infa.lt

Garsi „ekoaktyvistė” atsigavo po pandemijos prastovų ir padavė į teismą Švediją

26 lapkričio
14:02 2022
Greta Thunberg eitynėse

Foto: Greta Thunberg Twitter

Jaunoji klimato aktyvistė Greta Thunberg ir jos bendraminčių jaunimo judėjimas „Aurora” pateikė ieškinį prieš Švediją. Pasak ieškovų, valstybė „nevykdo konstitucinio reikalavimo skatinti darnų vystymąsi, užtikrinantį palankią aplinką dabartinei ir būsimoms kartoms”.

87 puslapių dokumentą pasirašė daugiau kaip 600 aktyvistų. Savo reikalavimus jie palaikė protesto eitynėmis, kurių nuotraukas Tunbergas paskelbė socialinėje žiniasklaidoje.

Mergina nešėsi kartoninį plakatą su užrašu „Dabar mes paduodame valstybę į teismą”.

„Neturime įstatymų, kurie užtikrintų ilgalaikę apsaugą nuo klimato ir aplinkos krizės padarinių, tačiau turime naudotis turimais metodais ir daryti viską, ką galime, kad pabandytume keistis ir suvokti, kad išgyvename krizę”, – sakė Thunberg.

Kaip pastebi „Bloomberg”, panašius ieškinius aplinkosaugos aktyvistai jau pateikė kitoms vyriausybėms. Ir laimėjimai – 2019 m. Nyderlanduose teismas nusprendė, kad vyriausybė privalo imtis priemonių visuotinio atšilimo poveikiui sušvelninti.

Lapkričio pradžioje, po ilgos tylos, Thunberg kalbėjo Londone pristatydama savo „Klimato knygą”. Ten ji paskelbė naujus gyvenimo tikslus. Dabar jaunoji klimato aktyvistė nori skirti savo energiją Vakarų rasistinei kapitalistinei sistemai „nuversti„.

Pasak aktyvistės, klimato krizę sukėlė ne šiaip žmogus žmogus, bet kapitalizmas, ir jos šaknys glūdi „rasistiniame, priespaudos kupiname ekstraaktyvume, kuris išnaudoja žmones ir planetą”. Thunberg įspėjo, kad ketina pasinaudoti savo įtaka ir kovoti su „despotine” Vakarų sistema.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 168

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....

Durnius rimtu veidu....