infa.lt

Robertas Šarknickas: „Po Prezidento kalbos“

22 birželio
18:46 2023
Robertas Šarknickas

Seimo kanceliarijos nuotrauka

Robertas Šarknickas, Seimo narys, LVŽS

Seimo salėje skaitydamas metinį pranešimą Prezidentas paminėjo išties nemažai Lietuvos politikos piktžaizdžių, kurios, kad ir kaip bebūtų gaila, yra vedamos politikos, galimai net sąmoningo neefektyvumo realybė.

Man viena jautresnių temų – narkotikai mokyklose. Situacija jau dabar yra daugiau nei tragiška – narkotinių medžiagų pėdsakų randama daugelyje mokyklų. Pavyzdžiui, narkotikų pėdsakų aptikta 27 iš 28 uostamiesčio mokyklų, dažniausiai – kokaino.

Kaip nurodė Prezidentas: „Narkotikų plitimas mokyklose negali tapti statistine eilute policijoje.“ Iš tiesų, privalome daryti viską, kad šie baisūs skaičiai, kai 27 iš 28 mokyklų aptinkami narkotikų pėdsakai, mažėtų.

Visgi, kol kas Seime judame visiškai priešinga kryptimi ir kelių Seimo narių iniciatyva siekiame dar labiau sušvelninti, o tiksliau – dekriminalizuoti, narkotinių medžiagų naudojimą. Nė neabejoju, kad tokiu atveju raudonai nusidažytų ir ta likusi vienintelė iš 28 mokyklų, kurioje narkotikų dar nerasta.

Užuot siekę dekriminalizuoti narkotikus, geriau, kaip minėjo ir Prezidentas, pasirūpinkime vaikų sportiniu užimtumu. Siekime ne tik jų užimtumo popamokinėje veikloje, tačiau ir rezultatų profesionaliame sporte.

Auginkime naują sportišką kartą, kadangi šiuo metu Lietuva išgyvena sporto krizę. Išskyrus vieną kitą atvejį, kai lietuviui yra kabinamas medalis arba Lietuva garsinama kita ne profesionalaus sporto veikla, šiuo metu išgyvename pergalių badą – tiek krepšinyje, tiek kitose sporto šakose, kur anksčiau Lietuvos vardas buvo itin gerbiamas.

Vaikų užimtumą skatinti ir polinkį narkotikams mažinti galime ir per šeimos politiką, kuri, kaip nurodė Prezidentas, šiuo metu yra Lietuvos politikos pogrindyje. Į šią problemą reikėtų žiūrėti plačiai – peržiūrėti lengvatų taikymą šeimoms, kompensacijas būstui, vaikų užimtumui ir kt. Neatmestina idėja užtikrinti šeimų nemokamą kultūros įstaigų lankymą.

Kaip sakė Prezidentas, programa „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ parodė, kokia svarbi Lietuvoje yra kultūra ir kiek svarbu Lietuvos kultūrą įtraukti į Europos kultūros kontekstą. Nors anais metais Prezidentas tik pagarsino idėją dėl „Aušros“ mėnraščio perleidimo, šiemet jau galime pasidžiaugti jos realiu perleidimu ir pristatymu į švietimo mokyklas.

Čia turime būti dėkingi mecenatui, gerb. Pranui Kizniui. Tokie žmonės tik parodo, kad Lietuvoje dar yra asmenybių, kurioms svarbu lietuviškos šaknys ir tradicijos, svarbi ateities karta, kuriai reikia perduoti Lietuvos šaknų istoriją.

Kalbant apie kultūrą, privalu puoselėti ne tik ją, bet ir kultūros politiką. Gaila, tačiau dar 2016–2020 m. Seimo kadencijoje Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Vyriausybės parengtas Kultūros politikos pagrindų įstatymas jau tris šios Seimo kadencijos metus guli Kultūros ministerijos stalčiuose.

Šis ministerijos neveiksnumas užkliuvo ir Prezidentui, kuris savo metiniame pranešime pastebėjo, kad Kultūros politikos įstatymas turi būti kuo greičiau priimtas. Tikėkimės, kad šią pranešimo dalį išgirdo ir Kultūros ministerija.

Taigi Prezidentas savo kalboje nors ir trumpai, bet labai taikliai įvardijo šios Seimo kadencijos vedamos politikos žaizdas, tačiau vis dar nesiimama priemonių jas sutvarstyti. Priešingai – valdantieji teikia įstatymų projektus, kurie šias žaizdas tik dar labiau didina.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 179

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Noreciau    -  2023-06-22, 12:20

    ponui Robertui priminti,kad sportas ir kultura klesti ten,kur tautos „apacios” socios ir apsirupine! Kitaip – jokie „mecenatai” to nepakeis!

    Atsakyti į šį komentarą
  2. VŽA    -  2023-06-22, 19:38

    Taip sparčiai tęsis, kol Seime bus lyt-psich, polit-ekonom iškrypėliai…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Jei įstatymo paskirtis yra viešinti užsienio subjektų veiklas siekiant daryti įtaką kultūrinei ir politinei aplinkai...

Bet

Mūsų sprendėjai labai panašūs į debilus…...

Ačiū už jūsų blaivų požiūrį į Igną Vėgėlę.:)...

susidomėjimas nulinei tiesai......

Jei gerai suprantu, tai už GPS Rusija nėra atsakinga, kiekžinau, tai JAV žaisliukas. Taigi GPS...

Būtent taip, todėl aš tartis neskubėčiau, nes šiandiena šiukšlė, rytoj gali būti pati brangiausia preke...

Ed

Tarp kito galėtų tartis su...Rusija, tai vienintelė šalis, kuri sukūrė technologijas ir panaudotą branduolinį kurą...