infa.lt

Amnesty International apkaltino Ukrainą prisidengiant civiliais – Ukraina sureagavo

04 rugpjūčio
15:56 2022

Volodymyro Zelenskio nuotr.

Tarptautinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International” teigia, jog Ukrainos kariuomenė kelia pavojų civiliams gyventojams, nes kariniams tikslams naudojo civilinius objektus. Tarp jų – mokyklas, ligonines ir gyvenamuosius rajonus, teigė organizacija savo ataskaitoje.

„Amnesty International” mano, kad tokiu būdu Kijevas pažeidžia tarptautinę teisę. Tyrimo autoriai užfiksavo Ukrainos kariuomenės atakas iš gyvenamųjų pastatų 19 miestų ir miestelių, įskaitant Donbaso, Charkovo ir Nikolajevo sritis. Tuo pat metu „Amnesty International” nežino, kad jos užfiksuotais atvejais būtų buvę evakuoti žmonės iš gretimų pastatų, siekiant sumažinti aukų skaičių.

Žmogaus teisių organizacija teigia, kad 22 iš 29 mokyklų, kurias ji aplankė pietryčių Ukrainoje, buvo arba Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai, arba Ukrainos karinė technika ir ginklai. Ataskaitoje teigiama, kad Odesoje šarvuočiai buvo dislokuoti tankiai apgyvendintuose gyvenamuosiuose rajonuose, o Bachmute universiteto pastatas buvo naudojamas kaip karinė bazė.

„Ukrainos taktika pažeidė tarptautinę humanitarinę teisę, nes civilinius objektus pavertė kariniais taikiniais. Po to sekę Rusijos smūgiai apgyvendintose teritorijose nusinešė civilių gyventojų gyvybes ir sunaikino civilinę infrastruktūrą.”, – rašoma Amnesty International pranešime

„Gynybinė pozicija neatleidžia Ukrainos kariuomenės nuo pareigos laikytis tarptautinės humanitarinės teisės. Ukrainos vyriausybė turi nedelsiant užtikrinti, kad jos pajėgos būtų dislokuotos atokiau nuo apgyvendintų teritorijų, arba evakuoti civilius gyventojus iš teritorijų, kuriose veikia kariuomenė”, – pareiškė „Amnesty International” generalinė sekretorė Agnès Callamard.

Tuo pačiu organizacija ir toliau kaltina Rusiją karo nusikaltimais vykdant karinę operaciją, kuri prezidento Vladimiro Putino įsakymu vykdoma nuo vasario 24 d.

Plačiau čia…

Netrukus po „Amnesty International” ataskaitos pasirodymo buvo paskelbtas ir Ukrainos atsakymas į ją. Jį paskelbė TCH.

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Michailo Podoliakas, reaguodamas į tokį pareiškimą, internete parašė, kad „Amnеsty International” dalyvauja Rusijos dezinformacijos ir propagandos veikloje.

„Vienintelis dalykas, keliantis grėsmę ukrainiečių gyvybėms, yra budelių ir prievartautojų armija, atvykusi į Ukrainą vykdyti genocido. Mūsų gynėjai saugo savo žmones ir šeimas. Žmonių gyvybės yra absoliutus Ukrainos prioritetas, todėl evakuojame pasienio miestų gyventojus”, – komentare teigė Podoliakas.

„Šiandien Rusija daro viską, kad diskredituotų Ukrainos ginkluotąsias pajėgas Vakarų visuomenės akyse ir sutrikdytų ginklų tiekimą, pasitelkdama visą savo įtakos agentų tinklą. Gaila, kad tokia organizacija kaip „Amnesty International” dalyvauja šioje dezinformacijos ir propagandos kampanijoje”, – pridūrė PK vadovo patarėjas.

Tuo tarpu Ukrainos URM vadovas Dmytro Kuleba savo socialinio tinklo paskyroje paskelbė šį įrašą, kuriame pareiškė Amnesty International, kad organizacija sukuria neteisingą balansą tarp aukos ir agresoriaus.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 279

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Patriotas    -  2022-08-04, 17:02

    Meluoti ir kuo daugiau- pagal arestoviciu. Tai vienintelė išeitis Ukrainai gauti ginklų ir kažkiek pristabdyti agonija į kurią pati išoko norėdama to ar ne per politika kuri buvo vykdoma 8 metus privedė prie pūlinių sprogimo ir visos tautos uždegimo. ” Antibiotikai” iš vakarų gali greitai baigtis o tai kad Zelenskis atleido 620 SBU darbuotojų rodo jog viskas sukasi nepalnkiu vėju.

    Atsakyti į šį komentarą
    • Hm    -  2022-08-05, 17:02

      Prieš 8 metus Rusija atplėšė Krymą, Donecką, Luhanską nuo Ukrainos ir Ukraina savaime suprantama tuos 8 metus ruošėsi tarptautinės bendruomenės jai pripažintas teritorijas susigražinti. Putkinas matydamas, kad Ukraina stiprėja ir vis tiek susigrąžins savo žemes pamėgino užbėgti įvykiams už akių, bet „bunkerinis diedas” apsiskaičiavo visiškai, apsiš-ko taip, kad į istorija įeis kaip pats didžiausias Rusijos nevykėlis kada nors jai vadovavęs. Ukraina apsivaliusi ir nugalėjusi išsigimėlišką režimą išplauks kaip balta gulbė…Šlovė pažangiosiosm pasaulio jėgoms, išsigimėliams mirtis ir negarbė…

      Atsakyti į šį komentarą
      • piš    -  2022-08-08, 11:24

        Ištrauk galvą iš sorošistų ir landsg
        rybių užpakalio ir pasaulis atrodys visai kitaip, o balta gulbė, kuri juodoje rinkoje parceliuoja iš vakarų gaunamą ginkluotę ir „įsisavina” milijardus, pasirodys paprasta varna…

        Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....