infa.lt

ES nenustatys viršutinės kainos ribos rusiškoms dujoms

13 rugsėjo
13:40 2022

Rusijos dujotiekio statyba

Europos Sąjunga atsisako idėjos apriboti rusiškų dujų viršutinę kainos ribą, tačiau nori įvesti naftos ir dujų bendrovių pelno perviršio mokestį, praneša „The Guardian”, remdamasis Europos Komisijos dokumento projektu. Laukiama, kad naujasis mokestis bus taikomas iškastinio kuro bendrovėms ir taip pat „bus atskirai apribojamas mažai anglies dioksido į aplinką išskiriančių elektros energijos gamintojų pelnas”.

Leidinys patikslina, kad projekte nekalbama apie viršutinės kainos ribos įvedimą rusiškoms ar kitoms importuojamoms dujoms. Tačiau planuojama įpareigoti naftos ir dujų bendroves mokėti perviršinio pelno mokestį, kurį jos vadina „solidarumo įnašu”. EK pažymi, kad 2022 m. naftos, dujų ir anglies bendrovių pelnas jau padidėjo penkis kartus. EK tai aiškino „nenuspėjamais pokyčiais energijos rinkose”, vykstant kariniams veiksmams Ukrainoje. Koks bus naujojo mokesčio tarifas, kol kas nežinoma.

ES valstybių narių taip pat prašoma susitarti dėl bendro rodiklio, kuris padėtų sumažinti elektros energijos suvartojimą piko valandomis. Lygis, kurį galima nustatyti, nenurodytas. Rytoj, rugsėjo 14 d., EK vadovė Ursula von der Leyen turėtų pristatyti galutinį kovos su didėjančiomis elektros energijos kainomis planą. „The Guardian” patikslina, kad tekstas dar gali būti iš dalies pakeistas.

Leidinys daro prielaidą, kad ES persigalvojo nustatyti viršutinę rusiškų dujų kainos ribą, nes šiai iniciatyvai nebuvo pritarta. Tam nepritarė ES narės, kurios importuoja daug dujų iš Rusijos – Vengrija, Slovakija ir Austrija. Nyderlandai ir Danija „atsargiai” vertino kainų viršutinės ribos nustatymą, o Vokietija išreiškė nuogąstavimus, kad rusiškų dujų kainos ribojimas „sukeltų nesutarimų”.

Liepos mėnesį Europos šalys patvirtino planą, pagal kurį dujų suvartojimas turi būti sumažintas 15 proc. Rugsėjo 7 d. EK oficialiai paskelbė, kad siūlys ES šalims nustatyti Rusijos dujų kainų viršutinę ribą kaip vieną iš priemonių, skirtų kovoti su energetikos krize.

„Politico” pranešė, kad svarstoma galimybė nustatyti 50 eurų už 1 mWh kainos viršutinę ribą.

Putinas šią idėją pavadino „nesąmone” ir taip pat perspėjo, kad Rusija nuostolingai netieks savo energijos išteklių. Rusijos energetikos ministerija taip pat atmetė galimybę parduoti dujas ar naftą už ribotą kainą.

Rugsėjo 9 d. Briuselyje vykusiame tarybos posėdyje 15 ES šalių pasisakė už bendrą dujų kainų viršutinę ribą, tačiau susitarti nepavyko.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 151

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Be rusiskos    -  2022-09-13, 15:37

    energijos istekliu – ES neliks daug greiciau,nei Rusijos!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Iš tiesų, paskaičius galima taip pamanyti. Kita vertus, greta yra Kuolio tekstas apie tai, kas...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...

nacistui putinui.......

Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...