infa.lt

Panamos Aukščiausias Teismas atmetė homoseksualų „santuokų” įteisinimą – „tai nėra žmogaus teisė”

17 kovo
15:14 2023

Teismas savo nutartyje pabrėžė, kad homoseksualių asmenų sąjungų idėja „neturi tradicinio ir konstitucinio pripažinimo”, ir paliko galioti šalies įstatymą, kuriame pirmenybė teikiama tradicinei santuokai ir šeimos struktūrai, praneša „LifeSiteNews” portalas.

Praėjusį mėnesį Panamos Aukščiausiasis Teismas padėjo iškovoti svarbią pergalę tradicinės santuokos gynėjams ir sudavė didelį smūgį tebesitęsiančioms LGBT pastangoms teisiškai pripažinti tos pačios lyties asmenų „santuokas” Centrinės Amerikos šalyje, paskelbdamas, kad dviejų tos pačios lyties asmenų sąjunga nėra saugoma konstitucijos ir nėra „žmogaus teisė”.

Vasario 16 d. priimtas, bet trečiadienį paskelbtas sprendimas priimtas po to, kai 2016 m. tos pačios lyties poros pateikė daugybę apeliacinių skundų, teigiama kovo 1 d. Agence France Presse (AFP) pranešime.

Teismas nurodė, kad homoseksualių asmenų sąjungų idėja Panamoje „neturi tradicinio ir konstitucinio pripažinimo”, ir paaiškino, kad Šeimos kodekse pirmenybė teikiama tradicinei santuokai ir šeimos struktūroms.

Šis kodeksas, kaip teigiama sprendime, buvo „objektyviai ir pagrįstai pateisintas bendraisiais interesais teikti pirmenybę toms sąjungoms, kurios gali sukurti šeimas, suteikti tęstinumą žmgaus rūšiai, taigi ir visuomenei”.

„Egzistuoja tikrovė, ir ji yra ta, kad iki šiol teisė į lygiavertę santuoką yra tik siekis, nors ir teisėtas atitinkamoms grupėms, ir ji nepatenka į žmogaus teisių ar pagrindinių teisių kategoriją”, – pareiškė teismas.

Agentūra AFP pastebi, kad Panamoje Katalikų Bažnyčia tebeturi įtaką, todėl manoma, kad teismo sprendimui nepripažinti tos pačios lyties asmenų „santuokos” įtakos turėjo Bažnyčios mokymas, kad santuoka sudaroma tarp vieno vyro ir vienos moters.

Remiantis naujausia JAV valstybės departamento ataskaita, 2022 m. birželio duomenimis, Panama yra krikščioniška šalis, kurioje 49% gyventojų save laiko katalikais, o 30% – evangelikų protestantais.

Pasak JAV Valstybės departamento, Panamos konstitucija „pripažįsta katalikybę kaip daugumos piliečių religiją ir reikalauja, kad valstybinėse mokyklose būtų dėstoma katalikiška religija, tačiau leidžiamos išimtys”.

Katalikų Bažnyčios katekizme santuoka aiškiai apibrėžiama kaip vieno vyro ir vienos moters sąjunga, kuri „savo prigimtimi yra skirta sutuoktinių gerovei ir palikuonių gimdymui bei auklėjimui”.

Be to, Bažnyčia teigia, kad tradicija, remdamasi Šventuoju Raštu, „visada skelbė, kad „homoseksualūs aktai yra iš esmės netvarkingi”, ir toliau aiškina, kad tokie aktai „prieštarauja prigimtiniam įstatymui… uždaro kelią lytiniam aktui į gyvybės dovaną… neišplaukia iš tikro jausmų ir lytinio papildomumo” ir „jokiomis aplinkybėmis negali būti patvirtinti”.

Bažnyčios mokymas ir naujausias Panamos Aukščiausiojo Teismo sprendimas dėl santuokos sutampa su daugelio kitų Centrinės Amerikos šalių (išskyrus Kosta Riką) įstatymais, kurie taip pat toliau palaiko tradicinį santuokos supratimą.

Šis santuokos išsaugojimas vyksta net ir nepaisant 2018 m. Tarpamerikietiškojo žmogaus teisių teismo pareiškimo, kad visos valstybės narės, įskaitant Panamą, pagal įstatymus privalo suteikti tas pačias teises tos pačios lyties poroms kaip ir priešingos lyties poroms, pažymi AFP.

Tuo tarpu Panamos sprendimas teisiškai pripažinti tik vieno vyro ir vienos moters santuokas priimamas tuo metu, kai kitos ne Vakarų šalys vis labiau pasiduoda tai pačiai LGBT ideologijai, kuri jau paplitusi JAV, Jungtinėje Karalystėje ir didžiojoje Europos dalyje.

Praėjusį mėnesį Kenijos Aukščiausiasis Teismas sprendimu 3 prieš 2 leido homoseksualams steigti LGBT organizacijas, nepaisant to, kad homoseksualūs veiksmai ir santykiai šioje Afrikos šalyje tebėra neteisėti, anksčiau pranešė LifeSiteNews.

Kenijos įstatymų leidėjai, religiniai lyderiai ir kiti asmenys išreiškė pasipiktinimą šiuo sprendimu, teigdami, kad jis padės normalizuoti homoseksualumą ir griauti Kenijos kultūrą.

Be to, praėjusį mėnesį Pietų Korėjos Aukščiausiasis Teismas suteikė teisę tos pačios lyties santykius palaikantiems vyrams būti laikomiems „pora” nacionalinio sveikatos draudimo tikslais, praneša LifeSite.

Šis sprendimas buvo pirmasis Pietų Korėjos žingsnis suteikiant įstatymuose numatytas privilegijas homoseksualias sąjungas sudariusiems žmonėms.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 453

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Paleckiuko pašvinkusi liekana    -  2023-03-19, 09:47

    Normalu, šaunuoliai!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....