infa.lt

Einama link to, kad bus draudžiama pančioti arklius ir rišti šunis grandine

15 vasario
11:56 2023
Ieva Pakarklytė

autorės asmeninio archyvo nuotr.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vadovai dalyvavo Seimo narės Ievos Pakarklytės inicijuotoje apskritojo stalo diskusijoje apie gyvūnų gerovę „Jei myli, paleisk”.

Drauge su suinteresuotų institucijų bei visuomeninių organizacijų atstovais, susirinkusieji ieškojo reikalingų sprendimų, kad modernioje visuomenėje auginami gyvūnai turėtų orias sąlygas gyventi pagal savo prigimtį.

„Labai svarbu, kad tokia diskusija vyksta Seime – įstatymų leidžiamojoje institucijoje, nes akivaizdu, jog gyvūnų priežiūros praktika, kuomet gyvūnai yra pančiojami ir rišami grandinėmis yra jau atgyvenusi ir pasenusi, todėl jos turėtų būti atsisakyta.

Džiaugiamės, sulaukdami palaikymo iš Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos katedros mokslininkų, Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijų atstovų, su kuriais bendradarbiaudami galėsime pateikti būtinas įstatymo pataisas”, – sako VMVT direktoriaus pavaduotojas Paulius Bušauskas.

Pasak pavaduotojo, nelieka jokių abejonių dėl neigiamų ūkinių gyvūnų pančiojimo pasekmių, tai – žaizdos, išnarinti sąnariai, skeleto pokyčiai, sutrikusi eisena, patiriamos traumos dėl suvaržyto judėjimo, negebėjimas apsiginti nuo mašalų bei patiriamas didžiulis emocinis stresas.

Gyvūnų gerovę prižiūrinčios institucijos konstatuoja, kad ydinga pančiojimo praktika pastebima išimtinai mažuose, privačiuose ūkiuose, kuriuose laikomas vienas ar keli arkliai.

Beveik 3000 arklių Lietuvoje gali patirti nepatogumų, nes tiek skaičiuojama pavienių ūkių, kuriuose galimai dar gajos senovinės tradicijos pančioti arklius, karves bei kitus ūkinius gyvūnus.

Ne mažiau kritikuota bei pasmerkta ir šunų rišimo grandine praktika. Ji taip pat būdinga pavieniams, dažniau – vyresnio amžiaus asmenims, gyvenantiems atokesnėse kaimo vietovėse.

Diskusijos dalyviai aiškiai sutarė, kad šiais laikais yra modernių gyvūnų priežiūros priemonių, kurios nevaržo gyvūno, kaip jautrios būtybės laisvės, nežaloja jo fiziškai ir emociškai.

Akcentuota didžiulio šviečiamojo darbo svarba, kad apie netoleruotiną praktika būtų informuojami ją puoselėjantys asmenys, o tokia veikla turėtų būti užkardyta.

VMVT atstovai pasiūlė įtraukti daugiau organizacijų ir privačius veterinarijos gydytojus, kurie dirba vietose ir geriausiai žino situaciją.

Rengiantis diskusijai, VMVT specialistai atliko ES šalių narių apklausą dėl šunų rišimo, užduodant tris klausimus: ar įprasta praktika laikyti nuolat pririštus šunis, ar draudžiama nuolat laikyti šunis pririštus, jei draudžiama nuolat rišti – ar tai daroma pagal nacionalinius ar regioninius teisės aktus.

Surinkus ir atlikus analizę, yra žinoma, kad Bulgarijoje, Rumunijoje, Suomijoje bei Prancūzijoje nėra draudžiama rišti šunis prie grandinės, bet taikomos išimtys: rišimas neturi kenkti šuns sveikatai, rekomenduojama kasdien vedžioti, suteikti pakankamai erdvės bei draudžiama rišti jauniklius.

Kai kuriose šalyse galioja draudimas rišti šunis prie būdos, bet taikomos išimtys, pvz., Slovėnijoje leidžiamas šunų pririšimas, siekiant užtikrinti kontrolę ir fizinę apsaugą viešose vietose, priežiūrai, gydymui ar mokymui, treniruočių metu kaip varžybų, medžioklės ar kitos veiklos, kurioje šuo dalyvauja, ilsėtis ar nakvoti keliaujant arba būnant vietose, kur draudžiama įeiti šunims, Danijoje, Liuksemburge ir Vengrijoje galima pririšti laikinai su tam tikromis sąlygomis.

Dalyviams pristatyti gerieji pavyzdžiai remiantis Olandijos, Graikijos, Švedijos.

Tarkime Švedijoje teisės aktuose draudžiama nuolat rišti, tačiau labai detaliai numatytos išimtys, kada galima pririšti šunį, pvz., trumpų pasivaikščiojimų metu, dresuojant, ilgesnį laiką ilsintis gamtoje, šukuojant ar kerpant nagus.

VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjas Egidijus Mecelis pastebėjo, jog būtų tikslinga papildyti Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymą, aiškiai apibrėžiant, kas yra laikoma žiauriu elgesiu su gyvūnais, bei papildant punktą apie sankcijas, pažeidusiems gyvūnų laikymo sąlygas.

Skyriaus patarėjas Giedrius Blekaitis pritarė, jog būtina ieškoti efektyvesnių kontrolės būdų bei įgalinti kontroliuojančių institucijų darbuotojus atpažinti bei užkardyti teisės aktų pažeidimus.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 278

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. VŽA    -  2023-02-15, 17:25

    Reikia kurti, jeigu ne ministeriją, tai departamentą ir skyrius kiekviename rajone, kuriuose būtų mažiausiai po du specialistus kiekvienoje seniūnijoje…
    Analogiškai reikia kurti instituciją kovai su GLOBALINIU atšilimu. Kur mes nueisime, kai vasario mėn. teigiama temperatūra?…
    Turi būti: Pokyčiai po pokyčių…

    Atsakyti į šį komentarą
    • a.š.    -  2023-02-17, 09:36

      Jo jo… Dar reikia uždrausti ant langų tinkliukus nuo uodų ir musių, nes varžomos jų laisvės. Reikia uždrausti kastruoti ir sterializuoti šunis ir kates, nes pažeidžiamos jų teisės… Kai pradeda pušį idiotai pjauti, tai sustoti nemoka…

      Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

Tegu nebijo amerikonai kaip ana syki vel prigazdins teisejus ir niekas jokio orderio neisduos. Demokratija...

Kita faktai. O aš manau kad tai hardono kolaiderio darbas. Ir ką dabar?...

Daugiau laiko tai ne mažiau, viskas gerai :D...

Žiedai sumainomi nemąstant, iš mados, tad taip ir nutinka......

Kol viešpatauja ego, tiesos nereikia. Tiesa sietina su bendru reikalu, bendru vardikliu. "Dievas yra tiesa,...

Hm

Kaip Tadas Blinda sakė - geriau tris dienas karaliauti, nei visą gyvenimą ubagauti......

Tarytum savo mintis skaityčiau... Ačiū...