infa.lt

Agnė Širinskienė: „Seimo nariai piktinasi cenzūra knygų mugėje ir reikalauja Aušrinės Armonaitės paaiškinimų“

03 kovo
20:32 2023

Po to, kai LITEXPO vykusioje knygų mugėje parodų centro vadovybė ėmėsi cenzūruoti knygų mugę ir leidėjams nurodė pašalinti meninę instaliaciją, kurioje buvo įrašytas žodis „premjerė“, 10 opozicijai priklausančių Seimo narių grupė reikalauja ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės pasiaiškinimo ir jai raštu pateikė 7 klausimus, rašo Seimo narė Agnė Širinskienė.

Ministrės prašoma atsakyti:

1. Ar pritariate ir savo politinėje veikloje, eidama ministrės pareigas, vadovaujatės šiomis  Lietuvos Respublikos Konstitucijos 25 ir 26 straipsnių nuostatomis: „Žmogus turi teisę turėti savo įsitikinimus ir juos laisvai reikšti.

Žmogui neturi būti kliudoma ieškoti, gauti ir skleisti informaciją bei idėjas“, „Minties, tikėjimo ir sąžinės laisvė nevaržoma“?

2. Kaip vertinate cenzūrą? Ar ji, jūsų manymu, galima demokratinėje valstybėje?

3. Šių metų vasario 23–26 d. LITEXPO parodų centre vykusioje knygų mugėje šio centro vadovybė nurodė iš knygų mugės erdvės pašalinti meninę instaliaciją, kuria buvo pristatoma knyga „Baimės metai“ (leidėjas – Sveikatos teisės institutas).

Knygoje analizuojamas pandemijos valdymas, o instaliacijoje – iš blokų sudėtoje sienos imitacijoje – buvo nurodyti žodžiai „baimė“ , „knyga, kurios bijo“, „premjerė“, „2020–2022“. LITEXPO vadovybė knygos ekspozicijos organizatoriams nurodė išmontuoti ir pašalinti meninę instaliaciją, nes, neva, nenorinti problemų, be to, esą, yra gavusi reikalavimus iš Olego Šurajevo nuimti šią, neva, „politizuotą“, instaliaciją.

Dėl to meninę instaliaciją organizatoriai buvo priversti pašalinti.

Kaip vertinate tokią saviraiškos ir minties laisvės cenzūrą, kuomet nurodoma pašalinti menines instaliacijas vien dėl to, kad ant vienos iš jų kraštinių užrašytas žodis „premjerė“, net nepaminint jokio asmens pavardės?

4. Ar Olegas Šurajevas užima kokias pareigas jūsų vadovaujamoje ministerijoje, Vyriausybėje ar LITEXPO, ar turi valdingus įgaliojimus duoti nurodymus dėl ekspozicijų turinio ir formos?

5. LITEXPO yra valstybės valdoma bendrovė.

Valstybei atstovaujanti institucija – jūsų vadovaujama Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Ar jums, kaip ekonomikos ir inovacijų ministrei, nėra gėda, kad LITEXPO imasi cenzūruoti menines instaliacijas vien dėl to, kad jos, subjektyviu kažkieno vertinimu, nėra palankios valdančiajai daugumai?

Tuo tarpu kiti valstybę valdančius, tačiau valdančiajai daugumai nepriklausančius asmenis, kritikuojantys kūriniai (pavyzdžiui, knyga „Pranešėjas ir Prezidentas“) yra netrukdomai eksponuojami taip, kaip sumanyta leidėjų?

Kaip toks cenzūros toleravimas suderinamas su jūsų vadovaujamos Laisvės partijos deklaruojamomis vertybėmis?

6. Ar jūs kalbėjotės apie cenzūrą knygų mugės metu su LITEXPO vadovybe ir įspėjote juos apie su Konstitucija bei pamatinėmis žmogaus laisvėmis bei teisėmis nederantį elgesį?

Jei ne, kodėl toleruojate Konstitucijos laužymą ir žmogaus teisių bei laisvių suvaržymą bendrovėje, už kurios veiklą jūs, kaip ministrė, esate tiesiogiai atsakinga?

7. Ką kaip ekonomikos ir inovacijų ministrė padarėte, kad ateityje bendrovėse, už kurių veiklą esate tiesiogiai atsakinga, nepasitaikytų panašūs cenzūros atvejai ir kiti antidemokratinės veiklos elementai?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

Atsiliepimų 5

  1. Patriotas    -  2023-03-03, 15:48

    Reikėjo užrašyti „pedopartijos seniūnė” 😀

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Anonimas    -  2023-03-03, 20:54

    Klounu seimas lyg ir praeityje,o Lietuva tebevaldo buves pirmininkas ir jo juokdarys!?

    Atsakyti į šį komentarą
  3. VŽA    -  2023-03-04, 07:08

    Su lyt-psichiškai iškrypusiais sunku kalbėtis, net nėra ką klausti… Todėl RINKĖJAI, renkant Seimo narius, privalo mąstyti, kad tokių ATSITIKTINIŲ ministrių, daugiau Lietuvoje niekada nebūtų…

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Atsimenu kai valstiečiu narys suvalge kotleta    -  2023-03-07, 08:06

    Už kacelerijai skirtas lėšas suvalgė kotleta tai vargša žmogu puolė iš visu pusiu.O dabar baimės metai knyga yra apie realybe kyri pridirbo tiek nesamoniu kad dabar ne visi sveikatas susitvarko.Ir neleidžiama tos knygos reklamuoti.Tai čia kas darosi teisybė bado akis ?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...

valdziu valios,jis net "sto gram" neikaltu,ne tai kad telegram neikurtu....