infa.lt

NATO didina aukštos parengties pajėgas iki 300 000

28 birželio
08:30 2022
Jensas Stoltenbergas

REUTERS

Pirmadienį (birželio 27 d.), prieš vėliau šią savaitę Madride vyksiantį svarbų aljanso susitikimą, NATO planuoja smarkiai padidinti savo aukštos parengties pajėgų skaičių – iki daugiau kaip 300 000, pareiškė generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

„Pertvarkysime NATO greitojo reagavimo pajėgas ir padidinsime savo aukštos parengties pajėgų skaičių iki gerokai daugiau nei 300 000”, – sakė jis žurnalistams Briuselyje.

NATO greitojo reagavimo pajėgos – tai sausumos, jūrų ir oro pajėgos, skirtos greitai dislokuoti išpuolio aljanso teritorijoje atveju.

Nuo 2014 m. jų dydis nuolat augo – nuo 13 000 iki 40 000 karių, paskutinį kartą – reaguojant į Rusijos invaziją į Ukrainą vasario 24 d.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą, daugelis šių pajėgų pirmą kartą buvo pervestos į „aukštą parengtį”.

Daugianacionalinės kovinės grupės, be iš pradžių įsteigtų Latvijoje, Estijoje, Lietuvoje, Lenkijoje ir Latvijoje, šiuo metu papildomos Bulgarijoje, Rumunijoje, Vengrijoje ir Slovakijoje, greta NATO rytinio flango.

Tikėtina, kad planai didinti Aljanso buvimą rytuose apims 40 000 NATO greitojo reagavimo pajėgų (angl. NATO Response Force, NRF) pertvarkymą ir išplėtimą, galbūt šešis kartus ar daugiau.

Tai atsispindėtų naujame NATO rytinio ir pietrytinio flangų pajėgų modelyje, pavadintame Sąjungininkų greitojo reagavimo pajėgomis (angl. Allied Reaction Force, ARF), kur tūkstančiai karių būtų savo šalyse, tačiau prireikus būtų pasirengę dislokuoti savo pajėgas kitur, teigia NATO diplomatai.

Manoma, kad kiekviena NATO narė, išskyrus Islandiją, ketina sutelkti daugiau savo pajėgų, kurios būtų pasirengusios ginti tam tikrą NATO teritorijos dalį pagal vadinamuosius regioninius planus.

Birželio 28-30 d. Madride vyksiančiame aukščiausiojo lygio susitikime NATO taip pat pakeis savo poziciją Rusijos atžvilgiu, kuri paskutinėje 2010 m. Aljanso strategijoje vis dar buvo apibūdinama kaip strateginė partnerė.

„Strateginėje koncepcijoje, dėl kurios susitarsime Madride, to nebus”, – sakė J. Stoltenbergas.

„Tikiuosi, kad sąjungininkai aiškiai pasakys, jog Rusija kelia tiesioginę grėsmę mūsų saugumui, mūsų vertybėms, taisyklėmis grindžiamai tarptautinei tvarkai.”

Senojoje 2010 m. koncepcijoje, kuri oficialiai tebegalioja, teigiama, kad „euroatlantinėje erdvėje tvyro taika”, „konvencinio puolimo NATO teritorijoje grėsmė yra nedidelė”, o vienas iš tikslų – „tikra strateginė partnerystė” su Rusija.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 229

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Kai    -  2022-06-28, 10:22

    tokia minia begs,sutryps viska ir be ruso…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...