infa.lt

JAV mažėjant kuro kainoms, Bangladešo miestuose kyla protestų banga prieš jų augimą

10 rugpjūčio
06:57 2022

JAV Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre gyrė pastaruoju metu mažėjančias benzino kainas, nors vidutinė kaina šalyje vis dar yra 80 centų didesnė nei pernai, rašo Washington Examiner.

„Žinau, kad jums patinka, kai kalbame apie mažėjančias dujų kainas, – šypsodamasis sakė Jean-Pierre. „Tai suteikia daugiau nei 100 dolerių per mėnesį gyvybiškai svarbią pagalbą amerikiečių šeimoms, turinčioms du automobilius. Tai sparčiausias dujų kainų mažėjimas per daugiau nei dešimtmetį. Per 56 dienas jos sumažėjo beveik vienu doleriu.”, cituoja leidinys.

Tuo tarpu Europoje sumažėjimo nesijaučia, atvirkščiai, Ukrainai atjungus „Družba” naftotiekio atšaką einančią į Vengriją dėl „Transneft” nesumokėto tranzito mokesčio – kuro kaina trumpuoju laikotarpiu gali dar išaugti.

Vengrija jau pareiškė, kad pati mokės savo naftos tranzito mokesčius Ukrainai. Visas reikalas tame, kad rusų „Transneft” tranzito apmokėjimas grįžo atgal dėl sankcijų Rusijai ir Ukrainos nepasiekė, nors Vengrija prieš tai buvo išsiderėjusi, kad palaikys sankcijas tuo atveju, jei nebus sankcionuota naftotiekio „Družba atšaka vedanti pas ją.

Vengrija neturi išėjimo į jūrą, todėl šio naftotiekio blokavimas reikštų, kad naftą tektų gabentis geležinkeliais, kas yra sudėtinga ir brangu.

Vengrijai taip sprendžiant naftos tiekimo problemas, primenančias bausmę už nepaklusnumą ES politikai – Bangladeše, musulmonų valstybėje, turinčioje 170 mln gyventojų kyla neramumai, labai primenantys Šri Lankos atvejį (ten buvo nuversta valdžia) ir dėl tos pačios priežasties – augančių naftos kainų, kurios šiai besivystančiai šaliai tapo nepakeliamos.

Trečią pagal gyventojų skaičių musulmonišką Pietų Azijos šalį Bangladešą apėmė masiniai antivyriausybiniai protestai, kuriuos sukėlė labiausiai nuo nepriklausomybės atgavimo pakilusios degalų kainos, rašo Kommersant.

Energetikos krizė tapo didžiausiu iššūkiu premjerės Sheikh Hasinos vyriausybei, kuri su pertraukomis šalį valdo jau ketvirtį amžiaus. Vyriausybė teigia, kad kainų kilimas neišvengiamas dėl sukrėtimų pasaulinėje rinkoje, kuriuos sukėlė sankcijų Rusijai dėl jos pradėto karo Ukrainoje pasekmės, taip pat dėl Tarptautinio Valiutos Fondo (TVF) spaudimo atsisakyti subsidijų degalams.

Įvykiai 170 milijonų gyventojų turinčioje „Bengalijos žemėje” vyksta pagal kaimyninės Šri Lankos scenarijų. Didžiausia intriga – ar Sheikh Hasina, kuri išgyveno apie 30 pasikėsinimų nužudyti ir bandymą įvykdyti karinį perversmą, sugebės suvaldyti padėtį.

Nuo praėjusios savaitės pabaigos Bangladešą drebinantys tūkstantiniai protestai, kai vyriausybė paskelbė 52 % padidinusi benzino ir dyzelino kainas (tai didžiausias šuolis nuo nepriklausomybės paskelbimo 1971 m.), pavertė Dakos ir kitų didžiųjų miestų gatves smurtinių susirėmimų vieta.

„Vaizdo įrašuose matyti, kaip didžiulės minios apsupa degalines, padeginėja padangas, dėžes ir kitas savadarbes priemones, akmenimis apmėto riaušių policiją, kuri protestuotojus vaiko ašarinėmis dujomis ir vandens patrankomis, rodo, kad Pietų Azijos žemėlapyje atsirado dar viena nestabilumo zona”, aprašo įvykius leidinys.

Ši energetikos krizės banga, prasidėjusi besivystančiose skurdžiau gyvenančiose šalyse, kylant gamybos savikainai gali pasiekti ir Europą, ypač paliesdama susijusias su JAV, kuriose kuro kainos krenta, prekybos sritis.

Esamoje situacijoje, Bangladešas, kuris yra JAV sąjungininkas, ima dairytis į rusišką naftą. Šį susidomėjimą antradienį interviu agentūrai „RIA Novosti” patvirtino Bangladešo ambasadorius Maskvoje Kamrul Ahsan, cituoja Kommersant.

„Bandome derėtis dėl rusiškos naftos importo. Žinau, kad jam taikomos JAV sankcijos. Tačiau esame atviri deryboms su Rusija”, – pabrėžė ambasadorius Ahsanas.

Kaip „Kommersant” sakė informuotas šaltinis Delyje, „Bangladešo tekstilės pramonė labiausiai nukentėtų, jei Vašingtonas įvestų jam antrines sankcijas, nes JAV rinka tebėra pagrindinė šalyje gaminamų gatavų drabužių rinka.

Tačiau Bangladešui skirta rusiška nafta iš pradžių galėtų būti gabenama į Indiją, ten perdirbama, o paskui rafinuotų produktų pavidalu įvežama į šalį.

Kitaip tariant, sankcijos rusiškai naftai būtų apeitos, siekiant išvengti Šri Lankos scenarijaus.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 136

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......

juokas parėmė iš info.lt dėl Pugačiovas paskelbta agentė visi žino o jus tik dabar savo...