infa.lt

Benediktas Vanagas: “ENEOS 1006 km lenktynės“ mums yra antros po Dakaro

21 liepos
13:41 2016
J..Gelžinis, B.Vanagas, S.Bleekemolen

J..Gelžinis, B.Vanagas, S.Bleekemolen

Jeigu klausinėtumėte gatvėje sutiktų žmonių kokį lenktynininką lietuvį jie žino, bent 9 iš 10 sutiktųjų sakytų kad tai – „General financing team Pitlane“ komandos narys Benediktas Vanagas. Neabejotinai žinomiausias mūsų šalies lenktynininkas geriausiai žinomas iš Dakaro ralio maratono, bet šią savaitę jo dėmesio centre – didžiausios lenktynės Baltijos šalyse – „ENEOS 1006 km“ maratonas. Vos atvykus į Palangą, mes jį pakalbinome prieš pat administracinę komisiją.

Pergalė „ENEOS 1006 km lenktynėse”. Kiek ji svarbi? Esate vieną jau iškovojęs, bet tokių sportininkų nemažai, o šiemet visi kaip niekad gviešiasi pakartoti savo pasiekimą. Kaip ir jūsų komanda?

Visu pirma, kodėl mes čia. „Eneos 1006 km lenktynės“ yra vienas populiariausių vasaros renginių Lietuvoje. Pirmas dešimtukas čia ypač stiprus, o konkurencija didžiulė. Lengvai pergalės nepasiima niekas. Čia mūsų tikslas vienintelis – nugalėti. Į Palangą atvykstame gerai pasiruošę, turime kompetentingą komandą, patyrusius lenktynininkus ir patikimą automobilį. Tai drausmės lenktynės, todėl kaip visada, darysime geriausia ką galime.

Porsche

Edgaro Buiko nuotr.

Pernai jums nepasisekė po apmaudžios klaidos, kurią padarė lenktynininkas, į kurį buvo dedamos kone didžiausios viltys, jis buvo ir komandos lyderis. Bet Sebastiaanas Bleekemolenas ir šiemet komandoje?

Klysti žmogiška. Geriausi irgi padaro klaidų, tačiau tai atsitinka retai. Kiekviena klaida – kompleksinė daugelio nebūtinai didelių detalių pasekmė. Kapoti galvas neišmintinga. Dabar dar didesnė motyvacija būti tiksliems. (šypsosi)

Kokią dalį jūsų komandoje užima „ENEOS 1006 km lenktynės“? Juk dalyvaujat prestižinėse lenktynėse užsienyje, bet „Porsche“ į trasą išvažiuoja kartą per metus. Čia?

Didelėje „General Financing team Pitlane” komandos programoje tik vienos ilgų distancijų žiedinės lenktynės. Tačiau jos yra antros pagal brangumą po Dakaro mums. Visoms lenktynėms ruošiamės taip pat kruopščiai. Pagrindinis skirtumas nuo kitų lenktynių yra tas, kad čia naudojame skirtingą techniką, o žiedinių lenktynių specifika ženkliai skiriasi nuo klasikinio ralio ar ralio maratono. Tad reikalingos kiek kitokios kompetencijos.

„Porsche“ labiausiai tinka Palangoje esančiai trasai. Mitas ar tikrovė?

Taip tai tiesa. Tačiau ne todėl, kad bolidas tinkamas trasos konfigūracijai. Svarbiausia vaidmenį ilgų distancijų lenktynėse be greičio lemia ir patikimumas. „Porsche Carrera GT3 Cup“ – beveik standartinis automobilis. Kitus automobilius norint paversti greitais trasoje, reikia stipriai perdaryti, o tai dažnai kenkia patikimumui. „Porsche“ daugiausia kartų laimėjo Palangoje. Manau, tai daug pasakantis faktas.

Porsche

Jūsų komandoje šiemet atsirado Jonas Gelžinis. Ar todėl kad jį vadina lenktynių talismanu, nes daugiausiai kartų laimėjo šias lenktynes?

Daugiausia kartų Jonas laimėjo „ENEOS 1006 km lenktynes“, nes yra ne tik greitas, bet ir drausmingas pilotas. Jį kvietėsi geriausios komandos, ne išimtis ir šiuo atveju. Talismanais aš netikiu, sėkme taip pat. Man sėkmė yra lygi pasiruošimui.

