infa.lt

Rusija uždraudė Vakarų investuotojams parduoti bankų ir pagrindinių energetikos įmonių akcijų paketus

08 rugpjūčio
06:50 2022
Kremlius

REUTERS

Rusija uždraudė investuotojams iš vadinamųjų „nedraugiškų šalių” iki metų pabaigos parduoti pagrindinių energetikos projektų ir bankų akcijas, taip didindama spaudimą dėl sankcijų su Vakarais, rašo Euractiv.

Vakarų šalys ir sąjungininkės, įskaitant Japoniją, nustatė finansinius apribojimus Rusijai po to, kai vasario pabaigoje ji pasiuntė karius į Ukrainą. Maskva atsakė kliūtimis iš Rusijos išvykstančioms Vakarų įmonėms ir jų sąjungininkėms, o kai kuriais atvejais konfiskavo jų turtą.

RF prezidento Vladimiro Putino pasirašytu ir penktadienį (rugpjūčio 5 d.) paskelbtu dekretu iš karto uždrausta investuotojams iš šalių, kurios palaikė sankcijas Rusijai, parduoti savo turtą gavybos pasidalijimo sutartyse (PSA), bankuose, strateginėse įmonėse, energetikos įrangą gaminančiose bendrovėse, taip pat kituose projektuose – nuo naftos ir dujų gavybos iki anglies ir nikelio.

Dekrete sakoma, kad tam tikrais atvejais V. Putinas gali suteikti specialią išimtį, kad sandoriai būtų vykdomi, o vyriausybė ir centrinis bankas turėtų parengti bankų sąrašą, kurį Kremlius turėtų patvirtinti. Dekrete neminimi jokie investuotojai.

Draudimas taikomas beveik visiems dideliems finansiniams ir energetikos projektams, kuriuose užsienio investuotojai vis dar turi akcijų paketus, įskaitant naftos ir dujų projektą „Sachalinas-1”.

Ketvirtadienį Rusijos valstybinė naftos čempionė „Rosneft” apkaltino „Exxon Mobil” dėl mažėjančios gavybos Sachalino-1 telkinių grupėje, kai JAV energetikos milžinė pareiškė, kad perleidžia savo 30 % akcijų paketą „kitai šaliai”.

Rugpjūčio 2 d. pasirašytu vyriausybės dekretu užsienio investuotojams į suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) projektą „Sachalinas-2”, t. y. „Royal Dutch Shell” ir Japonijos prekybos įmonėms „Mitsui & Co” bei „Mitsubishi Corp”, buvo suteiktas mėnuo laiko pareikalauti savo akcijų naujoje įmonėje, kuri pakeis dabartinį projektą. Naujasis dekretas netaikomas Sachalino-2 projektui, teigiama jame.

Exxon atsisakė pateikti komentarus. Ketvirtadienį, prieš draudimą, „Exxon” teigė padariusi didelę pažangą pasitraukdama iš „Sachalino-1” įmonės ir kad pasitraukimas yra sudėtingas procesas. Kaip buvusi operatorė, „Exxon” turi „pareigą užtikrinti žmonių saugą, aplinkos apsaugą ir operacijų vientisumą”, ketvirtadienį sakė atstovas spaudai Casey Nortonas.

Bendrovė „Shell” ieškojo galimybių pasitraukti iš projekto, o Japonijos vyriausybė pakartojo norinti, kad Japonijos bendrovės išlaikytų savo akcijų paketus šiame projekte.

Italijos „UniCredit” ir „Intesa”, JAV grupė „Citi” ir Austrijos „Raiffeisen” toliau ieško galimybių pasitraukti iš Rusijos, o kitos, pavyzdžiui, „Societe Generale” ir HSBC, rado išeitį.

Penktadienį „Citigroup” atsisakė komentuoti situaciją, tačiau ketvirtadienį bankas pranešime teigė, kad toliau mažins savo veiklą ir pozicijas Rusijoje. Citigroup nutraukė bet kokių naujų verslo ar naujų klientų paiešką Rusijoje, teigė jis.

Birželio 30 d. „Citigroup” atskleidė 8,4 mlrd. dolerių pozicijas Rusijoje, palyginti su 7,9 mlrd. dolerių pirmojo ketvirčio pabaigoje. Pozicijos vertė padidėjo dėl padidėjusios rublio vertės.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 101

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Rrr

Seksualiai neaktyvūs (bent vyrai) nuolat operuojasi prostatos vėžį, kartu su prostata, žinoma. Jų skaičius nuolat...

Seimo niekšai kalti, kad žmogus negali atlyginimo gauti popieriniais pinigais....

praktika rodo,kad hiperseksualus buna psichiniai ligoniai. O stai reciausias bet rafinuociausias seksas - auksto intelekto...

apie ta "tvarka"! Jos ir nebuvo. Stipresnis visada dare ka nori ir niekada nebuvo smerkiamas,jei...

pasaulio matymas nusvinta per 72 lytis! Branduoliu skilimas menkniekis,su sia praregejimo bomba palyginus!...

Jie eina link totolaus fantastinio rytojaus kur žmogus renkantis atstova valdžioje tampa ju vergas, skaičius...

kad jis zino,kur ji yra! Nusispjauti - dar nereiskia neapykantos! Gal tiesiog "draugo" kauke jam...