infa.lt

Sukergiant ūkio gyvulio patelę reikia pateikti VMVT būsimo „tėčio” duomenis. Net vienišų mamų to nereikalaujama

03 sausio
20:01 2023
Kiaulės kiaulidėje

youtube nuotr.

Galvijų, kiaulių, avių, ožkų ir arklinių gyvūnų veisimas ekonominiu ir socialiniu požiūriu užima strateginę vietą Sąjungos žemės ūkyje ir juo prisidedama prie Europos Sąjungos kultūros paveldo, rašo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Veislininkystėje kilmės duomenys yra patys svarbiausi. Jie taip pat gali padėti didinti ūkio produktyvumą. „Turint pilna bandos kilmės informaciją galima išskaičiuoti statistiškai vieno ar kito reproduktoriaus savybes  (pvz. iš vieno reproduktorius dažniau gaunami dvynukai, iš kito gimsta tik po vieną, galima nustatyti, reproduktoriaus įtaką palikuonių gyvybingumui, sveikatingumui ir daugybę kitų ūkio ekonomikai naudingų dalykų).  Todėl labai rekomenduojama kergimus registruoti ne tik dėl to kad reikia, bet ir iš to gauti realią ūkiui naudingą informaciją“, – teigia Veislininkystės skyrius vedėja Dalia Laureckaitė-Tumelienė.

Anot Veislininkystės skyriaus vedėjos, kergimo fakto registravimas duoda pilnesnę gyvulio informaciją. Sistema pati iš kergimo fakto pagal algoritmus vėliau registruojant atvestu jauniklius priskiria tėvus, o tai reiškia, kad sistemoje bus nurodyta ne tik motina bet ir tėvas ( o kas ūkininkui iš to? – infa.lt)

VMVT atliko VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo Ūkinių gyvūnų registro Gyvulių veislininkystės informacinėje sistemoje registruotų duomenų analizę. Buvo vertinama kiek Lietuvoje registruotų avių ir ožkų, atvestų 2021-2022 metais, neturi tėvų informacijos.

Nustatyta, kad daugiau nei 90% Lietuvoje atvestų avių ir daugiau nei 93% Lietuvoje atvestų ožkų nėra nurodyto tėvo informacijos.

VMVT primena, kad vadovaujantis Ūkinių gyvūnų kergimo apskaitos taisyklėmis „Dėl ūkinių gyvūnų reprodukcijos apskaitos taisyklių patvirtinimo“, kergimo įvykį gyvulių laikytojai patys gali tiesiogiai užpildyti prisijungę prie Ūkinių gyvūnų registro.

Tai padaryti yra labai paprasta, o pačią registraciją reikalinga atlikti per 14 darbo dienų nuo reproduktoriaus iškėlimo iš ūkinių gyvūnų bandos, kurioje buvo vykdomas kergimas, dienos, bet ne vėliau nei iki pirmo gauto palikuonio registravimo dienos. Prisijungimo duomenis kergimams registruoti gyvulių laikytojai gali gauti raštu, el. paštu ar kitomis ryšio priemonėms pateikę ŽŪIKVC pasirašytą prašymą suteikti prieigą prie Ūkinių gyvūnų registro Kergimo apskaitos modulio.

Ūkinių gyvūnų laikytojai, neturintys galimybių naudotis informacinėmis technologijomis, Kergimo žiniaraščio kopiją (formą galite atsisiųsti iš VMVT „Veislininkystės srities ataskaitų ir dokumentų formos“ 11 eilutės internetinės svetainės) ŽŪIKVC pateikia paštu.

infa.lt: akivaizdu, kad ūkininkui iš tokių dokumentų pildymo nėra jokios naudos – juk po kergimo užrašius kas „tėtis” jo paties ūkyje nuo to niekas nebepasikeis, nes faktas bus jau įvykęs kokios bebūtų jo pasekmės. Tam nauda gali būti tik „Didelių duomenų” valdytojams, kurie susistemintą informaciją už gerus pinigus parduos suinteresuotiems didiesiems agro-ūkiams, ja pasinaudosiantiems savo bandų auginimui-veisimui, t.y. savo verslo vystymui.

Lygiai tą patį daro dabar didžiosios technologijų kompanijos, rinkdamos visus interneto lankytojų duomenis, pradedant nuo kalbos prioriteto, baigiant vietomis, kuriose jie lankosi. Jos irgi aiškina, jog esą tas reikalinga patiems naudotojams, kad kompanijos neva galėtų pateikti jiems aktualesnes paslaugas. Bet jos bent savarankiškai kaupia tuos duomenis, neversdamos naudotojų jų pildyti patiems. Ir net tokiu atveju dažnai yra baudžiamos už naudotojų privatumo pažeidimus. Ir baudžiamos daugiamilijoninėmis baudomis.

Dabar pagrindinis klausimas – kokią teisę turi VMVT reikalauti komercinės informacijos iš veisėjų? – Juk tai gali būti jų finansinės gerovės pagrindas – atrasti geriausią rūšių sukryžminimą, duodanti efektyviausią rezultatą jų bandai. O VMVT nori šiuos duomenis gauti nemokamai ir, greičiausiai – ateityje iš šių duomenų pasidaryti gražaus pinigo niekuo neprisidėjusi.

Tai gal ponai – patys lankykitės ūkiuose ir pildykite tuos kergimo dokumentus:, jei jau jums tas taip rūpi ir, jei sutiks gyvulių savininkai, o ne reikalaukite, kad jie jums viską atneštų ant lėkštutės savo darbo ir laiko sąskaita, nes tai, panašu, yra interesų konfliktas tarp ūkių komercinių paslapčių ir VMVT noro jas sužinoti.

Ir pabaigai – tokių duomenų nereikalaujama net iš vienišų mamų, tai yra iš žmonių. Tai kodėl tada gyvuliai privalo turėti dokumentuotą „tėtį”? Ar čia jau aliuzija į „Gyvulių ūkį”, pagal G.Orwelą, kuriame vieni gyvuliai „lygesni” už kitus?

PAREMSIU? - ar infa.lt darbas reikalingas? Nuspręsti galite tik jūs.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 326

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. VŽA    -  2023-01-04, 07:36

    VĖL bus sukurta niekam nereikalinga struktūra, „darbo vietos”, kur pasodins „sodinukus”, – politikai netinkančius partiečiu, jų vaikus, gimines…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Apklausa

Ar dalyvausite antrajame prezidento rinkimų ture?


  • Ne, nematau prasmės (56%, 35 balsavo)
  • Taip, būtinai (30%, 19 balsavo)
  • Nežinau, dar neapsisprendžiau (14%, 9 balsavo)

Viso balsavo: 63
Pradėta - 2024-05-15 @ 12:45
Pabaiga - 2024-05-19 @ 12:45

Leidžiama ... Leidžiama ...

Gruzija apsisaugo nuo demokratijos "vertybių" ir nori išlikti nepriklausoma, savarankiška šalimi. Kaip baisu.......

ir toliau dirbs slavams.tapom asilo įkaitais.toks likimas....

fetišizmo apraiška...

Jūs apkaltinote autorę esant rusų agente, arba kaip minimum esant rusų įtakoje ir transliuojant rusų...

Jūs kliedite. Į klausimą neatsakėte, tačiau nepamiršote apkaltinti tuo kuo pati esate :) Kur ir...

Maidano scenarijus. Taip Gruzija atiduodama Rusijai…...

Dar dviejų spalvų apatinius…....