infa.lt

Posėdžiaudami be būtinojo kvorumo Seimo valdantieji priima sprendimą dėl „Desovietizacijos įstatymo”

16 birželio
14:31 2022
Paminklas sovietiniams kariams Palangoje

TS-LKD valdomoje Palangoje (meras – Šarūnas Vaitkus) stovi štai toks monumentas pačiame centre | nuotr: © infa.lt

Kad priimtų reikalingus sprendimus Seimo posėdžiuose turi dalyvauti ne mažiau kaip 71 Seimo narys nuo  bendro 141 skaičiaus . Tačiau, vykstant opozicijos vykdomam valdančiųjų posėdžių boikotui – šis skaičius toli gražu ne visada susirenka – vieni serga, kiti išvykę į komandiruotes ar dalyvauja numatytuose renginiuose, Vyriausybės posėdžiuose.

Nežiūrint į tai, šiandien pranešta apie priimtą sprendimą svarstyti „Desovietizacijos įstatymą”, kuriame, dėsninga, nieko nekalbama apie bendradarbiavusių su KGB asmenų sąrašų išviešinimą.

„Desovietizuojami” tik paminklai ir aikščių bei gatvių pavadinimai. Kitaip tariant imituojama kova su praeities vaiduokliais, kurie jau seniai tapę istorija. Tačiau realių veiksmų, galinčių turėti įtaką moralinei valstybės raidai – nėra.

Beje, Palangos centre iki šiol visu gražumu stovi monumentas su visais SSSR herbais ir žvaigždėmis. Normaliems žmonėms jis netrukdo – jis seniai tapęs istorija, o ne propagandos įrankiu, tačiau su tuo yra susijusi viena detalė, teršianti „gerą” konservatorių vardą.

Tai Palangos meras – Šarūnas Vaitkus – konservatorius, nuo 2011 metų užimantis šitą postą, ir esant tokiai atmosferai, kurią konservatoriai patys ir sukūrė – seniai galėjo pašalintį tą sovietinį monumentą iš miesto centro, kaip tą padarė kiti miestai su savaisiais, nelaukdami jokio įstatymo. Bet akivaizdžiai sąmoningai to nedarė. Įdomu kodėl?

Pilnas „Desovietizacijos” įstatymo autorių pranešimas:

Seimas pradėjo svarstyti Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkės Paulės Kuzmickienės pristatytą įstatymo projektą, kuriuo siekiama nustatyti totalitarinių, autoritarinių režimų ir jų ideologijų draudimo būdus, viešųjų objektų pripažinimo propaguojančiais totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas tvarką, tokių objektų pakeitimo ir pašalinimo tvarką.

„Antrosios sovietinės okupacijos laikotarpiu buvo pastatyta ar kitaip įamžinta daugiausia, šiuo metu dar išlikusių, viešųjų objektų, susijusių su komunizmo režimu ir ideologija, vyko prievartinė Lietuvos sovietizacija, sovietų politinės ir ekonominės represijos, buvo vykdomas teroras, represijos, nepateisinamos civilių gyventojų žudynės (nusikaltimai žmoniškumui), deportacijos, dvasinio gyvenimo slopinimas, visuomenės rusinimas“, – pažymima projekto aiškinamajame rašte.

Pasak iniciatorių, XX am. Europoje veikę totalitariniai bei autoritariniai režimai siekė į režimo idėjų palaikymą ir skleidimą įtraukti okupuotas visuomenes, todėl vykdė milžinišką okupuotų šalių piliečių indoktrinaciją, neretai per viešuosius objektus.

„Toks totalitarinių bei autoritarinių režimų veikimas matomas ir šiandien, Rusijos vykdomo karo prieš Ukrainą kontekste. Rusija okupuotose teritorijose savo režimą ir ideologiją okupuotose teritorijose įtvirtina jose statydama paminklus ir per tokius objektus yra diegiama iškraipyta, neteisinga istorija ir atmintis“, − atkreipia dėmesį projekto autoriai.

Pasak P. Kuzmickienės, projektas sudarys prielaidas pašalinti iš viešųjų erdvių totalitarizmo ir autoritarizmo simbolius – paminklus, kitus memorialinius objektus, gatvių, aikščių ir kitų viešųjų objektų pavadinimus.

