infa.lt

Skundas EK, esą Baltijos šalys pažeidžia ES taisykles, neleisdamos atvykti rusams turintiems Šengeno vizas

10 rugsėjo
13:40 2022

Valstybės sienos apsaugos zona - pasienis su Baltarusija

Europos Komisijai pateiktame paklausime Estijos europarlamentarė Yana Toom (Centras/ALDE) teigė, kad Estija kartu su dar trimis ES valstybėmis narėmis, apribodama Rusijos piliečių atvykimą, nutarė pažeisti Šengeno sienų kodeksą (Schengen Borders Code – SBC), rašo estų ERR.

„Kadangi Europos Sąjungos išorės sienas reglamentuoja SBC, bet koks atsisakymas leisti atvykti [turintiems Šengeno vizą] turėtų atitikti jo nuostatas”, – rašė J. Toom savo paklausime.

Ji pažymėjo, kad jo 14 straipsnio 2 dalyje aiškiai nurodyta, „kad atsisakyti leisti atvykti galima tik motyvuotu sprendimu, kuriame nurodomos tikslios atsisakymo priežastys”, taigi tai reiškia, kad bet koks sprendimas dėl atsisakymo leisti atvykti turi būti priimamas kiekvienu konkrečiu atveju atskirai.”

Estijos europarlamentarė pažymėjo, kad „be to, atsisakyti leisti atvykti galima tik tuo atveju, jei nesilaikoma 6 straipsnio 1 dalyje išvardytų sąlygų; sąlygų sąrašas yra baigtinis, kaip aiškiai nurodyta standartinėje atsisakymo leisti atvykti pasienyje formoje…”, ir pridūrė, kad SBC „nenumato jokios galimybės valstybėms narėms imtis kokių nors papildomų priemonių”.

Todėl, tęsė ji, bet koks „bendras draudimas” atvykti į ES asmenims, turintiems galiojančią valstybės narės išduotą Šengeno turistinę vizą, pažeistų SBC ir rimtai pakenktų Europos teisinei tvarkai.

„Šengeno acquis yra vienas iš pagrindinių Europos Sąjungos ramsčių, kelių valstybių narių iniciatyva pažeisti nuostatas sukuria pavojingą precedentą”, – pabrėžė M. Toom.

„Kadangi keturių valstybių narių iniciatyva įvesti „visuotinį draudimą” Rusijos piliečiams, turintiems galiojančią Šengeno turistinę vizą, atvykti į Europos Sąjungą [yra] akivaizdus Šengeno acquis pažeidimas, kada Komisija išsiųs oficialų įspėjamąjį raštą?” – klausė ji.

Oficialaus įspėjimo laiško išsiuntimas yra pirmasis ES pažeidimo procedūros žingsnis.

„Estija, kaip ES valstybė narė, privalo laikytis Europos teisės, kaip ir Belgija, Lenkija ar Vengrija”, – pabrėžė M. Toom. „Todėl nekantriai laukiu Komisijos atsakymo. Jei Europoje pradedama taikyti taisyklė „negalima, bet jei nori, vadinasi, gali”, tai apie kokius teisinės valstybės principus mes galime kalbėti?”

„Būdamos pasienio valstybėmis, privalome užtikrinti Europos saugumą”

„Kartu su Latvija, Lietuva ir Lenkija nusprendėme įvesti bendrus turizmo apribojimus Rusijos piliečiams, kad apsaugotume viešąją tvarką ir saugumą”, – ketvirtadienį pareiškė Ministrė Pirmininkė Kaja Kallas (Reformų partija), teigiama Vyriausybės pranešime spaudai.

„Rusija atnešė karą į Europą ir naudojasi visomis priemonėmis, kad pakenktų mūsų visuomenėms”, – tęsė ji. „Mes, kaip ES pasienio valstybės, privalome užtikrinti Europos saugumą. Šiuo metu neįmanoma užtikrinti, kad per Estiją į ES atvykstantys Rusijos piliečiai nekeltų grėsmės saugumui. Pasiektas regioninis susitarimas, o dabar toliau sieksime, kad Rusijos piliečiams būtų taikomas turizmo apribojimas visoje Europos Sąjungoje.”

Estijos premjerė teigė, kad keturios šalys jau anksčiau įvertino, kad ši priemonė yra būtina.

Įgyvendinus draudimą liks galioti anksčiau nustatytos apribojimo išimtys, be kita ko, Rusijos piliečiams, lankantiems šeimos narius ar nepilnamečių vaikų bendraamžius, gyvenančius Šengeno erdvėje galiojančiu teisiniu pagrindu, Rusijos piliečiams, turintiems trumpalaikę vizą ir registruotą darbo vietą Estijoje arba studentų vizą, diplomatams, humanitariniais pagrindais, taip pat disidentams.

Tranzitas be vėlavimo taip pat bus leidžiamas asmenims, kuriems reikia vykti per Estiją, kad pasiektų savo gyvenamąją šalį.

Šios išimtys taip pat bus taikomos kertant Latvijos, Lietuvos ir Lenkijos sienas.

Beveik 50 000 Estijos išduotų vizų

Rugsėjo 5 d., pirmadienį, Rusijos piliečiai turi 49 804 galiojančias Estijos išduotas vizas, iš kurių 47 998 yra trumpalaikės, o 1 805 – ilgalaikės. 19 285 atvejais nurodytas kelionės tikslas – turizmas.

Kitos šalys per metus išduoda daugiau kaip 3 mln. Šengeno vizų, galiojančių iki penkerių metų ir leidžiančių daugkartinį atvykimą į Šengeno erdvę. Apskaičiuota, kad ne mažiau kaip 10 mln. Rusijos piliečių turi galiojančias trumpalaikes Šengeno vizas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 179

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...

nacistui putinui.......

Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....