infa.lt

Turkijos rinkimai išeina už NATO ribų

26 sausio
06:40 2023
R.T.Erdogano pasisakymas

youtube kadras

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, siekia visuomenės paramos prieš Vakarus.

Erdogano vadovaujama Turkijos nacionalinio saugumo taryba surengė pirmąjį šiais metais posėdį, kuriame aptarė santykius su NATO, tarptautines krizes ir kovą su terorizmu, rašo „Kommersant”.

Vienas pagrindinių klausimų buvo Suomijos ir Švedijos narystės NATO patvirtinimas, kuris sukėlė ginčus ir padidino politinį aktyvumą prieš gegužės mėnesį vyksiančius Turkijos prezidento ir parlamento rinkimus.

Antivakarietiškų nuotaikų pakilimas ir prasidėjusi išstojimo iš NATO kampanija suteikia prezidentui Erdoganui galimybę pasirodyti kaip tikram šalies suvereniteto gynėjui ir įžengti į trečiąjį dešimtmetį valdžioje, įrodant, kad rinkėjai pasirengę užmerkti akis į silpną ekonomiką ir balsuoti už „stiprią ranką”.

Trečiadienį, pirmą kartą naujaisiais metais posėdžiavusi Turkijos nacionalinio saugumo taryba atnaujino savo veiklą ypatingomis aplinkybėmis.

Dėl kelių regioninių ir tarptautinių saugumo krizių, blogėjančių santykių su NATO dėl neišspręsto Švedijos ir Suomijos stojimo į aljansą klausimo ir stiprėjančių antiturkiškų nuotaikų Europoje – Ankaros prezidento rūmų darbotvarkė tapo perpildyta grėsmių ir iššūkių.

Posėdžio išvakarėse, Turkijos naujienų agentūra „Anadolu” citavo Saugumo Tarybos šaltinius, kurie išsamiai išdėstė darbotvarkę.

Joje buvo kalbama apie Suomijos ir Švedijos narystę NATO, Ukrainą, kovą su terorizmu, taip pat atsižvelgiant į operacijas Šiaurės Irake ir Sirijoje, pirmą kartą per 12 metų pradėtą dialogą su Damasku ir provokacinius Graikijos veiksmus neteisėtai dislokuojant ginkluotę salose.

Be to, į ilgą regioninio ir nacionalinio saugumo klausimų sąrašą buvo įtraukta padėtis Egėjo jūroje ir rytinėje Viduržemio jūros dalyje, įskaitant Kiprą.

Turkijos valdžios institucijoms dėl vidaus politinės padėties ypač svarbu parodyti norą greitai rasti atsakymus į daugėjančias grėsmes ir iššūkius, įskaitant kampaniją Europoje prieš islamą ir prezidentą Erdoganą.

Gegužės mėnesį šalyje vyks parlamento ir prezidento rinkimai, kurie bus vieni svarbiausių Turkijos Respublikos, kurią 1923 m. įkūrė Mustafa Kemalis Atatiurkas, šimtmečio istorijoje.

Rinkimų ciklas lems Turkijos valdžios struktūrą ateinančiais metais ir pateiks atsakymus į pagrindinius klausimus: ar 68 m. prezidentas Erdoganas pradės trečią valdžioje dešimtmetį ir ar valdančioji „Teisingumo ir plėtros partija” išlaikys savo pozicijas.

Apklausos rodo, kad Turkijos lyderio ir jo šalininkų pergalė parlamente jokiu būdu nėra garantuota, atsižvelgiant į sunkią ekonominę ir socialinę padėtį.

„Turkijos rinkėjai, kuriuos jau daugelį metų vargina sparčiai auganti infliacija ir vietinės valiutos smukimas, netrukus turės nuspręsti, ar tęsti prezidento R. T. Erdogano griežtai valdomos ekonomikos viziją, ar jos atsisakyti ir skausmingai grįžti prie liberalios ideologijos”, – teigiama šią savaitę paskelbtame „Reuters” komentare.

Įvardydama R. T. Erdogano silpnąsias puses, agentūra priminė, kad „turkus kamuoja pragyvenimo išlaidų krizė”, o „daugelis tarptautinių investuotojų per pastaruosius penkerius metus paliko Turkiją dėl nuolatinių neramumų rinkoje ir nenuspėjamos Ankaros ekonominės politikos”.

Situacijoje, kai socialinės ir ekonominės politikos nesėkmės bus stiprus argumentas šešių opozicinių partijų koalicijai, planuojančiai vasario mėnesį įvardyti savo kandidatą gegužę vyksiančiuose prezidento rinkimuose, prezidento stovykla ieško savo kontrargumentų, galinčių įtikinti rinkėjus, kad Turkija ir jo komanda neturi alternatyvos „stipriai rankai”.