„Kartu labai svarbi šio projekto misija – ne tik šalinti, keisti ženklus, bet ir sustiprinti totalitarinių, autoritarinių režimų sklaidos prevenciją. Kitaip tariant, padės mums ne tik nuimti ženklus, bet ir kalbėti, ką reiškia mums šie ženklai, ką reiškia mūsų valstybei tam tikrų visai neherojiškų asmenybių vardu pavadintos gatvės ar miestų aikštės ir ką mes turime permąstyti ir suprasti šioje istorijoje“, − tvirtino parlamentarė.

Pagal projektą, būtų draudžiama propaguoti totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas viešuosiuose objektuose bet kokia forma įamžinant ar atvaizduojant:

1) simbolius ar informaciją, propaguojančius totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas;

2) asmenis (kai asmenys aktyviai veikė ar veikia okupacinėse politinėse, karinėse, represinėse struktūrose), organizacijas, įvykius ar datas, susijusius su totalitariniais, autoritariniais režimais ir jų ideologijomis, tokių režimų vykdyta ar vykdoma karine agresija kitos valstybės atžvilgiu;

3) asmenis (kai asmenys aktyviai veikė okupacinėse politinėse, karinėse, represinėse struktūrose), organizacijas, įvykius ar datas, susijusias su Lietuvos 1940–1941 metų ir 1944–1990 metų sovietinėmis okupacijomis bei 1941–1944 metų nacistine okupacija, šių okupacijų įtvirtinimu ir represijomis.

Viešųjų objektų pripažinimą propaguojančiais totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas vykdytų Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras ir savivaldybių institucijos. Vertinimui, ar viešieji objektai nepažeidžia įstatyme nurodytų draudimų, būtų sudaroma ir Seimo nutarimu tvirtinama tarpžinybinė komisija.

Po pristatymo už projektą (Nr. XIVP-1778) balsavo visi 63 balsavime dalyvavę Seimo [tik valdančiosios koalicijos] nariai.

Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Kultūros komitete, papildomu – Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti rudens sesijoje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 265

Žymos:

Atsiliepimų 8

  1. T0mas J.    -  2022-06-16, 22:35

    Na, simbolius pašalinsim, gerai. Tačiau projekto autorių nesupratau dėl kitko.
    Ką darysim su ŽMONĖMIS, kurie aktyviai veikė okupacinėse politinėse, represinėse struktūrose? Turiu omeny TSKP aktyvius narius, TSKP aukštųjų partinių mokyklų docentus, VLKJS lyderius (nūnai ambasadorius), KGB darbuotojus, pvz. šiuo metu dirbančius Generalinėje Prokuratūroje? Ar palikim juos ramybėje? Juk juos irgi reikia desovietizuoti, uždrausti dirbti valstybės tarnyboje ir pan.!
    Siūlau projektą išplėsti, papildyti. Žmonės svarbiau nei simboliai, ypač gyvi žmonės!

    Atsakyti į šį komentarą
  2. VŽA    -  2022-06-17, 06:16

    Visi sovietmečio paminklai ir okupantų balvonai jau seniai turėjo būti Grūto parke.
    Viešinti reikia ne komunistų partijos, komjaunimo ar partinių mokyklų dėstytojus, o KGB aktyvistus. Taip „išlys” ir jų anūkai…
    Juk rinkėjai buvusį LIETUVOS komunistų partijos sekretorių buvo išrinkę Nepriklausomos LIETUVOS prezidentu…

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Vytautas    -  2022-06-17, 09:20

    Tarp kitko,- sklinda kalbos, kad skvernelio ir vaitkaus žmonos yra seserys. Tai daug lėmė ir lems…
    Kalbant apie paminklus,- visa tai yra ruošimasis istorijos perrašymai.Mat istorija nepalanki kuriamai ideologijai.
    Teko vaikštinėti Romoje. Ten istorijos nesigėdijama. Romos užkariautojų paminklai, biustai, monumentai stovi viešose erdvėse, pritraukdami turistų grupes iš viso pasaulio.

    Atsakyti į šį komentarą
    • Vygandas    -  2022-06-17, 13:25

      Kokia išmintis paskleista, atitinkanti Putino ir jo zombių ideologijai, kurie net svarsto, jog Lietuva neteisėtai išstojo iš Tarybų Sąjungos… Tad tegul stovi visi tie sovietiniai paminklai, kai ateis Rusijos barbarai ir teroristai, tai gal mažiau žmonių naikins…

      Atsakyti į šį komentarą
    • T0mas J.    -  2022-06-20, 15:14

      „Ten istorijos nesigėdijama” – gėda čia ne prie ko, okupantų paminklai pas mus griaunami iš paniekos jiems.
      O Romoje negriaunami todėl, kad užkariautojai laimėjo, romėnai sunaikinti. Lietuvoje taip pat nebuvo griaunami iki 1990 m.

