infa.lt

ES pasiūlė ilgai svarstytą dujų kainų ribą

23 lapkričio
12:19 2022

Dujinė viryklė

Antradienį (lapkričio 22 d.) Europos Komisija pateikė ilgai lauktą pasiūlymą dėl priemonės, kuria siekiama apriboti pernelyg dideles dujų kainas, po kelis mėnesius trukusio ES šalių spaudimo, rašo Euractiv.

Vadinamasis rinkos koregavimo mechanizmas bus taikomas pagrindiniam ES dujų prekybos centrui – Nyderlandų TTF – ir juo siekiama apriboti pernelyg dideles ateities sandorių kainas, jei jos jų augimas nesusijęs su pasauliniais kainų šuoliais.

„Mes ir toliau susiduriame su šiais žalingais kainų šuoliais, kurie kenkia Europos pramonei ir užkrauna naštą mūsų namų ūkiams”, – sakė už energetiką atsakingas Europos Komisijos narė Kadri Simson.

„Iki šiol mūsų priemonių rinkinyje trūko įrankio, kuris padėtų spręsti tokias situacijas, kokią patyrėme šių metų rugpjūtį, ir būtent tai šiandien ir siūlome”, – pridūrė ji, turėdama omenyje atvejį, kai kai ateities sandorių sekančio mėnesio kainos Nyderlandų TTF viršijo 300 eurų už megavatvalandę.

Jei ES šalys pritars, viršutinė riba bus taikoma vienerius metus ir įsigalios, jei bus įvykdytos dvi sąlygos: Jei Nyderlandų TTF sekančio mėnesio prekybos kainos dvi savaites viršys 275 EUR ir jei skirtumas tarp TTF kainos ir pasaulinės suskystintų gamtinių dujų (SGD) kainos bus 58 EUR ar daugiau.

Europos reguliavimo institucija ACER stebės rinkas. Jei kriterijai bus įvykdyti, bus paskelbtas pranešimas ir bus įjungtas mechanizmas, neleidžiantis prekiauti mėnesio į priekį produktais už didesnę nei nustatyta kainą.

Jei vėliau kainos sumažės arba pasaulinės rinkos kainos taip pat taps aukštos, viršutinė kainų riba bus išjungta.

Tačiau Europos Komisija aiškiai pabrėžia, kad šis mechanizmas nėra „sidabrinė kulka”.

„Tai nėra reguliavimo intervencija, kuria siekiama nustatyti dirbtinai žemą dujų rinkos kainą. Tai kraštutinės priemonės mechanizmas, skirtas užkirsti kelią pernelyg aukštų kainų, neatitinkančių pasaulinių kainų tendencijų, epizodams ir, jei reikia, juos spręsti”, – sakė Simson.

Viršutinė riba bus taikoma tik ateities sandorių prekybai prieš mėnesį.

(Ateities sandoriai reiškia, kad šiandien parduodamos dujos, kurios fiziškai atsiras tik ateityje – jos nuperkamos užmokant už jas iš anksto. Kai kalbama apie ateities dujų pirkimo sandorius – tai turima omenyje, kad jos nuperkamos šiandien esamomis kainomis, o bus patiektos tik po mėnesio (ar daugiau), kai dienos kainos, galbūt, jau bus gerokai aukštesnės, nei tada, kai už jas buvo sumokėta, ir jas galima bus pelningai perparduoti – infa.lt)

Komisijos pasiūlyme numatyta, kad viršutinė riba bus taikoma ateinantį mėnesį galiojančioms kainoms pagrindiniame ES dujų prekybos centre – Nyderlandų TTF, kuriame vykdoma apie 80 proc. prekybos. Anot aukšto rango ES pareigūno, tai turės įtakos kitiems prekybos centrams, nes jis naudojami kaip atskaitos taškas.

Tačiau apribojimas bus taikomas tik sekantį mėnesį pagamintiems produktams, kurie sudaro „apie 22%” prekybos Nyderlandų TTF, pridūrė pareigūnas.

Neatidėliotinų sandorių ir sekančią dieną parduodamiems produktams ši riba nebus taikoma, nes tai keltų riziką trumpalaikių rinkų likvidumui ir galėtų pakenkti tiekimo saugumui.

Prekyba ne biržoje taip pat neįtraukta, nes jos neįmanoma lengvai stebėti. Be to, kaip teigiama praėjusią savaitę ES šalims išsiųstame neoficialiame dokumente, Komisija nori, kad tai būtų vadinamasis „apsauginis vožtuvas” Europos tiekimo saugumui užtikrinti.

ES vykdomoji valdžia atkreipia dėmesį į tai, kad mechanizme numatyta daug apsaugos priemonių. Tarp jų – reikalavimas, kad prieš pradedant taikyti viršutinę ribą kaina būtų aukšta dvi savaites, taip užkertant kelią rinkos destabilizacijai nuolat ją aktyvuojant ir deaktyvuojant.

Viršutinė riba bus nuolat stebima, kol ji bus taikoma, jei dėl jos padidės dujų paklausa, kils grėsmė tiekimo saugumui, iškils pavojus galiojančioms ilgalaikėms sutartims arba atsiras nenumatytų padarinių ES vidaus rinkai ar ES vidaus srautams.

Pasak aukšto rango ES pareigūno, jei kas nors nutiktų ne taip, sprendimas sustabdyti mechanizmo veikimą galėtų būti priimtas labai greitai, „iš esmės tą pačią dieną”.

Šio pasiūlymo iš EK tikėtasi jau kelias savaites, nes idėja buvo pateikta, o spalio viduryje ES vadovai iš esmės dėl jos susitarė.

Kai kuriose ES sostinėse kilo nusivylimas dėl Europos Komisijos lėtumo pateikiant pasiūlymą, būtiną tam, kad jis taptų realybe.

Dėl to kai kurios šalys grasino blokuoti kitas Komisijos pasiūlytas priemones, pavyzdžiui, privalomą bendrą dujų pirkimą ir atsarginį solidarumo susitarimą ekstremaliosios situacijos atveju, kurias tikimasi priimti ketvirtadienį (lapkričio 24 d.) vyksiančiame energetikos ministrų susitikime.

ES šalių atstovai šį pasiūlymą aptars trečiadienį vyksiančiame susitikime prieš energetikos ministrų posėdį.

Tačiau dar neaišku, ar pasiūlymui pritars šalys, labiausiai pritariančios kainų ribojimui, t. y. Lenkija, Belgija, Italija ir Graikija, ir šalys, labiausiai nepritariančios kainų ribojimui, t. y. Vokietija ir Nyderlandai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 98

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....