infa.lt

Teismas: TS-LKD kandidato eliminavimas iš rinkimų Anykščiuose antrojo turo – teisėtas

24 kovo
12:18 2023

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) 2023 m. kovo 23 d. paskelbė nutartį byloje, kurioje ginčas kilo dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (toliau – VRK)  sprendimo teisėtumo. Šiuo užginčytu sprendimu buvo pakeistas ankstesnis VRK sprendimas ir nurodyta, kad Anykščių rajono savivaldybėje pakartotiniame balsavime dalyvauja Kęstutis Tubis ir Dainius Žiogelis.

Tokiu būdu iš rinkimų buvo pašalintas TS-LKD kandidatas.

Pareiškėjas Politinė partija Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai kreipėsi į teismą prašydamas panaikinti VRK sprendimą kaip neteisėtą. Šiuo Sprendimu VRK, vadovaudamasi Lietuvos Respublikos rinkimų kodeksu bei Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimu, nusprendė: pakeisti pačios VRK sprendimą ir nurodyti, kad pakartotiniame balsavime (antrame rinkimų ture) dalyvauja Kęstutis Tubis ir Dainius Žiogelis;

Taip pat laikyti rinkėjus, balsavusius už Dainių Žiogelį ir Sigutį Obelevičių (TS-LKD kandidatą), nebalsavusiais ir sudaryti jiems galimybę balsuoti 2023 m. kovo 15-16 d. už šio sprendimo 1 punkte nurodytus kandidatus.

TS-LKD nurodė, kad su šiuo VRK Sprendimu nesutinka, nes juo iš rinkimų antrojo turo buvo pašalintas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatas Sigutis Obelevičius.

LVAT teisėjų kolegija šioje byloje priėjo išvados, kad VRK sprendimas, kuriuo buvo atkurtos pasyviąją rinkimų teisę įgyvendinančio kandidato K. Tubio (LVŽS kandidato) ir už jį balsavusių rinkėjų teisės, yra teisėtas.

Sprendimas dėl balsavusių asmenų pripažinimo nebalsavusiais, šioje byloje susiklosčiusioje teisinėje padėtyje, kai pakartotiniai rinkimai jau buvo prasidėję, o į kandidatų sąrašą sugrąžintas balsuojant pirmą kartą balsų daugumą surinkęs ir neteisėtai pašalintas kandidatas, įvertintas kaip pagrįstas bandymas ištaisyti rinkimų organizavimo trūkumus ir tokiu būdu apsaugoti aktyviąją rinkimų teisę įgyvendinančių asmenų teises.

Todėl, remdamasis išdėstytomis aplinkybėmis, LVAT pareiškėjo politinės partijos Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai skundą atmetė.

LVAT nutartyje, be kita ko, pažymėjo, kad tai, ar pakartotinio balsavimo metu kilusios kvestionuotinos rinkimų proceso aplinkybės, taip pat ir akivaizdaus teisinio neapibrėžtumo pirmojo ir pakartotinio balsavimo metu faktas, patvirtina ar paneigia rinkimų sąžiningumą, pasyviąją rinkimų teisę įgyvendinančių subjektų sąžiningą konkurenciją, visavertį aktyviosios rinkimų teisės įgyvendinimo užtikrinimą, įvykusių rinkimų skaidrumą ir jų teisėtumą, pagal nustatytą Rinkimų kodekse įtvirtintą teisinį reguliavimą turi būti atliktas VRK sprendžiant jau dėl galutinių rinkimų rezultatų rinkimų apygardoje tvirtinimo.

Kontekstas: Po pirmojo rinkimų turo VRK neteisėtai pašalino iš rinkimų į antrąjį turą patekusį LVŽS kandidatą, Kęstutį Tubį, po ko automatiškai į jo vietą antrajame ture pateko TS-LKD kandidatas, gavęs pirmajame ture trečiąją vietą pagal balsų skaičių. VRK gavusi skundą ir jį išnagrinėjusi – atstatė prieš tai pašalintą iš rinkimų Kęstutį Tubį, ką vėliau apskundė teismui TS-LKD.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 156

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....