infa.lt

Kaip cukraus industrija kaltę dėl širdies ligų perkėlė riebalams

Kaip cukraus industrija kaltę dėl širdies ligų perkėlė riebalams

15 rugsėjo
01:03 2016

cukrus

„1960-aisiais cukraus pramonė sumokėjo mokslininkams, kad tie dirbtinai sumažintų ryšį tarp cukraus ir širdies ligų ir vietoje to į pirmą planą iškeltų riebalus kaip pagrindinį šių ligų kaltininką, liudija naujai atrasti istoriniai dokumentai, – praneša The New York Times.

Vidiniai cukraus pramonės dokumentai, neseniai aptikti tyrinėtojų iš Kalifornijos (San-Francisko) universiteto ir publikuoti JAMA Internal Medicine, liudija, jog penkiasdešimties metų eigoje, tyrimai siekiant sužinoti maitinimosi vaidmenį širdies ligų vystymosi atžvilgiu, tame tarpe daugelis iš jų buvo dabartinių dietinių rekomendacijų pagrindu, didžiąja dalimi buvo inicijuojami cukraus pramonės“.

„Jie galėjo apsukti cukraus aptarimų temą jiems reikalinga kryptimi dešimtims metų“, – rašoma JAMA Internal Medicine.

„Dokumentai rodo, jog Sugar Research Foundation (Cukraus tyrimo fondas) grupė, šiandien žinoma kaip Sugar Association (Cukraus asociacija), sumokėjo trims Harvardo mokslininkams sumą, šiandien ekvivalentišką 50 tūkstančių dolerių, už cukraus, riebalų ir širdies ligų sąsajų tyrimų 1967 m. apžvalgos publikaciją. Tyrimai paskelbti apžvalgoje, buvo kruopščiai atrinkti cukraus grupės, o paskelbti straipsniai, publikuoti prestižiniame New England Journal of Medicine leidinyje, minimalizavo cukraus ryšį su širdies ligomis, mesdami šešėlį sočiųjų riebalų vaidmeniui“.

Straipsnyje įvardinti papirktų tyrėjų vardai, kurių šiai dienai jau nėra gyvųjų tarpe. Vienas jų – daktaras Mark Hegsted – tapo maisto skyriaus vadovu JAV žemės ūkio ministerijoje, kitas, daktaras Fredrick J. Stare tapo Harvardo maitinimosi katedros vadovu.

„Pareiškime, parašytame kaip atsakymas į JAMA Internal Medicine ataskaitą, Sugar Association pareiškė, jog 1967 metų apžvalga buvo publikuota tuo periodu, kai medicinos žurnalai įprastai nereikalaudavo tyrimų autorių atskleisti savo finansavimo šaltinius. Žurnalas New England Journal of Medicine ėmė reikalauti atskleisti finansinę informaciją tik 1984 metais“, – rašoma straipsnyje

Pramonės atšaka „turėjo savo vykdomų tyrimų veiklą daryti labiau skaidresne“, akcentuojama Sugar Association pareiškime. Ir visgi ji pasisakė už industrijos finansuojamus tyrimus kaip vaidinančius svarbų informacinį vaidmenį moksliniuose ginčuose. Pareiškime sakoma, jog keletą dešimtmečių tyrimų atskleidė, jog cukrus „nevaidina išimtinio vaidmens širdies ligų vystymesi“, cituoja straipsnio autorius.

„Šie atskleidimai svarbūs, todėl, kad ginčai apie sąlyginę cukraus ir sočiųjų riebalų žalą sveikatai vyksta ir šiandien, pastebėjo daktaras Glantz. Daugelį dešimtmečių sveikatos apsaugos sistemos darbuotojai ragino amerikiečius vartoti mažiau riebalų, kas privertė daugelį žmonių vartoti maistą su mažai riebalų ir su daug angliavandenių, maistą, kurį daugelis ekspertų šiandien kaltina sukėlus nutukimo krizę“, – sakoma straipsnyje.

Gerbiami skaitytojai, jeigu pageidaujate, – jūs galite paremti infa.lt tinklapį SMS žinute ar kitu jums patogiu būdu.


Žymos

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.


Taip pat skaitykite:

Naujienų Prenumerata

-

Gauti naujienlaiškį el-paštu

Įrašykite savo pašto adresą:

Paslauga nuo Google FeedBurner

Apklausa

Ar 2019-ieji atitiko jūsų lūkesčius, ar iš valstiečių to ir tikėjotės?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Domenai ir hostingas

Pasidalinkite su savo draugais

Sveiki, verta dėmesio: *Kaip cukraus industrija kaltę dėl širdies ligų perkėlė riebalams* - nuoroda: https://infa.lt/8689/kaip-cukraus-industrija-kalte-del-sirdies-ligu-perkele-riebalams/