPS...

Būtent taip, todėl aš tartis neskubėčiau, nes šiandiena šiukšlė, rytoj gali būti pati brangiausia preke...

Ed

Tarp kito galėtų tartis su...Rusija, tai vienintelė šalis, kuri sukūrė technologijas ir panaudotą branduolinį kurą...

mes

gyvename suklastotame, užvaldytame propagandos pasaulyje... tiesa yra tai suprasti... tik tikros žinios veda į tiesą......

A5

Tegu nebijo amerikonai kaip ana syki vel prigazdins teisejus ir niekas jokio orderio neisduos. Demokratija...