infa.lt

Ar moterys gali dirbti policijos patruliais pagal iškvietimus?

14 rugpjūčio
10:57 2016

Arvydas DaunysArvydas Daunys

Penktadienį policija gavo pranešimą, kad Telšių r. Tryškiuose (Žemaitijoje) sūnus, esą smurtauja prieš motiną. Patruliui nuvykus į įvykio vietą, įtariamasis pasipriešino policijos pareigūnui. Grumtynių metu bandomas sulaikyti asmuo peiliu į kaklą mirtinai sužalojo Telšių apskr. vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro vyriausiąjį patrulį Liudą Šimkų.

Nužudytas atliekantis savo pareigą pareigūnas. Pagal iškvietimą vykęs raminti buitinio konflikto, kurio metu sūnus, esą, smurtavo prieš motiną. (tai oficiali iškvietimo priežastis) Nužudytas, nes nebuvo pasirengęs tokiai situacijai ir neturėjo tinkamos priedangos sulaikant pažeidėją – niekas nepadėjo.

Atrodo kaži ko tokio išeinančio iš įprastų rėmų nėra, nes policininko darbas rizikingas, dažnai tenka kontaktuoti-sulaikyti chuliganus, nusikaltėlius, šiaip pažeidėjus ir t.t., kas savaime sąlygoja padidintą darbo riziką, už ką pareigūnams ir skiriamos tam tikros socialinės lengvatos.

Ir čia labai didelę reikšmę turi tai, kas tokių iškvietimų metu stovi šalia pareigūno. Kiek pasirengęs porininkas, kiek juo galima pasitikėti rizikuojant savo gyvybe. Šiuo atveju stovėjo visiškai nepasirengusi tokiam įvykių posūkiui moteris.

Čia pasirodysiu visai nepopuliarus, nes esu įsitikinęs, kad kaip ir visose kitose srityse, kurios skirstomos į moteriškas ir vyriškas (bent jau žmonių požiūriu), policijos patrulio darbą kokybiškai gali dirbti ir važinėti į iškvietimus tik vyrai. Išimtinai.

Nes kaip taisyklė, didžioji nusikaltėlių ir šiaip pažeidėjų dalis yra irgi vyrai, todėl moteriai su jais susitvarkyti fizine prasme nėra jokių šansų. O kadangi tą supranta ir pati moteris-policininkė – jos psichologinis pasirengimas yra tokio pat lygmens (vyro pažeidėjo atžvilgiu), kaip ir jos fizinio pasirengimo lygmuo. Kitaip tariant – niekinis.

O čia Sauliaus Skvernelio, buvusio vidaus reikalų ministro pasisakymo ištrauka, visiškai priešinga tam, ką sakau aš:

„Nesuprantami ir pasišlykštėtini pasipylę bandymai sumenkinti pareigūno porininkę – jauną pareigūnę, visai neseniai prisiekusią tarnauti Lietuvai. Tokios seksistinės “pastabos” tik parodo kalbančiųjų trumpą atmintį ir siaurą pasaulėvoką – juk visai neseniai dar didžiavomės kitos jaunos pareigūnės drąsa stojus akis į akį su ginkluotu sulaikytuoju.”
Saulius Skvernelis (Facebook)

Kur S. Skvernelis randa kažką „seksistinio” nesuprantu. Matyt nenardau taip giliai. Kai kalba eina apie pareigūnų gyvybes – turi būti daroma viskas, kad jos būtų išsaugotos, o ne vadovaujamasi kažkokiomis miglotomis ideologijomis. Bet dabar ne apie tai…

Bet kurio kovinio vieneto parengtis yra vertinama pagal jo silpniausią narį, nes jam palūžus – neišlaikius išmėginimų – kyla pavojus visiems kitiems. Šis įvykis patvirtina minėtą teiginį visu 100 procentų.

Tiesioginiai įvykio liudininkai sakė (pasak delfi), jog nužudyto

deda antrankius

Vilniaus aps. VPK nuotr.

policininko porininkė klykė visu balsu, o pistoletą išsitraukė tik tada, kai jis jau nubėgo. Gal bijojo, kad jis sugrįš?

Kodėl moterys apskritai atsirado policijos patrulių tarnyboje? Kas jas ten priėmė ir kokiu pagrindu?