Erdogano rinkimų kampanijos ir „Teisingumo ir plėtros partijos” koalicijos su Nacionalistinio judėjimo partija, kuri jau suformavo Liaudies aljansą, koziris, turėtų būti gebėjimas įrodyti, kad vis konfliktiškesniuose santykiuose su NATO ir Vakarais sugebama išlaikyti politinį suverenitetą, kovoti su terorizmu ir ginti islamo vertybes.

Paversdamas 2023 m. rinkimų kampaniją egzistenciniu Turkijos Respublikos pasirinkimu jos šimtmečio metais, dabartinis „Liaudies aljanso” lyderis Recepas Tayyipas Erdoganas tikisi nepalikti jokių šansų savo būsimam varžovui (kurio pavardė dar nežinoma).

Viena iš „Liaudies aljanso „elektorato mobilizavimo priemonių – sausio 19 d. šalyje prasidėjusi nacionalistinės Tėvynės partijos, ideologiškai artimos valdančiajai koalicijai, inicijuota nacionalistinė kampanija „Išstokime iš NATO”.

Artimiausiais mėnesiais Turkijos miestų aikštėse planuojami mitingai ir protestai prieš NATO bazes, taip pat bus pastatyti stalai, prie kurių bus galima pasirašyti peticijas dėl pasitraukimo iš aljanso.

„Įvykiai verčia mus imtis tokių veiksmų. NATO verčia mus tai daryti savo provokacijomis. Jie bando supriešinti mus su mūsų kaimyne Graikija.

Jie bando mus įtraukti į sūkurį Artimuosiuose Rytuose. Galiausiai Švedijoje ir Nyderlanduose matome akcijas prieš Koraną”, – trečiadienį sakė „Tėvynės partijos” pirmininko pavaduotojas Ethem Sanjak, žadėdamas, kad „Turkija išstos iš NATO per 5-6 mėnesius” (partijos lyderis Doğu Perincek anksčiau sakė, kad „stipri NATO reiškia stiprią grėsmę Turkijai”).

Aiškindamas, kodėl reikia pasitraukti iš aljanso, Ethem Sanjak citavo neseniai atliktas apklausas, kurios parodė, kad mažiausiai 80% Turkijos piliečių mano, jog JAV yra šalis, „vykdanti priešiškiausią ir destruktyviausią politiką” Turkijos Respublikos atžvilgiu.

Kita sociologinė apklausa, kurią atliko agentūra „Anadolu”, parodė, kad daugiau kaip 90% Turkijos piliečių nepritaria Ankaros paramai Švedijos narystei NATO.

Į klausimą „Ar Turkija turėtų remti Švedijos narystę NATO?” 92,5% „Twitter” sekėjų atsakė neigiamai ir tik 7,5% teigiamai (apklausoje balsavo daugiau nei 50 000 žmonių).

Anksčiau iš nacionalistiškai nusiteikusių Turkijos politikų girdėta prieš NATO nukreipta retorika niekada nebuvo pagrindinė politinė srovė.

Tačiau vis daugiau politikų ir ekspertų daro išvadą, kad laikai, kai šalis daug gavo iš aljanso kaip savo pietinio forposto, jau praeityje ir, kad NATO šiandien Turkijai kelia daugiau problemų, nei teikia pliusų.

Jų nuomone, naujoje situacijoje Turkija turėtų pasikliauti ne aljanso kolektyviniais mechanizmais, kurie nebeveikia, o strateginiu savarankiškumu saugumo srityje, įskaitant savo karinio pramoninio komplekso plėtrą.

Nacionalistinio judėjimo partijos lyderio Devleto Bahčelio (Devlet Bahçeli) pareiškimas taip pat patvirtino, kad būsimi santykiai su NATO bus aktuali 2023 m. rinkimų tema.

„Ačiū Dievui, mes gimėme ne su NATO ir nemirsime be jo”, – sakė Liaudies aljansui priklausančios politinės jėgos vadovas.

Tačiau tęsdamas diskusiją prezidento Teisingumo ir plėtros partijos atstovas Omeras Çelikas trečiadienį paragino neperlenkti lazdos prieš NATO ir atmetė Ankaros pasitraukimo iš aljanso galimybę.

„Su tokiais dalykais susiduriame per kiekvienus rinkimus. Žodžiai tų, kurie kalba apie būtinybę Turkijai pasitraukti iš NATO, yra nepagrįsti”, – sakė A. Çelikas, primindamas, kad Turkija yra viena iš aljanso steigėjų.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 277

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. VŽA    -  2023-01-26, 08:47

    Sudeginti Koraną – buvo idiotiškiausias poelgis. Kam ši knyga trukdo? Turi musulmonai savo religinį verslą, ir tegul sau verslauja… Lyg kiti neturėtų savo prisigalvotų Vienintelių Dievų…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Jau daug desimtmeciu    -  2023-01-26, 09:34

    NATO atvirai demonstruoja,kad nieko bendro su gynyba jis neturi! Tai grobikiskas aljansas,tarpstantis is saliu nariu apiplesinejimo ir nuolat besipleciantis,idant butu daugiau apiplesiamuju. Nieko nuo nieko niekada jis negyne ir nezada!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...