infa.lt

Raumenų augimas jaunesniame ir vyresniame amžiuje skiriasi – tačiau sportuoti verta

14 birželio
07:10 2022

 

youtube stop kadras

Turbūt nėra geresnio būdo pamatyti absoliučią žmogaus sportinių gebėjimų viršūnę nei stebėti olimpines žaidynes. Tačiau šių metų žiemos olimpinėse žaidynėse – kaip ir beveik visuose profesionalaus sporto renginiuose – retai pamatysite vyresnį nei 40 metų sportininką ir beveik niekada nepamatysite nė vieno vyresnio nei 50 metų sportininko, rašo profesorius Roger Fielding portale „The Conversation”

Taip yra todėl, kad su kiekvienais papildomais metais, praleistais Žemėje, organizmas sensta ir raumenys į fizinį krūvį reaguoja ne taip, kaip anksčiau.

Seni ir jauni žmonės raumenis augina vienodai. Tačiau su amžiumi daugelis biologinių procesų, dėl kurių pratimai virsta raumenimis, tampa mažiau veiksmingi. Dėl to vyresnio amžiaus žmonėms sunkiau ugdyti jėgą, tačiau taip pat dėl to visiems daug svarbiau ir toliau sportuoti senstant.

Kaip kūnas augina raumenis

Jėgos treniruotės apima tokius pratimus kaip atsispaudimai ir prisitraukimai, taip pat svorių kilnojimą ir pasipriešinimo treniruotes naudojant juostas ar treniruoklius.

Atliekant jėgos treniruotes, laikui bėgant pratimai, kurie iš pradžių atrodė sunkūs, tampa lengvesni, nes raumenys stiprėja ir didėja – šis procesas vadinamas hipertrofija. Didesni raumenys paprasčiausiai turi didesnes raumenų skaidulas ir ląsteles, o tai leidžia kelti sunkesnius svorius. Treniruodamiesi galite toliau didinti pratimų sudėtingumą arba svorį, nes raumenys didėja ir stiprėja.

Nesunku suprasti, kad treniruojantis raumenys didėja, tačiau kas iš tikrųjų vyksta su ląstelėmis, kai raumenys stiprėja ir didėja dėl pasipriešinimo treniruočių?

Kiekvieną kartą, kai judinate savo kūną, tai darote trumpindami ir traukdami raumenis – šis procesas vadinamas susitraukimu. Taip raumenys eikvoja energiją jėgai sukurti ir judesiui atlikti. Kiekvieną kartą, kai susitraukia raumuo – ypač kai susitraukimui reikia daug dirbti, pavyzdžiui, keliant svorius, – šis veiksmas sukelia įvairių cheminių medžiagų kiekio pokyčius raumenyse.

Be cheminių pokyčių, raumenų ląstelių paviršiuje taip pat yra specializuotų receptorių, kurie nustato, kada judinate raumenį, sukuriate jėgą ar kitaip keičiate raumenyse esantį biocheminį mechanizmą.

Kai sveiko jauno žmogaus cheminės ir mechaninės jutimo sistemos aptinka raumenų judesį, jos įjungia daugybę specializuotų cheminių kelių raumenyse. Šie keliai savo ruožtu skatina gaminti daugiau baltymų, kurie įsiterpia į raumenų skaidulas ir didina raumenis.

Šie ląstelių keliai taip pat įjungia genus, kurie koduoja specifinius baltymus ląstelėse, sudarančiose raumenų susitraukimo mechanizmą. Šis genų raiškos suaktyvinimas yra ilgalaikis procesas – po vienos pasipriešinimo pratimų sesijos genai įjungiami arba išjungiami kelioms valandoms.

Bendras šių daugybės pratimų sukeltų pokyčių poveikis yra tas, kad jūsų raumenys didėja.

Kaip keičiasi raumenys esant vyresnio amžiaus

Nors pagrindinė visų žmonių, tiek jaunų, tiek senų, biologija yra daugiau ar mažiau vienoda, kažkas lemia, kad profesionaliame sporte trūksta vyresnio amžiaus žmonių. Taigi kas keičiasi žmogaus raumenyse senstant?

Atlikdami tyrimus nustatyta, kad jauname raumenyje nedidelis fizinis krūvis duoda stiprų signalą daugeliui raumenų augimą skatinančių procesų. Palyginimui, vyresnio amžiaus žmonių raumenyse signalas, skatinantis raumenis augti, yra daug silpnesnis tam tikram fizinio krūvio kiekiui. Šie pokyčiai prasideda, kai žmogui sukanka maždaug 50 metų, ir laikui bėgant tampa vis ryškesni.

