infa.lt

Žemė gali pati stabilizuoti savo klimatą

22 lapkričio
06:40 2022
Žemės planeta

freegreatpicture.com nuotrauka

Per pastaruosius 3,7 mlrd. metų Žemės planetoje įvyko daugybė katastrofų – nuo ugnikalnių išsiveržimų iki ledynmečių ir meteoritų kritimų. Ir vis dėlto ji tebeegzistuoja ir palaiko gyvybę.

JAV mokslininkai nustatė, kad Žemė turi „stabilizavimo mechanizmą”, kuris gali per kelis šimtus tūkstančių metų atkurti klimatą ir sugrąžinti pasaulinę temperatūrą į žmonėms priimtinas ribas.

Mokslininkai jau anksčiau pastebėjo klimato stabilizavimosi požymių Žemės anglies dvideginio cikle.

Cheminės senovinių uolienų analizės parodė, kad anglies dvideginio įtekėjimas ir pasišalinimas iš Žemės paviršiaus išlieka palyginti subalansuotas, nors planetos temperatūra labai svyravo.

Be to, pagal silikatų išpustymo modelius prognozuojama, kad šis procesas turėtų turėti stabilizuojantį poveikį pasaulio klimatui.

„Prieš mus – planeta, kurios klimatui labai dažnai didelę įtaką darė išoriniai veiksniai. Kodėl per visą šį laiką gyvybė neišnyko? Vienas iš atsakymų – gyvybė turi turėti tam tikrą stabilizavimo mechanizmą.

Tačiau iki šiol tokio mechanizmo, kuris nuolat valdo Žemę, tiriamuose duomenyse nepastebėta”, – sakė vienas iš MIT tyrėjų Constantinas Arnscheidtas.

Mokslininkai nusprendė rasti stabilizuojančio poveikio patvirtinimą analizuodami duomenis apie pasaulinės temperatūros svyravimus per visą geologinę istoriją.

Jie išnagrinėjo duomenis, kuriuos surinko įvairių sričių ekspertai – nuo senovinių jūrų fosilijų cheminės sudėties iki ledo, ištraukto iš Antarktidos gelmių, sudėties. Taip jie surinko 66 milijonų metų duomenis, o spragos duomenyse sudaro ne daugiau kaip kelių tūkstančių metų laiko tarpą, pasakoja „MIT News”.

Tada jiems buvo pritaikyta stochastinių diferencialų matematinė teorija, kuri plačiai naudojama norint rasti dėsningumus dideliu kintamumu pasižyminčiuose duomenyse.

Tyrimas atskleidė stabilizavimosi laikotarpius, kurie pakeitė temperatūros svyravimų laikotarpius dar iki tol, kol jie netapo pernelyg ekstremalūs.

Šio stabilizavimo poveikio trukmė – šimtai tūkstančių metų – atitinka prognozes, gautas iš duomenų apie silikatų išpustymą dėl atmosferos poveikio.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 345

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. VŽA    -  2022-11-22, 06:59

    Mokslininkai… Mokslininkai nustatė Covid, mokslininkai nustatė privalomas vakcinas, mokslininkai suskaičiavo milijardus šviesmečių iki kitų planetų… Įdomu, kokiu prietaisu mokslininkai išmatavo milijardus šviesmečių…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Nesenas    -  2022-11-22, 08:48

    ugnikalnio issiverzimas Islandijoje uzterse tiek,kad nutruko aviareisai visame pasaulyje! Savaitei gal – nepamenu. O visa zmonijos tarsa dar niekada ju nera nutraukusi! Tai apie ka kalbame,ponai „klimato gynejai” ir visi kiti „zalieji”!? Gal reiketu apmokestinti ugnikalnius,ivesti jiems „Euro 7” standarta!? Klounai,sakyciau,jei tiek mums visiems nekainuotumete!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...