infa.lt

Teksaso federalinis teisėjas nutarė, kad abortų tablečių patvirtinimas JAV – neteisėtas

09 balandžio
06:30 2023

Skauda pilvą

Teksaso federalinis teisėjas Matthew Kacsmarikas sustabdė Maisto ir vaistų administracijos (FDA) sprendimą, patvirtinantį tablečių, kuriomis atliekamas medikamentinis abortas – mifepristono – pardavimą. JAV prezidento Joe Bideno administracija apskundė šį sprendimą, praneša „CBS News” kanalas.

67 puslapių teismo nuomonėje (.PDF) M. Kacsmarikas teigia, kad prieš dvejus metus suteiktas leidimas naudoti mifepristoną buvo neteisėtas. Tai darydamas federalinis teisėjas visiškai neuždraudė pardavinėti mifepristono, kaip reikalavo prieš abortus pasisakančios organizacijos, pažymi CBS.

„Jei šis sprendimas ir toliau galios, praktiškai joks FDA patvirtintas receptas nebus apsaugotas nuo tokių politinių ir ideologinių išpuolių. … Šis sprendimas yra dar vienas beprecedentis žingsnis, kuris atima iš moterų pagrindines laisves ir kelia pavojų jų sveikatai”, – sakė Joe Bidenas, komentuodamas federalinio teisėjo sprendimą.

JAV generalinis prokuroras Merikas Garlandas (Merrick Garland) taip pat pasmerkė M. Kaschmariko sprendimą, praneša transliuotojas.

FDA daugiau nei prieš 20 metų patvirtino preparatą abortams mifepristoną kartu su misoprostoliu, kuris naudojamas nėštumui nutraukti iki dešimties savaičių.

2019 m. FDA patvirtino prekybą generine mifepristono versija, o 2021 m. panaikino reikalavimą parduoti vaistą asmeniškai.

2022 m. lapkritį grupė prieš abortus pasisakančių gydytojų ir medicinos mokslininkų Teksaso Amariljo teismui pateikė ieškinį, kuriuo siekė panaikinti FDA patvirtinimą dėl mifepristono.

Ieškovai teigia, kad agentūra, patvirtindama mifepristoną, peržengė savo įgaliojimus, ir prašė teismo visiškai uždrausti šio preparato pardavimą.

2022 m. birželį JAV Aukščiausiasis Teismas panaikino federalines teisės į abortą garantijas ir teisę uždrausti ar patvirtinti abortus perdavė pačių valstijų įstatymų leidėjams.

Nuo to laiko 11 JAV valstijų jau priėmė įstatymus, ribojančius teisę į abortą. Šių metų kovo 17 d. Vajomingo gubernatorius Markas Gordonas pasirašė įstatymą dėl abortinių tablečių draudimo. Tai pirmoji JAV valstija, įvedusi tokį draudimą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 73

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......