infa.lt

Lietuvos URM apie sankcijų Kaliningrado tranzitui švelninimą, atsižvelgiant į EK išaiškinimą

14 liepos
12:39 2022
Gabrielius Landsbergis

© infa.lt nuotr

Po trečiadienį (liepos 13 d.) paskelbto Europos Komisijos išaiškinimo Kaliningrado Tranzito klausimu – Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos, vadovaujamos Gabrieliaus Landsbergio, karingas tonas šiuo klausimu sušvelnėjo. Jame nebeliko beatodairiško reikalavimo taikyti Kaliningrado tranzitui visas bendras sankcijų Rusijai sąrašuose esančias priemones.

Primename, kad birželio 18 dieną Lietuva įvedė 4-ąjį sankcijų paketą ir faktiškai užblokavo apie 50 proc prekių, siunčiamų iš Rusijos į Kaliningradą, apie ką pranešė Kaliningrado gubernatorius tą pačią dieną, gavęs Lietuvos geležinkelių pranešimą.. Lietuvos pusė tokį blokuojamų prekių kiekį neigė, tvirtindama, kad sankcijos apėmė tik apie 2 procentus Kaliningrado tranzito.

Kilus dideliam triukšmui, tame tarpe ir tarptautiniam (apie tai rašė pasaulio spauda), Lietuvos URM vadovas Gabrielius Landsbergis per ES šalių užsienio reikalų ministrų tarybos posėdį pareiškė, kad sankcijos įvestos pasitarus su Europos Komisija ir jai vadovaujant.

Vakarykščiame EK sankcijų išaiškinime pažymima:

„<…> pagal ES [sankcijų] priemones neleidžiama tranzitu gabenti sankcionuotų prekių [automobilių] keliais su Rusijos operatoriais.

Toks draudimas netaikomas geležinkelių transportui, nepažeidžiant valstybių narių pareigos vykdyti veiksmingą kontrolę. Valstybės narės tikrina, ar tranzito apimtys neviršija pastarųjų trejų metų istorinių vidurkių, visų pirma atspindinčių realią pagrindinių prekių paklausą paskirties vietoje <…>” (Plačiau apie EK išaiškinimą…)

Sankcijų draudimas apima tik karinės ir dvejopos paskirties prekes bei technologijas. Visa kita, kas neviršija pastarųjų 3 metų prekių apimčių vidurkių – traukiniais transportuoti į Kaliningradą leidžiama. Pažymima prievolė valstybei kontroliuoti šiuos tranzito aspektus.

Vakar į šį išaiškinimą sureagavęs Gabrielius Landsbergis (jo vadovaujama URM) – pranešė (sutrumpinta):

<…>

Siekdama efektyvaus sankcijų įgyvendinimo, EK rengia gaires, kurios užtikrina vieningą nuostatų aiškinimą ES lygiu. Iki šiol Lietuva vadovavosi 2022 metų balandžio mėnesį gautu EK išaiškinimu dėl sankcionuotų Rusijos prekių tranzito, kuris Lietuvos nuomone, yra priimtiniausias.

2022 metų liepos 13 dieną EK paskelbė atnaujintą ES sankcijų išaiškinimą dėl ribojamų priemonių taikymo tranzitu per ES teritoriją gabenamoms Rusijos prekėms.

Sveikiname EK paskelbtą visišką draudimą tranzitu per ES gabenti karinės, dvigubos paskirties prekes bei technologijas.

Lietuva teigiamai vertina EK išaiškinimu įvedamus tranzito per ES apimčių apribojimus pagal paskutinių trijų metų istorinius vidurkius, kurie turi atspindėti tik būtinųjų prekių tikrąjį poreikį, taip pat būtinumą sustiprinti tokio tranzito kontrolę.

<…>

Lietuva supranta, kad paskelbtos naujos ES sankcijų gairės gali sukurti nepagrįstą įspūdį, kad transatlantinė bendruomenė švelnina savo poziciją bei sankcijų politiką Rusijos atžvilgiu. Lietuva ir toliau pasisako už kuo griežtesnius ir platesnius ES sankcijų taikymo modalumus.

Pateiktas EK išaiškinimas aiškiai nurodo, kad valstybės narės turi teisinę pareigą užtikrinti, kad ES sankcijos nebūtų apeinamos.

Todėl Lietuva efektyviai užtikrins sankcijų taikymą, atidžiai stebėdama, principingai vertindama ir efektyviai tikrindama, ar Rusija nebando piktnaudžiauti tranzito galimybėmis.

Nustačius tokius atvejus ar atsižvelgdama į nacionalinio saugumo interesus, Lietuva pasilieka teisę vienašališkai užkardyti tokius bandymus.

EK pateiktas naujasis išaiškinimas yra atidžiai nagrinėjamas valstybės institucijų, nes reikalaus valstybės mastu koordinuotų atitinkamų sprendimų ir veiksmų, siekiant tinkamo ir vienodo sankcijų taikymo.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 292

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. VŽA    -  2022-07-14, 18:01

    Sutvėrimui be įgimtos nuovokos turi kažkas pasakyti pakartotinai…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Myndė    -  2022-07-14, 22:24

    Galima tik pavydėti sugebėjimo gavus mazgote per veidą vaizduoti orų 🙂

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....