Visi turbūt esame girdėję apie lygias teises ir diskriminaciją lyties pagrindu. ES draudžia nepriimti į tam tikras pareigas žmogaus remiantis lytiniu, religiniu, rasiniu ir kitais skirtumais. Kitaip tariant visiems lygios teisės, nors gamta nesuteikė visiems lygių galimybių, kad galima būtų kokybiškai tomis teisėmis pasinaudot.

Skirti moterį į policijos patrulio pareigas yra tas pats, kaip kovinio sporto rungtynėse pastatyti moterį prieš priešininką vyrą. Va čia bus vienodos teisės, tačiau pergalės galimybių moteris neturės absoliučiai jokių. Ir visi supranta kodėl. Todėl moteris stoja tik prieš moterį.

Tai kodėl policijoje yra kitaip? Kodėl į pavojų stumiami pareigūnai, kurių porininkai negali kritiniais atvejais užtikrinti jiems reikiamos kvalifikuotos pagalbos?

Noriu pastebėti, kad aš jokiu būdu nesu prieš moteris apskritai policijoje. Toli gražu ne. Jos gali dirbti tyrėjomis, laboratorijose, ir kitur, kur reikalingas protas, atidumas, įžvalga ir t.t. , bet tik ne ten, kur būtina greita reakcija, fizinė parengtis, pasitikėjimas savo jėgomis ir žinoma – fizinė jėga.

Tikiuosi policijos vadovybė po šio įvykio padarys kažkokias išvadas, ypač prisiminus, kad tai jau ne pirmas atvejis. Aš jau nekalbu apie tai, kad į iškvietimą važiavo kelių policijos tarnybos patrulis…

Gerbiami skaitytojai, jeigu pageidaujate, – jūs galite paremti infa.lt tinklapį SMS žinute.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 3 306

Žymos:

Atsiliepimų 13

  1. Rasa    -  2016-08-14, 13:22

    jau geriau vienam negu su tokiu ‘porininku’,tai bent butu labiau pasisaugojes.liezuvius nupjaut reikia visiems-oms tu lygiu galimybiu kliedetojoms-ams.tikiuosi,kad neliks daugiau tokiu porininkiu ten kur turi dirbti vyrai.linkeciau ,kad to vyro vietoje atsidurtu tu kliedetoju apie lygias galimybes vyrai arba sunus.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Rasa    -  2016-08-14, 13:29

    ,,į iškvietimą važiavo kelių policijos tarnybos patrulis…”uz sita mirti turi buti nubausta vadovybe laisves atemimo bausme.uztenka tu fokusu.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Statutinis    -  2016-08-14, 22:23

    Aišku kad negali, pats ne vienerius metus pradirbau policijoj ir išėjau tik todėl kad pastoviai tekdavo dirbti su moterim kurių galvoj buvo nagų lakavimas. Likau sistemoj bet dabar dirbu kitą (pasienyje) ten daug mažesnė rizika ir mažiau moterų. Dar vienas dalykas visai kitas požiūris vadų į žmogų. Į darbą policijoj reikėdavo eiti kaip į ” kančią”

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Vasara    -  2016-08-15, 07:56

    Skvernelis is tu, kurie niekada nepripazista savo klaidu. As turiu omeny jo pradeta ir toliau vykdoma reforma.

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Moteris    -  2016-08-15, 15:04

    Baikit Jus juokus su tom lygiom teisem…

    Atsakyti į šį komentarą
  6. Seuta    -  2016-08-15, 15:12

    Tikrai taip, moteriai gatveje ne vieta. Gal pagaliau ”daeis”tiems kam turi daeiti.. lygios teises lygiomis,bet pasekmes skaudzios…

    Atsakyti į šį komentarą
  7. gringo    -  2016-08-15, 17:35

    na dabar laikykites straipsnio autoriau!!mat lygiu galimybiu kontrole tolygi caru carui!!niekas negali priesintis jai! jei pasake kad gejai turi visas teises tai ir tures…moteris prilyginama vyrui,reiskiasi taip ir bus…nu pabandyk tik pamerkt aki bendradarbei,jau priekabiavimas.Mes jau artejam iki absurdo bet tauta kuri ir sukure tokia tarnyba neteko savo sprendimo zodzio pries ja,nors beveik 60procentu gyventoju nepritaria vieniems ar kitiems ju sprendimams.Neisivaizduoja kaip taip galima toleruoti.Jei tauta kazko nenori,ypac dauguma tai tarnyba PRIVALO !!! i tai atsizvelgti

    Atsakyti į šį komentarą
  8. buves    -  2016-08-16, 09:26

    Pats esu nekarta dirbes su porininke ir visais konfliktiniais atvejais, ypac kai pazeidejai keli, porininke likdavo nuosaly ir tekdavo suktis vienam..o tai labai pavojinga.

