infa.lt

FNTT: Pranešimų apie įtartinas pinigines operacijas daugėja; daugėja ir sustabdytų operacijų

29 rugpjūčio
10:02 2022

Pranešimų apie įtartinas pinigines operacijas ar sandorius per 2022 metų pirmuosius 6 mėnesius padaugėjo beveik 2,7 karto, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu. Kaip ir praėjusiais metais, didžiąją dalį pranešimų – kiek daugiau nei 94 proc. – sudarė „fintech“ įmonių siunčiami pranešimai apie įtartinas pinigines operacijas ar sandorius.

Atnaujintus šių metų duomenis skelbia Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Pinigų plovimo prevencijos valdyba.

Labiausiai – net 33,7 karto – padidėjo virtualiųjų valiutų operatorių teikiamų pranešimų apie įtartinas pinigines operacijas ar sandorius skaičius, lyginant su praėjusių metų pirmuoju pusmečiu.

„Šiais metais stebime nemažą virtualiųjų valiutų operatorių sektoriaus suaktyvėjimą, teikiant pranešimus apie įtartinas pinigines operacijas. Šį augimą galime sieti su sektoriaus reguliavimo griežtinimo iniciatyvomis.

Tikėtina, kad Lietuvoje jau veikę operatoriai pradėjo atidžiau žiūrėti į pinigų plovimo prevenciją. Be to, itin daug pranešimų FNTT pateikė naujai atsiradę ir Lietuvoje veiklą pradėję kriptovaliutų operatoriai“, – sako Antoni Mikulskis, FNTT direktorius.

Daugėjo ir iš komercinių bankų gautų pranešimų. Per šių metų pirmuosius 6 mėnesius tokių pranešimų padaugėjo 1,8 karto.

Šis augimas siejamas su įtempta situacija dėl prasidėjusių karo veiksmų Ukrainoje, kai kovo mėnesį FNTT paprašė finansų įstaigų atidžiai stebėti ir informuoti FNTT apie Rusijos Federacijos fizinių / juridinių asmenų, Baltarusijos Respublikos fizinių / juridinių asmenų finansines operacijas, siekiančias 50 tūkst. eurų fiziniams asmenims ir 100 tūkst. eurų juridiniams asmenims.

Finansų įstaigų buvo prašoma stebėti visus sandorius, apimančius pinigų siuntimą, gavimą, keitimą į ir iš kriptovaliutų, investicijas į nekilnojamąjį turtą, akcijas ir pan.

Daugėjo sustabdytų piniginių operacijų bei prašymų jas stabdyti

Per šių metų pirmąjį pusmetį, palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, gerokai išaugo sustabdytų lėšų suma pagal gautus pranešimus apie įtartinas operacijas, kuriuos pateikė Lietuvoje veikiančios finansų įstaigos ir kiti įpareigotieji subjektai.

Tokių pranešimų skaičius išaugo 2,4 karto, o sustabdytų lėšų suma pasiekė daugiau nei 105 mln. eurų, praėjusiais metais sustabdytų lėšų suma siekė kiek daugiau nei 27 mln. eurų.

Didelę tokių pranešimų dalį siuntė virtualiųjų valiutų operatoriai, o pranešimuose minimos įtartinos operacijos galimai buvo susiję su „tamsiajame internete“ (angl. – dark web) veikiančių subjektų operacijomis, galima subjektų nelegalia veikla, nenurodomais pinigų šaltiniais, kitų asmenų vardu (jiems nežinant) atidarytomis sąskaitomis, piniginėmis operacijomis, turinčiomis pinigų mulo požymių ir pan.

Lyginant su praėjusių metų pirmuoju pusmečiu, 2022 metais padaugėjo užsienio finansinės žvalgybos padalinių (FŽP), FNTT ir Lietuvos policijos padalinių pateiktų prašymų stabdyti pinigines operacijas.

Šių metų pirmąjį pusmetį fiksuojamas beveik dvigubai išaugęs tokių prašymų skaičius. Sustabdytų lėšų suma taip pat dvigubai viršija praėjusių metų pirmojo pusmečio rezultatus – sustabdyta beveik 8,7 mln. eurų, praėjusių metų pirmąjį pusmetį – beveik 4,8 mln. eurų.

Dažniausia tokių prašymų priežastis – sukčiavimas apsimetant bankų darbuotojais, perimami elektroniniai susirašinėjimai tarp įmonių, nurodant sukčiams prieinamas sąskaitas pavedimams gauti, apgaule išviliotų pinigų pervedimas į užsienyje esančias sąskaitas ir kt.

Analizės ir patikrinimai

FNTT pareigūnai, išanalizavę gautus pranešimus apie įtartinas pinigines operacijas ar sandorius, per šių metų pirmuosius 6 mėnesius tolesniam tyrimui kitoms institucijoms bei FNTT padaliniams perdavė 168 medžiagas.

Daugiausia medžiagų perduota Lietuvos policijos padaliniams ir Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI), dalis perduota kitiems FNTT padaliniams bei kitoms institucijoms (tarp jų ir teisėsaugos).

Per šių metų pirmuosius 6 mėnesius FNTT Priežiūros skyrius patikrino 15 įpareigotųjų subjektų. Dėl įvairių Lietuvos Respublikos pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo (PPTFPĮ) pažeidimų Tarnybos PPTFPĮ pažeidimų nagrinėjimo komisijai svarstymui ir poveikio priemonių skyrimui buvo perduota 14 medžiagų. Subjektams skirtos piniginės baudos ir įspėjimai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 182

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Stebintis    -  2022-08-29, 10:08

    Piś išrinkta metų moterimi o vasara dar nesibaigė tai gal pusmečio moterimi ha ha ha
    Greit rinksim kas labiausiai nustekeno Lietuvą nugalėtoją kaip ir žinau !

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...