      Atsakyti į šį komentarą
      • Regis    -  2022-06-20, 17:48

        Vokietijoje irgi negriaunami, ten dar neseniai buvo ruošiamasi Lenino paminklą statyti.. naują

        Atsakyti į šį komentarą
      • Hm    -  2022-06-20, 18:30

        Tamstai „Regis” prasidėjo regėjimai, o tiksliau haliucinacijos, kvieskite daktarą ir kuo greičiau…

        Atsakyti į šį komentarą
  4. T0mas J.    -  2022-06-20, 18:24

    Tegu daro kitos tautos kaip nori. Lietuvių tauta (dauguma) nori okupantų paminklus griauti, tad puiku ir griaukim.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
    „Karas” tarp Izraelio ir Irano užsibaigė „netikėtai”, kaip ir prasidėjęs

„Karas” tarp Izraelio ir Irano užsibaigė „netikėtai”, kaip ir prasidėjęs

1 atsiliepimas Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Žirgų ar prezidentinių rinkimų lenktynės?

Gintaras Furmanavičius. Žirgų ar prezidentinių rinkimų lenktynės?

1 atsiliepimas Skaityti visą įrašą
    Jolanta Blažytė. Kūrėjai

Jolanta Blažytė. Kūrėjai

atsiliepimų 4 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Nuo nieko nepriklausomi Lietuvos biudžeto „vartotojai”

Gintaras Furmanavičius. Nuo nieko nepriklausomi Lietuvos biudžeto „vartotojai”

atsiliepimų 3 Skaityti visą įrašą
    Linas Karpavičius. Apie gamtos pabudimo ir metų užbaigtuvių šventes

Linas Karpavičius. Apie gamtos pabudimo ir metų užbaigtuvių šventes

atsiliepimų 2 Skaityti visą įrašą
    „Areštuokite mane”: Džoana Rouling metė iššūkį policijai dėl naujojo neapykantos nusikaltimų įstatymo

„Areštuokite mane”: Džoana Rouling metė iššūkį policijai dėl naujojo neapykantos nusikaltimų įstatymo

atsiliepimų 5 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Stambulo konvencija ir nuomonės formuotojai

Gintaras Furmanavičius. Stambulo konvencija ir nuomonės formuotojai

atsiliepimų 3 Skaityti visą įrašą
    Valdas Vižinis. Kai bandai apmąstyti išties svarbius dalykus

Valdas Vižinis. Kai bandai apmąstyti išties svarbius dalykus

atsiliepimų 4 Skaityti visą įrašą
    Herkus Baranauskas-Deltuvis. Mokiniai

Herkus Baranauskas-Deltuvis. Mokiniai

atsiliepimų 6 Skaityti visą įrašą
    Jolanta Blažytė. Skylė juoda, cirkai – margi

Jolanta Blažytė. Skylė juoda, cirkai – margi

atsiliepimų 13 Skaityti visą įrašą
    Jolanta Blažytė. Velykos artėja. O išsilaisvinimas?

Jolanta Blažytė. Velykos artėja. O išsilaisvinimas?

atsiliepimų 5 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Kiek ilgai mes liksime pasyviais šio ketvirtus metus vykstančio cirko stebėtojais?

Gintaras Furmanavičius. Kiek ilgai mes liksime pasyviais šio ketvirtus metus vykstančio cirko stebėtojais?

atsiliepimų 7 Skaityti visą įrašą
    Ar nereikėtų opozicijos kandidatams mesti burtų, katras iš jų vienas liks prezidento rinkimuose?

Ar nereikėtų opozicijos kandidatams mesti burtų, katras iš jų vienas liks prezidento rinkimuose?

atsiliepimų 20 Skaityti visą įrašą

Čia ne solidarumo įmoka o bauda kad nepriimi nepageidaujamo asmens. Toks dalykas demokratija net nekvepia...

Ką reiškia SSRS? Redaktoriaus?...

Landsbergistai bijo KGB bendradarbių sąrašo paviešinimo, tačiau tai tik laiko klausimas. Smarkiai sumažėjus landsbergistų skaičiui...

Ir tai jie atitempė į seimą Šakalienę....

Tuo, kad Rusija turėtų pinigų karui pasirūpino ne kas kitas, bet Bidenas ir Amerikos demokratai....

Visaip vyniojasi kad tik išvengtų nusikaltėlių ištraukimo į dienos šviesą, juos visaip saugo ir gina,...