    Atsakyti į šį komentarą
  9. Asta    -  2016-08-16, 12:07

    Nusikaltelis, chuliganas, pazeidejas gali naudoti bele koki ginkla, bet jei pareigunas panaudoja pries ji ginkla, kas pas mus prasideda- visuomene rekia, klykia-ai ai, suzeide, nuzude nekalta, perzenge visas ribas pareigunas!!! Virsininkai, noredami itikti tai visuomenei, o ne gindami savo darbuotojus, pasiruose ta pareiguna sunaikinti… Kol Lietuvoje visos padugnes bus ELITAS, zus dar daug pareigunu is pilieciu!Jei saugoti, ginti- tai duokit teise saugot ir ginti, svarbiausia, kad siame darbe butu tvirti, saziningi, stiprus zmones ir atlygis turi buti tinkamas, o ne skatikai…

    Atsakyti į šį komentarą
  10. vera    -  2016-08-16, 12:19

    Tai kad paziurekit pagirnde moterys bedirba policijoje. Vyrai arba issilakste arba like tik tie kurie neisdirbe 5 metus ar tie kuriems like mazai iki pensijos. Tai patys darykit isvadas apie sistema…

    Atsakyti į šį komentarą
  11. Neabejinga    -  2016-08-16, 16:15

    Patrulių porą turi sudaryti mažiausiai du patruliai vyrai, moteris patrulė gali būti tik kaip trečias asmuo (kaip papildomas pareigūnas).
    Mūsų vyrai neturi nukentėti ar net žūti dėl betvarkės sistemoje, tad vadovybė turi imtis priemonių, kad nepasikartotų tragiškų įvykių!
    Reikia remtis protingumo kriterijais, o ne ligiomis teisėmis turi nugalėti sveikas protas!

    Atsakyti į šį komentarą
  12. As    -  2016-08-17, 07:26

    Jei nematei savo mažom akim,negirdėjai savo mažom ausim tai užčiaupk savo didele burna ir slėpkis su savo apgailėtinai mažų protu ir toliau skaitydamas delfio pletkus!

    Pareigūnei pagarba,ji elgėsi taip profesionaliai kaip maža Kuris vyras sugebėtų.

    Svarbu,kad asilų gvardija kaltu randa!

    O as kaltinu jūs! Kur buvot kol Liudas gyvas buvo? Sėdėjot savo pasiurese ir problemų nematėt, sukilt reikėjo prieš moteris patrules,siūlyti keisti teisės aktus! Ko lauket? Aukos?

    Asilai labai protingi po fakto visi. Gal ta ir pareigūnė supranta kad norėtų dirbt kur geriau bet pasirinkimo nėra. Man pačiai einant į tyrėjus malaskevicius siūlė dar papatruliuot,tai į Policiją išvis nėjau, o db protingi visi.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

apie ta "tvarka"! Jos ir nebuvo. Stipresnis visada dare ka nori ir niekada nebuvo smerkiamas,jei...

pasaulio matymas nusvinta per 72 lytis! Branduoliu skilimas menkniekis,su sia praregejimo bomba palyginus!...

Jie eina link totolaus fantastinio rytojaus kur žmogus renkantis atstova valdžioje tampa ju vergas, skaičius...

kad jis zino,kur ji yra! Nusispjauti - dar nereiskia neapykantos! Gal tiesiog "draugo" kauke jam...

jau ir moteru,skelbia Ukraina,o mums - musu "svietejai" meluoja,kad Rusija! Beje,noriu pasveikinti ukrainiecius Europoje! Naujasis...

Nuolat stiprina kontrole,o vogti milijonus - kasdien lengviau!...

kad paciu sukurtos peklos vengiama verslo nurodymu! Juk,Lietuvoje ir po Baltijos salis dirbantys vilkikai,autobusai,traktoriai -...