infa.lt

Po 10 dienų Seimo ekonomikos komitetas skubiai sureagavo į „Perlas Energija” fiasko

17 rugpjūčio
07:10 2022

Perlas Energija reklamos jo puslapyje montažas

Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius kartu su Energetikos ir darnios plėtros komisijos pirmininku Justinu Urbanavičiumi, operatyviai reaguodami į susiklosčiusią situaciją nepriklausomų elektros energijos tiekėjų rinkoje ir atsižvelgdami į tai, kad 2022 m. rugpjūčio 5 d. nepriklausomas elektros energijos tiekėjas UAB „Perlas Energija“ savo vartotojams pranešė, jog naikina su vartotojais sudarytose elektros energijos tiekimo sutartyse nustatytus fiksuotos elektros energijos kainos planus ir visiems klientams nuo 2022 m. rugsėjo 5 d. taikys tiesiogiai su birža susietą elektros energijos kainos planą, šiandien skubiai surengtame bendrame neeiliniame posėdyje apsvarstė parlamentinės kontrolės klausimą „Dėl situacijos nepriklausomų elektros energijos tiekėjų rinkoje“.

Posėdžio metu Ekonomikos komiteto pirmininkas K. Starkevičius informavo, kad 2022 m. rugpjūčio 8 d. Energetikos ministerija kreipėsi į Valstybinę energetikos reguliavimo tarybą ir Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą, kad būtų pradėtas UAB „Perlas Energija“ veiksmų tyrimas.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba 2022 m. rugpjūčio 11 d. kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydama inicijuoti viešojo intereso gynimo procesą dėl bendrovės „Perlas Energija“ veiksmų. Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba 2022 m. rugpjūčio 10 d. pradėjo UAB „Perlas Energija“ elektros energijos pirkimo–pardavimo ir persiuntimo paslaugos teikimo buitiniams vartotojams sutarčių nagrinėjimą dėl nesąžiningų sąlygų nustatymo.

Komiteto pirmininkas pabrėžė, kad net 95 proc. elektros energijos vartotojų, sudariusių fiksuotas energijos tiekimo sutartis, liberalizavimo proceso dėka gavo naudos, t. y. moka mažesnę elektros energijos kainą.

Energetikos ministras Dainius Kreivys posėdyje teigė, kad, jei Visagine būtų iškilusi nauja atominė elektrinė, Lietuvos vartotojai dabar galėtų tikėtis kur kas mažesnių elektros kainų. Visagino atominės elektrinės kaina buvo numatoma apie 68 eurų megavatvalandei, o šiandien kaina rinkoje 6–7 kartus didesnė.

Posėdžio dalyviai išklausė UAB „Perlas Energija“ direktoriaus Viliaus Juraičio informaciją dėl bendrovės  sprendimą lėmusių priežasčių ir tai, kad dar šią savaitę (ketvirtadienį) tikėtinas naujas bendrovės pranešimas.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos pirmininkas Renatas Pocius ir Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktorė Goda Aleksaitė kalbėjo apie priimtus jų vadovaujamų institucijų sprendimus, tolesnius veiksmus ir atsakė į politikų klausimus.

Apibendrindamas posėdžio metu išsakytas nuomones, Ekonomikos komiteto pirmininkas pristatė bendrą Ekonomikos komiteto ir Energetikos ir darnios plėtros komisijos sprendimą, kuriuo, įvertinant situacijos nepriklausomų elektros energijos tiekėjų rinkoje svarbą Lietuvos vartotojams, nuspręsta:

1.       Pasiūlyti Lietuvos Respublikos Vyriausybei:

1.1.    Skubos tvarka parengti ir teikti Seimui Elektros energetikos įstatymo pakeitimo projektą, nustatantį:

a)       kad tais atvejais, kai nepriklausomas elektros energijos tiekėjas nevykdo sutartinių fiksuotos elektros energijos kainos įsipareigojimų buitiniams elektros vartotojams, sudariusiems sutartis su nepriklausomais elektros energijos tiekėjais, elektros energija visuomenine kaina būtų tiekiama sudarytos fiksuotos elektros energijos sutartyje nustatytu laikotarpiu;

b)       kad III liberalizavimo etapo dalyviams, nesudariusiems sutarčių su nepriklausomais elektros energijos tiekėjais, elektros energija visuomenine kaina būtų tiekiama iki krizės (karo) pabaigos;

1.2.    Siekiant apsaugoti Lietuvos gyventojus nuo išaugusių elektros energijos kainų inicijuoti energijos kainos kompensavimo mechanizmą elektros energijos vartotojams, suvartojantiems iki 150 kWh elektros energijos per mėnesį.

1.3.    Skubos tvarka parengti ir teikti Seimui Elektros energetikos įstatymo ir kitų teisės aktų pakeitimų projektus, reglamentuojančius nepriklausomų elektros energijos tiekėjų veiklą, kad prisiimti įsipareigojimai negalėtų viršyti įstatinio kapitalo dydžio arba veikla yra užtikrinama galiojančiu draudimo įmonės prievolių įvykdymo laidavimo draudimu ir (arba) finansų įstaigos suteikiama finansine garantija ar apdrausta finansiniais draudimo instrumentais.

2.       Rekomenduoti Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai ir Energetikos ministerijai parengti papildomas nepriklausomų elektros energijos tiekėjų veiklos finansinių rodiklių vertinimo priemones, užtikrinančias veiklos tęstinumą, ir jų taikymo principus.

3.       Rekomenduoti Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai:

3.1.    Nedelsiant  imtis teisės aktais nustatytų veiksmų, kad būtų užtikrintas tinkamas  Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos 2021 m. vasario 10 d. nutarimo Nr. 10E-463 „Dėl UAB „Perlas Energija“ elektros energijos pirkimo–pardavimo ir persiuntimo paslaugos teikimo buitiniams vartotojams sutarties specialiųjų ir bendrųjų sąlygų“, kuriuo buvo nustatyti esminiai reikšmingi trūkumai, pažeidžiantys vartotojų teises ir interesus, ir neatitikimai Lietuvos Respublikos civilinio kodekso nuostatoms, įgyvendinimas.

3.2.    Vykdyti nuolatinę priimtų Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos nutarimų įgyvendinimo stebėseną ir užtikrinti tinkamą ir savalaikį jų įgyvendinimą, taikant teisės aktais nustatytas sankcijas už vartotojų teisių  pažeidimus.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 273

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Ha ha    -  2022-08-17, 12:50

    Nieko nuostabaus, sitas planas ir buvo numatytas.
    Dabar vaizduojamas darbas.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...