infa.lt

A.Bilotaitė siūlo pratęsti Nepaprastąją padėtį

06 rugsėjo
15:37 2022

Facebook nuotr.

Vidaus reikalų ministerija (Agnė Bilotaitė) siūlo pratęsti nepaprastąją padėtį Lietuvoje iki šių metų gruodžio 16 d. 24 valandos 00 minučių. Ministerijos siūlymu nepaprastoji padėtis įsigaliotų visame pasienio ruože prie Lietuvos valstybės sienos su Baltarusija ir pasienio ruože su Rusijos Federacijos Kaliningrado sritimi.

Pagal šiuo metu galiojantį Seimo nutarimo „Dėl nepaprastosios padėties įvedimo“ projektą nepaprastoji padėtis baigsis galioti rugsėjo 16 d. 24 valandą 00 minučių.

Pasako vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės, Rusijos Federacijai pradėjus karinę agresiją prieš Ukrainą ir jos žmones grėsmės Lietuvos visuomenės rimčiai ir saugumui išliko.

„Nesaugi ir nestabili geopolitinė situacija sudaro sąlygas Rusijos ir Baltarusijos valdžios institucijoms vykdyti hibridines atakas ir įvairiausio pobūdžio provokacijas prieš Lietuvą. Reaguodami į tai, turime taikyti būtinas saugumo priemones galimoms grėsmėms atremti“, – sako vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Anot ministrės A. Bilotaitės, pastaruoju metu Baltarusijos režimas vis aktyviau ima naudoti migrantus kaip hibridinės agresijos prieš Lietuvos Respublikos formą – šiais metais į Lietuvą jau neįleisti beveik 6 000 migrantų. Baltarusijos pareigūnai gadina Lietuvos pasienyje su Baltarusija įrengtą fizinį barjerą, organizuoja neteisėtų migrantų privežimą prie valstybės sienos ir juos nukreipia į Lietuvos teritoriją.

Nepaprastosios padėties metu bus tęsiamos kai kurios jau taikomos priemonės: sustiprintu režimu saugoma valstybės siena ir vykdomi patikrinimai pasienyje.

Ir toliau galios griežtesnis vizų režimas – vizų išdavimas sustabdytas Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos piliečiams Lietuvos Respublikos vizų išdavimo tarnybose užsienyje, išskyrus atvejus, kai tarpininkauja Užsienio reikalų ministerija.

Šiuo laikotarpiu siūloma pasitelkti valstybės rezervą siekiant užtikrinti valstybės institucijų, dalyvaujančių valdant nepaprastąją padėtį, tinkamą finansavimą bei pašalinti galimas grėsmes valstybės nacionalinio saugumo interesams.

Pažymėtina, kad nutarimo projekto įgyvendinimas skirtas grėsmėms valdyti, todėl nepatogumų Lietuvos gyventojams nesukels. Nepaprastosios padėties metu Lietuvos krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo nustatyta tvarka pasitelkiama Lietuvos kariuomenė.

Rusijos Federacijos sukeltam karui Ukrainoje pabaigos kol kas nematyti – ir toliau daromi nusikaltimai žmoniškumui, karo nusikaltimai, tarptautinės teisės pažeidimai. Rusijos karinės agresijos mastas nuo jos pradžios nemažėja ir ji vykdoma daugelyje visos Ukrainos teritorijos vietovių, o Rusijos Federacija laikosi atviros grasinimų retorikos Ukrainą remiančių valstybių atžvilgiu, niekindama jų nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą bei istoriją.

infa.lt: Niekur, net Lenkijoje, kuri ribojasi su karo zona Ukrainoje, nėra įvesta Nepaprastoji padėtis. Tokia padėtis pasaulyje vertinama kaip karo zona, ir turistai į tokias šalis beveik nevyksta, o investuoti tokiose nestabiliose karo atžvilgiu šalyse – taip pat vengiama. Faktiškai, nepaprastosios padėties įvedimas stabdo ekonominį šalies vystymąsi ir verslo plėtrą. Ar ne todėl Lietuvoje viena didžiausių infliacijų Eyrozonoje (21,1%) ir didžiausias pramonės smukimas (15%)?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 343

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Lėlininkas    -  2022-09-06, 16:40

    Lengva valdyti šantažuojamas valdžia gyvius!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....