infa.lt

JAV ir ES siekia, kad Rusijos deimantai būtų pripažinti „konfliktiniais deimantais”

18 rugpjūčio
06:30 2022

Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga (ES) ir Kanada ragina suteikti rusiškiems deimantams „konfliktinių” deimantų statusą, praneša „The New York Times” (NYT). Tai užkirstų kelią deimantų patekimui į rinką. Vakarų šalys savo iniciatyvą aiškina tuo, kad deimantų pardavimas padeda Rusijai finansuoti karines operacijas Ukrainoje. Rusijos finansų ministerija pasiūlymą pavadino „demagogija”.

JAV Valstybės departamento atstovas George’as Cajati laiške Kimberley proceso pirmininkui pasisakė prieš rusiškų deimantų pardavimą. Tai Jungtinių Tautų įsteigta tarptautinė organizacija, kurios tikslas – užkirsti kelią „konfliktinių” arba vadinamųjų „kruvinųjų deimantų” patekimui į rinką. Tokiais laikomi nelegaliai išgauti deimantai, kurie naudojami regioniniams konfliktams finansuoti.

„Pajamos, gaunamos iš deimantų gamybos, yra naudingos tai pačiai valstybei, kuri vykdo sąmoningą, neišprovokuotą ir nepateisinamą karą”, – sakė G. Kajati. Jo poziciją palaikė ES šalys, Kanada ir kelios kitos Vakarų valstybės, įskaitant Ukrainą.

NYT pažymi, kad Rusija yra didžiausia pasaulyje mažųjų deimantų tiekėja. JAV vyriausybės duomenimis, 2021 m. brangakmeniai sudarė daugiau kaip 4,5 mlrd. dolerių Rusijos eksporto, todėl deimantai yra pagrindinis Rusijos neenergetinių pajamų šaltinis.

Pasak NYT, rusiškų deimantų klausimas buvo iškeltas birželio mėnesį Botsvanoje vykusiame Kimberlio proceso susitikime. Tačiau dėl Rusijos, Kinijos ir Baltarusijos veto tada nepavyko priimti draudimo. Be to, Maskvą rėmė Kirgizija, taip pat Malis ir Centrinės Afrikos Respublika, kur Rusija turi „daug samdinių, dirbančių deimantų kasyklose”, teigiama leidinyje. Kitas susitikimas numatytas lapkričio mėn.

Rusijos finansų ministerija pareiškė, kad bandymas užkirsti kelią deimantų pardavimui yra „politinė demagogija”. Ji teigia, kad rusiški deimantai atitinka visus „aplinkosaugos, socialinius ir valdymo standartus”. Be to, iš deimantų gavybos gaunamos pajamos „prisideda prie Jakutijos ekonomikos”, teigiama Finansų ministerijos pranešime. „Milijonų Jakutijos gyventojų pragyvenimo šaltinis visiškai priklauso nuo deimantų gavybos stabilumo regione”, – patikino ministerija.

Prasidėjus Rusijos karinei invazijai Ukrainoje, Vakarų juvelyriniai prekių ženklai pradėjo atsisakyti pirkti briliantus, pagamintus iš rusiškų deimantų. Tačiau pakeisti rusiškus deimantus nėra lengva, o jų atsisakius kils kainos ir kartu kils abejonių dėl ALROSA gamybos planų.

Jungtinė Karalystė ir JAV jau įvedė sankcijas bendrovei. Atsižvelgdama į tai, Rusijos finansų ministerija nusprendė liberalizuoti deimantų apyvartą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 243

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....