infa.lt

Pati atsiskyrusi nuo SSSR, šiandien Rusija grasina panaikinti Ukrainos, Latvijos ir Estijos atsiskyrimą nuo SSSR

14 birželio
14:37 2022
Pasirašomas susitarimas Belovežo girioje apie SSSR paleidimą

Pasirašomas susitarimas Belovežo girioje apie SSSR paleidimą – 1990 gruodžio 8 d.

Rusija gali atšaukti Ukrainos, Latvijos ir Estijos nepriklausomybės pripažinimą: pareiškė Rusijos Valstybės Dūmos deputatas Jevgenijus Fiodorovas, apie ką pranešė Rusijos propagandinis leidinys „Maskvos komjaunuolis”.

„Nuo Lietuvos mes tik pradėjome, nes ji Rusijai pavojingesnė dėl padėties Kaliningrado srityje ir konfrontacijos kartu su Jungtinėmis Valstijomis bei NATO. Šiuo metu Lietuva yra svarbesnė, bet tai nereiškia, kad mes čia sustosime”, – cituoja MK Fiodorovą.

Fiodorovas teigia, kad Lietuvos atsiskyrimo nuo Sovietų Sąjungos istorija yra akivaizdžiausias SSSR įstatymo „Dėl sąjunginių respublikų išstojimo iš SSRS klausimų sprendimo tvarkos” pažeidimas. Fiodorovas pažymėjo, kad Rusija ketina pasinaudoti Lietuvos situacija kaip pagrindu kuriant mechanizmą, kuris ateityje bus taikomas buvusios SSSR šalims, dabar priklausančioms NATO.

„Ir ne tik Šiaurės Atlanto aljanso teritorijose. Pavyzdžiui, Ukraina, kuri taip pat neteisėtai pasitraukė iš SSSR”, – pabrėžė Fiodorovas. Jis teigia, kad nesiekia būtent atimti teritorijų, esą tikslas – pašalinti grėsmes.

Kaip jau pranešėme anksčiau, Jevgenijus Fiodorovas įregistravo įstatymo projektą, kuriuo siekiama panaikinti SSSR Valstybės Tarybos nutarimą dėl Lietuvos nepriklausomybės.

Fiodorovo pareiškimai kelia nemažai klausimų. Pirmasis iš jų susijęs su teisine puse: kiek Rusijos Valstybės Dūma turi teisę vertinti kitos šalies, SSSR, įstatymus, nors Rusija ir vadina save buvusios imperijos teisių perėmėja, tačiau tos teisės atsirado jau sugriuvus SSSR ir datuojamos nuo griūties pabaigos. Iš kitos pusės – tas teises ji suteikė sau pati.

Antrasis klausimas taip pat yra teisinis: Rusijos valdžia paskelbė apie savo atsiskyrimą nuo SSSR tuo metu, kai Sovietų Sąjunga dar nebuvo iširusi. Jei tai perkeltume į Fiodorovo aprašytą situaciją, tuomet pagrįstai galėtume kelti klausimą, ar pati Rusija nepažeidė minėto SSSR įstatymo, o dabar iš kaltinamosios (pagal Fiodorovo situaciją) nori pavirsti kaltintoja.

1990 m. birželio 12 d. pirmasis RSFSR liaudies deputatų suvažiavimas priėmė Deklaraciją dėl RSFSR valstybinio suvereniteto, kuria faktiškai buvo paskelbtas jos išstojimas iš SSSR. O dar anksčiau, gruodžio 8 dieną sprendimą apie SSSR paleidimą priėmė Rusijos prezidentas Borisas Jelcinas Belovežo girioje, kartu su  Ukrainos ir Baltarusijos vadovais.

Pavyzdžiui, Ukrainos SSR Aukščiausioji Taryba nutarimą, skelbiantį Ukrainos nepriklausomybę, priėmė 1991 m. rugpjūčio 24 d.

Suprantama, kad visa tai tėra tik teoriniai išvedžiojimai mažai ką bendro turintys su realybe. Jei Rusija norės karo – pretekstą ji visada suras. Jei norės tartis su NATO – šį pretekstą ji pateiks kaip ginčytinų teritorijų klausimą, apie ką užsimena Fiodorovas, kurpiantis teisinius „argumentus”, galimai būsimoms deryboms su NATO, nes daugiau nėra kam tokių pretenzijų pateikti. Valstybės, kurios minimos jo projekte, su Rusija nesileis į kalbas.

Lietuvos aukščiausi politikai anksčiau gavę užklausimus dėl šio Fiodorovo demaršo – atsisakė tai komentuoti, pareiškę, jog absurdų nekomentuos.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 193

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. VŽA    -  2022-06-14, 19:28

    Tiems rusams užleistas TOKS psichikos sutrikimo virusas, kad net nesuvokia, kai kliedi…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Už įsitikinus žmonės buvo atleisti iš darbo!!!! guglas tapo totalitariniu įrankiu. Nuo kada žmonėms draudžiama...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...