Naudodami metodą, kuris leido išmatuoti tūkstančių genų pokyčius reaguojant į pasipriešinimo pratimus, nustatyta, kad sportuojant jaunesniems vyrams, pakinta daugiau kaip 150 genų raiška. Tiriant vyresnio amžiaus vyrus, nustatyti tik 42 genų raiškos pokyčiai. Panašu, kad šis genų raiškos skirtumas bent iš dalies paaiškina labiau pastebimus skirtumus tarp jaunų ir vyresnio amžiaus žmonių reakcijos į jėgos treniruotes.

Išlikite sveiki senstant

Apibendrinus visus įvairius molekulinius skirtumus, kaip vyresnio amžiaus suaugusieji reaguoja į jėgos treniruotes, galima teigti, kad vyresnio amžiaus žmonės neaugina raumenų masės taip gerai kaip jauni žmonės.

Tačiau ši realybė neturėtų atbaidyti vyresnio amžiaus žmonių nuo treniruočių. Priešingai, ji turėtų paskatinti jus daugiau sportuoti su amžiumi.

Fiziniai pratimai vis dar išlieka viena svarbiausių veiklų, kurias vyresnio amžiaus žmonės gali atlikti savo sveikatai. Mokslininkų atliktas tyrimas aiškiai rodo, jog nors su amžiumi reakcija į treniruotes mažėja, ji jokiu būdu nesumažėja iki nulio.

Net judėjimo problemų turintys vyresnio amžiaus suaugusieji, reguliariai dalyvaujantys aerobikos ir pasipriešinimo treniruočių programoje, gali maždaug 20 % sumažinti riziką tapti neįgaliais. Taip pat nustatyta, kad panašiai 20 proc. sumažėja rizika tapti neįgaliaisiais ir tarp žmonių, kurie jau yra fiziškai silpni, jei jie atlieka tą pačią treniruočių programą.

Nors jaunesni žmonės gali sustiprėti ir užsiauginti didesnius raumenis daug greičiau nei jų vyresni kolegos, vyresnio amžiaus žmonės vis tiek gauna neįtikėtinai vertingos naudos sveikatai, įskaitant geresnę jėgą, geresnes fizines funkcijas ir mažesnę negalią. Taigi, kitą kartą, kai prakaituosite per treniruotę, prisiminkite, kad ugdote raumenų jėgą, kuri yra gyvybiškai svarbi norint išlaikyti judrumą ir gerą sveikatą visą ilgą gyvenimą.

Roger Fielding, Jean Mayer USDA Žmogaus mitybos tyrimų centro senėjimo klausimais asocijuotas direktorius, Tuftso universiteto medicinos profesorius. Šis straipsnis išverstas iš „The Conversation” pagal „Creative Commons” licenciją. Skaityti originalų straipsnį.

PAREMSIU? - ar infa.lt darbas reikalingas? Nuspręsti galite tik jūs.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 407

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Vytas    -  2022-06-14, 14:39

    Puikus straipsnis daugiau tokių.Ačiū

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Mantas    -  2023-09-20, 17:05

    Šitas sakinys išverstas idomiai: „Nors jaunesni žmonės gali sustiprėti ir užsiauginti didesnius raumenis daug greičiau nei jų vyresni bendraamžiai…” 😂😂😂

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pasirodo, ne tik pas mus prastai su žodžio laisve..... ta politinio prieglobsčio [rašytis kitose šalyse...

Volteras yra pasakęs: Jei nori išsiaiškinti kas tave valdo - išsiaiškink ko tau negalima kritikuoti...

iš anksto suplanuotas rasinis baltųjų europiečių genocidas ir jo autoriai: lebionka.blogspot.com/2020/11/vizualinis-europieciu-samones.html...

geri pastebėjimai apie juodašiknius kolonistus: telegra.ph/kolonistai-10-28...

O gal manot, kad kitų gamintojų vakcinos geresnės? Ir mirčių nuo jų yra tūkstančių tūkstančiai,...

be žodžių.... neseniai dar buvo galimas vienintelis būdas "saugiai saviraiškai" kartoti valstybės institucijų skelbiamą informaciją,...

abriezų karo nusikaltėlių "žygdarbiai": telegra.ph/ISRAHELL-10-16...