Testai prieš „ENEOS 1006 km lenktynes“: kur, kada, kokie, kiek ir kas vairavo?

Visi „General Financing team Pitlane” pilotai turi aktyvius lenktynių sezonus, tad mūsų sportinė forma – aukščiausiame lygyje. Techninius testus Kačerginės „Nemuno žiedo“ trasoje bolidui atlikome praėjusią savaitę.

Kvalifikacija tokio tipo lenktynėse atrodytų neturi didelės reikšmės. Tai kodėl tada visi taip dėl jos pliekiasi Palangoje? Turint omenyje praėjusius metus.

Kvalifikacija – grynai psichologinis laimėjimas ilgų distancijų lenktynėse. Tačiau galutiniam rezultatui daug įtakos neturi. Visgi tai yra sudėtinė varžybų dalis. Greičiausio rato įveikimo potencialo įrodymas sau ir priešininkams. Be to, tai yra ir papildomas dėmesys mums. Viskas priklauso nuo užduočių komandai. Bet nepamirškite, mes esame lenktynėse. (šypsosi)

Kaip atšvęsite komandos pergalę, jeigu laimėsite. Ir kaip iš principo švenčiate tokias šventes?

Mes tiesiog dirbame savo darbą. Po lenktynių visi būname ganėtinai pavargę. O ir šventimo kultūra komandoje nėra gaji. Po varžybų susirenkame pabūti drauge, padėkoti komandos nariams ir partneriams. Tai labiau bendrystės jausmas.

Ar Benedikto Vanago itin įtemptame gyvenimo tvarkaraštyje ir kalendoriuje yra numatytos atostogos ir kaip jos atrodo?

Samprata „atostogos“ neegzistuoja mano kalendoriuje. Geroji dalis yra tai, kad susikūriau gyvenimą, kuris ne tik man patinka, bet ir naudingas kitiems. Tad samprata „darbas“ man irgi neegzistuoja. Ar gali pavargti nuo to, ką mėgsti? (juokiasi)

Porsche

Edgaro Buiko nuotr.

Trumpa informacija tiems, kas nežino kas tai yra Benediktas Vanagas:

Benediktas Vanagas – greičiausias Dakaro lietuvis, sunkiausias planetos lenktynes įveikęs keturis kartus iš keturių bandymų. Sėkmingiausias lenktynininko pasirodymas Dakare įvyko 2015 metais. Privačių komandų įskaitoje pilotas užėmė pirmąją vietą, bendroje įskaitoje – 24-ąją. Tai geriausias rezultatas Lietuvos istorijoje ir pakartotas geriausias Baltijos šalių pasiekimas.

Vienas universaliausių Lietuvos lenktynininkų dalyvauja klasikinio ralio, bekelės ir žiedinėse varžybose. 2013 metais B. Vanagas triumfavo „ENEOS 1006 kilometrų lenktynėse“ Palangoje.

B. Vanagas yra vienas iš dviejų šalies sportininkų, patenkančių į įtakingiausių Lietuvos žmonių šimtuką.

Lenktynininkas organizuoja didžiausią Lietuvoje dviračių renginį „Velomaratonas“ bei pirmąjį žiemos festivalį „Halls Winter Rally“.

Visuomeninėje veikloje B. Vanagas skatina pilietiškumą, profesionalumą ir tautinę savimonę, lietuviams visame pasaulyje primena Vyčio simbolio ir istorinės Lietuvos vėliavos svarbą.

Benediktas Vanagas taip pat yra įvertintas ir apdovanotas Kristoforo statulėle. Dalyvauja Kristoforų komisijoje ir teikia apdovanojimus Jauniesiems Kristoforams.

Aktyviai veikia ir pasisako saugaus eismo srityje. Yra Lietuvos automobilių klubo vadovas ir LASF vice prezidentas.

Krašto apsaugos pareigūnų tarpe žinomas kaip kariuomenės ambasadorius.

Lenktynininko moto: „Svajokite atsakingai – svajonės pildosi. Tačiau viskas turi savo kainą.“

racing.lt informacija

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 126

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...