infa.lt

Prof. Rasa Čepaitienė. Ne makartizmas, o gan komiškas makaraitizmas

28 balandžio
11:25 2023
Rasa Čepaitienė

Facebook nuotr.

Tai, kas dabar vyksta Lietuvoje – be abejonės, nieko ypatingai naujo ir gali būti aiškinama remiantis istoriniais precedentais.

Galima prisiminti viduramžių raganų medžiokles, virtusias dažnai nepagrįsto persekiojimo metafora. Galima prisiminti ir stalininį terorą – itin platų mastą įgavusią represijų mašiną, kuri daugmaž sklandžiai veikė tol, kol nepasirodė esanti nebeefektyvi ir paspringo.

Bet dar labiau čia tiktų paminėti makartizmą – tai JAV 6 deš. vykęs oponentų ir įtariamųjų pjudymas, kaltinant juos dirbant sovietams arba esant užsislapstinusiais komunistais. Vėliau didžioji dauguma apkaltintųjų ir persekiotų buvo pripažinti nekaltais.

Visas šias žymias cancelinimo kampanijas vienija iki neįtikėtinų aukštumų išaugusi isterija ir paranoja, visuomenės susikiršinimas ir visuotinė baimė bei įtarinėjimas.

Dėl to pametamas sveikas protas, užgožiama bet kokia racionali diskusija ir teisinės priemonės, kuriomis Vakarų visuomenės paprastai sprendžia tokius ginčus, susijusius su politinės galios ir simbolinio kapitalo pasiskirstymu.

Tik, kaip visuomet, reikia atsižvelgti ir į mūsų vietinę specifiką – turime ne MAKARTIZMĄ, o gana komišką MAKARAITIZMĄ, tarpstantį ant gandų, paskalų, šmeižtų ir neįtikėtinų fantazijų, kuriais, be jokių faktų ir įrodymų, makaraitininkai mėgsta švaistytis, drabstydami oponentus purvais ir uoliai klijuodami „valstybės priešo” etiketes.

Lietuviškas atvejis dar pasižymi stipriu grotesko kvapeliu – čia dešimtmečiams užsislapstinę buvę KGB bendradarbiai ir jų palikuonys apšaukia „vatnikais” ir „kremlinais” kiekvieną, kuris tik stoja jiems skersai kelio arba kelia nepasitenkinimą.

Tai įmanoma tik visuomenėse, kuriose nėra ar nustoja veikti savireguliacinė viešosios erdvės geba, trūksta adekvačios ir objektyviai bei kompetentingai dirbančios teisėsaugos institucijų.

infa.lt: Prof. Rasa Čepaitienė sureagavo į LRT paskelbtą I.Makaraitytės „antikremlinį” komentarą, kuriame prokremlišku vadinamas interneto žiniasklaidos portalas „Respublika”.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 413

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. VŽA    -  2023-04-28, 06:51

    Dar trumpiau: Kalti, – tik RINKĖJAI, išrinkusieji lyt-polit-iškrypėlius…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Kiek    -  2023-04-29, 06:23

    jau „geniju” prirase apie tai megatonas rasliavu,bet vaisto nuo to – nepasiule ne vienas! Net Radzis tebeklausia „o ka daryt!?”…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

nacistui putinui.......

Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...