infa.lt

Lietaus nutekėjimo sistemų svarba gerai pastato būklei išlaikyti

30 rugpjūčio
13:30 2022

Lietaus nuvedimo sistema

Reklama

Kartais žmonės statybų metu sutelkia visą savo dėmesį į namo pamatus, laikančiąsias konstrukcijas, langų ir durų išdėstymus, galų gale, stogo tipą ir dangą, bet pamiršta svarbiausią elementą – lietaus nutekėjimo sistemas. Be jų savo namais džiaugsitės rekordiškai trumpą laiką, kadangi ilgainiui gamtinės sąlygos ims ardyti pastato konstrukcijas ir kitaip gadinti jo išorę.

Kodėl yra svarbūs latakai?

Be latakų vanduo nubėgtų nuo stogo, užliedamas išorines sienas. Kartais apleistuose pastatuose galite pamatyti, ką gali sukelti vienas sugedęs arba trūkstamas stogo latakas. Vanduo užlieja pastato sieną. Siena savo ruožtu – drėgna ir šalta – tampa jautri grybelių atakai ir šalčio daromai žalai, nes medžiagos porose užšąlantis vanduo sukuria didžiulį spaudimą. Atminkite, kad įprastos statybinės medžiagos yra atsparios šalčiui, bet tik sausos – jokiu būdu nesudrėkusios.

Daugelis žmonių susidaro klaidingą išvadą apie dabar statomus modernius pastatus, nes jų išorėje nesimato jokių lietaus nuvedimo sistemos komponentų. Todėl paaiškinsime, kodėl ši klaidinga nuomonė susiformavo.

Labiausiai namų statybose yra paplitę išoriniai latakai, tačiau šiais laikais statybų sektoriuje randasi naujovės. Vidiniai latakai eina panašiai kaip pastato viduje esantys stovai, kartais naudojami plokštiems stogams nusausinti. Populiariausi yra pusapvalio skerspjūvio pakabinami latakai, kartais pasitaiko ir stačiakampių. Vanduo iš latakų patenka į vertikalius lietvamzdžius, o po to sklype prasisunkia į žemę, patenka į lietaus nuotekų sistemą, sugėrimo šulinį ar lietaus vandens rezervuarą.

Kaip parinkti optimalią lietaus nutekėjimo sistemą jūsų namui?

Latakai ir lietvamzdžiai turi būti parinkti taip, kad vanduo net ir per stipriausią lietų nepratekėtų per latako kraštą, o visas lietvamzdžio skerspjūvis nebūtų užpildytas vandeniu – jei taip atsitiks, vanduo tekės ne tolygiai, o susidarys taip vadinama vandens kamščiai, atskirti oro burbuliukais. Esant tokiai situacijai, lietvamzdis gali pradėti judėti, todėl gali atsilaisvinti latakų jungtys, o stipresniam vėjui papūtus – latakai ar lietvamzdžiai gali būti nuplėšti nuo pastato išorės.

Kad lietaus nutekėjimo sistema būtų efektyvi ir teisingai sumontuota jūsų namui, rekomenduojame tai palikti specialistams. Lietaus sistemas įsigykite iš Borga – daug patirties per ilgus darbo metus sukaupusią įmonę su atsakingais ir kompetentingais savo srities specialistais.

Kurie latakai geresni – plieniniai ar plastikiniai?

Renkantis latakus iš konkrečios medžiagos, dažniausiai stengiamasi derinti stogo dangą ir jo fasadą. Kai kuriais atvejais gali būti svarbios ir konkrečios medžiagų savybės.

Plastikiniai latakai yra visiškai atsparūs korozijai ir nejautrūs smulkiems įbrėžimams, pvz., prie namo augančių medžių šakų daromą žalai. Tačiau mechaniškai juos pažeisti lengviau, ypač esant žemai temperatūrai, nes medžiaga tampa trapi, po žiemos gali būti suskeldėjusi, sutrūkinėjusi.

Plieniniai latakai yra patvaresni ir veikiami smūgio deformuojasi, o ne lūžta, priešingai nei plastikiniai. Tačiau jie yra jautrūs korozijai vietose, kur buvo pažeisti anksčiau.

Tačiau žvelgiant iš ilgalaikės perspektyvos, kone visais atvejais geriausias ir patikimiausias sprendimas būtų metaliniai stogo latakai, lietvamzdžiai ir kiti lietaus nutekėjimo sistemos komponentai. Kodėl teiginys toks užtikrintas? Metalas pasižymi ypatingu tvirtumu, todėl statybiniai komponentai, pagaminti iš metalo, yra ilgaamžiai. Todėl tai būtų puiki investicija, nereikalaujanti kas keletą metų būti pakartota.

Daugiau metalinių latakų pranašumų galite sužinoti čia: https://www.borga.lt/statybiniai-komponentai/profiliuota-skarda/latakai/.

 

 

PAREMSIU? - ar infa.lt darbas reikalingas? Nuspręsti galite tik jūs.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 173

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Apklausa

Ar dalyvausite antrajame prezidento rinkimų ture?


  • Ne, nematau prasmės (56%, 35 balsavo)
  • Taip, būtinai (30%, 19 balsavo)
  • Nežinau, dar neapsisprendžiau (14%, 9 balsavo)

Viso balsavo: 63
Pradėta - 2024-05-15 @ 12:45
Pabaiga - 2024-05-19 @ 12:45

Leidžiama ... Leidžiama ...

Dar konservų psichopatų chuntos nelikviduota alternatyvi informacija: lzskelbimai.com/s/212021...

Gruzija apsisaugo nuo demokratijos "vertybių" ir nori išlikti nepriklausoma, savarankiška šalimi. Kaip baisu.......

ir toliau dirbs slavams.tapom asilo įkaitais.toks likimas....

fetišizmo apraiška...

Jūs apkaltinote autorę esant rusų agente, arba kaip minimum esant rusų įtakoje ir transliuojant rusų...

Jūs kliedite. Į klausimą neatsakėte, tačiau nepamiršote apkaltinti tuo kuo pati esate :) Kur ir...

Maidano scenarijus. Taip Gruzija atiduodama Rusijai…...