infa.lt

Rinkimai Italijoje iškėlė nacionalinius konservatorius į aukščiausią lygą prie ES vadovų stalo

27 rugsėjo
06:50 2022
Giorgia Meloni

Telegram nuotr.

Sekmadienį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose, kuriuose kraštutinių dešiniųjų kandidatės Giorgia Meloni vadovaujamas dešiniųjų aljansas laimėjo triuškinančią daugumą tiek aukštuosiuose, tiek žemuosiuose Italijos įstatymų leidžiamosios valdžios rūmuose, jos nacionalinė konservatyvioji Europos politinė šeima tikriausiai taps trečia pagal gyventojų skaičių bloku Europos Vadovų Taryboje.

Pergalė sekmadienį vykusiuose pirmalaikiuose rinkimuose taip pat reiškia, kad G. Meloni greičiausiai bus sekanti Italijos ministrė pirmininkė.

Į žemesniuosius parlamento rūmus FdI surinko 25,3 proc. balsų ir, palyginti su 2018 m. rinkimais, surinko papildomai neįtikėtinai daug – 20,9 proc. punktų.

Lega laimėjo 8,5 %, susitraukdama nuo 17,4% lyginant su 2018 m. Forza Italia nukrito iki prasčiausio rinkimų rezultato, laimėjusi tik 7,5 %, t. y. maždaug perpus mažiau nei 2018 m.

„Mes esame centras ir esame patenkinti”. sakė „Forza Italia” nacionalinis koordinatorius ir buvęs Europos Parlamento pirmininkas Antonio Tajani.

Gera žinia centro dešiniesiems – Silvio Berlusconi, „Forza Italia” pirmininkas ir įkūrėjas, buvo išrinktas į Senatą praėjus devyneriems metams po to, kai 2013 m. buvo iš jo pašalintas,  nuteisus už mokestinį sukčiavimą.

Kraštutinių dešiniųjų pakilimas į ES lyderių trejetuką

G.Meloni taip pat yra Europos konservatorių ir reformistų (ECR) partijos, kuriai priklauso FdI, pirmininkė.

Jei Meloni taps būsimąja ministre pirmininke, jos politinė šeima Europos Vadovų Taryboje taps trečiu pagal gyventojų skaičių bloku po socialdemokratų (S&D) ir liberalų (Atnaujinkime Europą), o tai reiškia, kad galios pusiausvyra strateginę kryptį nustatančiame ES organe, kurį sudaro bloko valstybių ir vyriausybių vadovai, gerokai pasikeis.

Jei jai teks, kaip manau, premjerės vaidmuo, ir jei gerai ją pažįstu, jos riešai dreba, bet ji pasirengusi pakelti Italiją, – sakė „Italijos broliai” partijos senatorius Ignazio La Russa, kalbėdamas apie Meloni televizijos laidoje „Porta a Porta” per Rai1.

Tajani sakė, kad „Forza Italia” neturi „išankstinių nusistatymų prieš Giorgią Meloni, tačiau sprendimas (dėl to, kieno pavardė bus nurodyta pirmininkauti Taryboje, – red. past.) bus priimtas po Berlusconi, Salvini ir Meloni aukščiausiojo lygio susitikimo ir su Respublikos prezidentu (Sergio Mattarella), kuris turės galutinį žodį, nes tai numato Konstitucija”.

Renkant naująjį parlamentą balsavo 63,9 proc. balsavimo teisę turinčių italų, o 2018 m. visuotiniuose rinkimuose balsavo 73,04 proc.

„Atėjusiųjų procentas yra maždaug 9 % mažesnis nei per ankstesnius visuotinius rinkimus”, – tokį komentarą pateikė Italijos vidaus reikalų ministrė Luciana Lamorgese.

Nerimo reakcijos

Kraštutinių dešiniųjų iškilimas Italijoje sukėlė nerimą keliančią politinių oponentų reakciją.

Meloni pergalė Italijos rinkimuose reiškia didelę grėsmę neliberalios demokratijos plitimui visoje šalyje, po sekmadienio balsavimo EURACTIV sakė Udo Bullmannas, Vokietijos europarlamentaras, atstovaujantis socialdemokratų partijai SPD ir buvęs S&D vadovas.

„Meloni pavyzdys yra Orbanas, Trumpas ir Musolinis”, – sakė U. Bullmannas, perspėdamas, kad tai gali turėti platesnį poveikį [liberalų] teisinės valstybės principams Europoje.

„[seksualinės] įvairovės slopinimas mūsų visuomenėse ir Europos vienybės, ypač tokioje jautrioje situacijoje, kai kovojame su Putino invazija […], yra paskutinis dalykas, kurio mums reikėjo, tai tokios ES steigėjos valstybės narės kaip Italija „orbanizacija”, – sakė jis.

U. Bullmannas taip pat griežtai kritikavo centro dešiniosios Europos liaudies partijos (EPP) paramą jos narei „Forza Italia”, kuri prisijungė prie M. Meloni koalicijos.

„EPP nebėra patikima jėga [liberalams], ginanti Europos vertybes ir Europos ateitį. Tai matėte Švedijoje, tai galime pamatyti ir Ispanijoje”, – sakė Vokietijos europarlamentaras.

Švedijoje socialistai irgi buvo išstumti iš valdžios po neseniai vykusių rinkimų. Plačiau apie tai…

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 205

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Ir ka gi    -  2022-09-27, 15:25

    tai duos eiliniam italui? Juk desinieji – tai socialines politikos krachas,didesni mokesciai darbo pajamoms,mazesni kapitalui,nauji papildomi mokesciai,nedarbas,atlyginimu smukimas,prekyba svetimsaliais pigiais vergais,hiperinfliacija,skurdas ir diktatura! Visai,kaip Lietuvoje!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....