infa.lt

Apie 7,5 mlrd investicijas, elektromobilius bei neseniai išrastą dviratį, gaminantį elektros energiją – finansų ministerija

01 spalio
16:40 2022

Finansų ministerijos pranešimas – „perliukų” rasite visai dienai:

Penktadienį Tauragėje įvyko renginių ciklo „NAUJOS, 7,5 MLRD. EURŲ INVESTICIJOS“ paskutinis renginys, kurio tema – žalesnė Lietuva. Beveik 2 milijardai eurų naujų investicijų padės didinti energijos vartojimo efektyvumą ir mažinti išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį, skatinti atsinaujinančių energijos išteklių plėtrą.

„Naujos 7,5 milijardų eurų ES investicijos didins mūsų valstybės ekonominį potencialą ir neabejotinai prisidės prie teigiamų pokyčių regionuose, miestuose ir visoje Lietuvoje. Beveik 2 milijardai šių investicijų bus skirti žalesnei Lietuvai kurti. Tikslingos žaliosios investicijos padės siekti ilgalaikių klimato kaitos švelninimo tikslų, o perėjimas prie švarios energetikos didins Lietuvos energetinį saugumą bei užtikrins darnų regionų vystymąsi“, – apie investicijų naudą renginyje kalbėjo finansų viceministrė Vaida Česnulevičiūtė.

Anot viceministrės, naujomis investicijomis bus skatinama atsinaujinančių energijos išteklių plėtra, darnus judumas, plečiamos žaliosios zonos, siekiant didinti energijos efektyvumą vykdoma pastatų renovacija, stiprinama kraštovaizdžio, gamtos ir biologinės įvairovės apsauga, taip pat mažinama visų rūšių tarša.

Žaliausias rajonas – pavyzdys visiems

Renginio diskusijos „Žaliausias rajonas Lietuvoje: ko galėtų pasimokyti kiti miestai?“ metu finansų viceministrė kartu su Tauragėje puikiai pažįstamais miestiečiais diskutavo apie tvarumo galimybes Tauragėje, elektromobilius bei atsinaujinančios energijos šaltinius.

Diskusijoje dalyvavo Tauragės „Šaltinio“ progimnazijos direktorė Jūratė Lazdauskienė, kuri papasakojo apie ant jų mokyklos stogo įrengtą fotoelektrinę. Anot J. Lazdauskienės tai puikus gamtosauginis pavyzdys vaikams, jie patys mato veikimą ir saulės energijos teikiamas naudas.

„Tauragėje turime ir tvaraus vystymosi, žaliosios ir alternatyviosios energetikos laboratoriją, kurioje dar visai neseniai buvo išrastas dviratis, kuris kuria energiją ir gamina elektrą naudodamas žmogaus raumenų jėgą.

Atsiskleisti ir prisidėti prie tvaraus gyvenimo Tauragėje galime pačiais įvairiausiais pavidalais“, – pasakojo kita diskusijos dalyvė Tauragės pagalbos mokytojui ir mokiniui centro metodininkė Daiva Kiniulienė.

Pašnekovėms pritarė ir pirmąjį elektromobilį Tauragėje įsigijęs ir jų servisą čia įkūręs Rytis Jurkauskas. Jis pabrėžė, kad Tauragėje yra puikių tvarumo pavyzdžių – vien išėjęs į gatvę matai važinėjančius elektrinius autobusus bei elektromobilius, kurių Tauragėje vis daugėja.

„Šios naujos investicijos padės siekti, kad visi Lietuvos regionai taptų dar žalesniais ir, svarbiausia, užtikrinančiais tvaraus gyvenimo galimybę. Žaliuosius pokyčius ir investicijų naudą pajus kiekvienas Lietuvos gyventojas“, – diskusijos metu užtikrino finansų viceministrė.

Renginys „NAUJOS, 7,5 MLRD. EURŲ INVESTICIJOS: Žalesnei Lietuvai“, skirtas pristatyti naujas ES investicijas ir žalesnės Lietuvos kūrimą, sulaukė daugybės tauragiškių susidomėjimo – renginio metu jie galėjo išbandyti įvairiausias pramogas, o vakare – pajudėti Monikos Liu koncerte.

Diskusija ir visos pramogos paskutiniame renginių ciklo „NAUJOS, 7,5 MLRD. EURŲ INVESTICIJOS“ renginyje Tauragėje. Pirmieji ciklo renginiai vyko Utenoje, Alytuje, Marijampolėje ir Telšiuose.

Renginiai finansuojami Europos socialinio fondo lėšomis.

infa.lt: Kalbant apie neseniai išrastą dviratį, gaminantį elektros energiją – tokie dviračiai važinėjo Lietuvoje (ir pasaulyje) jau nuo SSSR laikų, kai sukdamasis ratas tuo pačiu suko elektros dinamą, gaminančią elektrą žibinto lemputei. Bet vis tiek smagu, kad nors kažkas kažko ieško, atranda idėjų ir sukuria tai, kas seniausiai jau yra sukurta – tereikia tik pasidomėti.

Dėl saulės „fotoelektrinės” – ji ypač „efektyvi” žiemos-rudens sezono metu, kuris Lietuvoje trunka paprastai 7-8 tamsos sezono mėnesius. Ji ypač tvari tuo, kad elektros negalima didžiąją metų dalį.

Ypatingai svarbūs šiuo metu yra elektromobiliai ir pasiutusius pinigus kainuosianti nauja jų įkrovimo infrastruktūra, nekalbant apie pačios elektros energijos kainas, kurios šiandien amortizuojamos iš mokesčių mokėtojų sumokėtų pinigų. Pasaulis grimzta į energijos deficito duobę, o Lietuvos valdžia šiuo metu žada daryti kardinalias pertvarkas energijos suvartojimo sistemoje, vietoje to, kad investuotų į prieinamos energijos infrastruktūros plėtrą. Ji nebus žalia, bet leis išsivaduoti nuo energetinio bado.

Bet, žinoma – svarbiausias akcentas čia – tai 7,5 mlrd eurų, kurie bus paleisti, kaip ir kiti iki šiol – pavėjui, t.y. „vėjo energijai” įsisavinti arba Saulės, kurios didžiąją metų dalį Lietuvoje tiesiog nėra.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 302

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Kokiu tik    -  2022-10-01, 17:14

    imantriu terminu neprigalvoja ponai,kad ispumpuoti sau pinigus is 2rniu! Bet 2rniai gi tvariai tyli,ir zada tvariai apmoketi toliau visus tvarumus…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Myndė    -  2022-10-01, 18:15

    Benderis rūko.
    Įdomu. kiek dar procentų prie jau esančios infliacijos pridės tie milijardai.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Heeo    -  2022-10-01, 23:34

    Šuleriai prakeikti… Kada jie susimaus galutinai..

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......

juokas parėmė iš info.lt dėl Pugačiovas paskelbta agentė visi žino o jus tik dabar savo...

Rusijos paleistos naikinančios raketos taip pat yra karinės raketos, kaip ir NATO raketos....

Nepasidalino otkatu?...

ant briaunos dar gali nukristi...