infa.lt

Orbanui paprieštaravus, Vengrija apeina Rusijos naftos embargą

01 birželio
06:30 2022
Viktoras Orbanas

REUTERS

Kovodami prieš Rusijos karą Ukrainoje, ES lyderiai pasidavė Vengrijos ministrui pirmininkui Viktorui Orbanui – kapituliavo prieš jo reikalavimus ir suteikė Budapeštui beveik pilną išimtį dėl naujo Rusijos naftos embargo, rašo Politico.

Kolektyvinis nusileidimas V. Orbanui, kuris 26 dienas trukdė įvesti siūlomą draudimą, leido ES valstybių ir vyriausybių vadovams vėlų pirmadienio vakarą paskelbti pergalę priimant šeštąjį sankcijų paketą, kuriuo siekiama nubausti Maskvą už įsiveržimą į kaimyninę šalį, ir leido Briuseliui išvengti apgailėtinos gėdos, kad nepavyko įvesti taip trokštamo embargo.

Tuo pat metu pareigūnai ir diplomatai pripažino, kad V. Orbanas, autoritarinių pažiūrų ES lyderis, sugebėjo pasiekti savo – Vengrijos interesus iškėlė aukščiau už pastangas sutrukdyti Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

„Jei pažvelgtume į visą mėnesio reikalą, – sakė vienas ES diplomatas apie V. Orbano pastangas trukdyti, – taip, jis daug pasiekė – ir visus laikė įkaitais”.

Pats Viktoras Orbanas socialiniame tinkle „Facebook” paskelbė trumpą piktdžiugišką pareiškimą: Orbanas iš karto po to, kai buvo pasiektas susitarimas, ištarė: „Susitarimas buvo pasiektas. Vengrijai netaikomas naftos embargas!”

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles’is Michelis ir kiti aukšto rango pareigūnai teigė, kad embargas iki metų pabaigos sustabdys 90 proc. rusiškos naftos eksporto į ES šalis ir atims iš Kremliaus itin svarbias pajamas karui finansuoti.

Į paketą įtrauktos ir kitos griežtos sankcijos, įskaitant didžiausio Rusijos vartotojų banko „Sberbank” pašalinimą iš tarptautinės SWIFT mokėjimo sistemos. Naujosios sankcijos taip pat nukreiptos prieš patriarchą Kirilą, Rusijos Ortodoksų bažnyčios vadovą ir artimą V. Putino sąjungininką, suteikusį karui šventą palaiminimą, taip pat prieš Rusijos kariuomenės pareigūnus, atsakingus už žiaurumus Bučoje ir kituose Rusijos pajėgų užimtuose miestuose.

Priemonės dar turi būti suformuluotos teisine kalba ir oficialiai patvirtintos ES Taryboje – pareigūnų teigimu, šie formalumai bus atlikti vėliau šią savaitę.

„Norime sustabdyti Rusijos karo mašiną ir nutraukti Rusijos karinių pajėgumų finansavimą”, – ankstyvą antradienio rytą spaudos konferencijoje, kurioje prie jo prisijungė Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen, sakė Mišelis.

Von der Leyen, kuri atvyko į Budapeštą derėtis su V. Orbanu ir kurios biuras vadovavo daugeliui derybų, praėjusią savaitę prognozavo, kad valstybių ir vyriausybių vadovams nepavyks pasiekti susitarimo šios savaitės aukščiausiojo lygio susitikime. Ji išreiškė pasitenkinimą, kad viskas susiklostė kitaip.

„Labai džiaugiuosi, kad vadovams pavyko iš esmės susitarti dėl šeštojo sankcijų paketo”, – spaudos konferencijoje sakė Ursula von der Leyen. „Dėl to Taryba dabar turėtų galėti iki metų pabaigos galutinai užbaigti beveik 90 proc. visos Rusijos naftos importo draudimą.”

Ji pažymėjo, kad naujomis sankcijomis taip pat bus uždrausta ES bendrovėms drausti ir perdrausti Rusijos laivus ir bus sustabdytas trijų Rusijos kontroliuojamų žiniasklaidos priemonių, kurios buvo naudojamos Kremliaus propagandai skleisti, transliavimas ES.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 163

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. VŽA    -  2022-06-01, 07:01

    Vengriją valdo ne idiotai, o mąstantieji. Kaip jie baus Rusiją, o tuo sužlugdys savo ekonomiką?… Čia tik Lietuvoje laikinieji gali atsisakyti pervežti Baltarusijos trąšas, kurios reikalingos pasauliui, o patys prarasti milijardus… Čia tik atsitiktiniai Lietuvoje gali „paskelbti karą” Kinijai, o patys vėl prarasti milijardus… Gal Lietuvoje taip veikia Putino agentai, kad tik blogiau šaliai būtų?…

    Atsakyti į šį komentarą
    • Hm    -  2022-06-01, 07:59

      Ekonominis karas irgi karas, o kare kaip kare abi pusės nukentės, kažkuriai tai bus kaip pralaimėjimas, kitai kaip laimėjimas, nors ir su nuostoliais, gali būti ir dideliais… PVZ. Rusija save laiko 2 pasaulinio karo laimėtoja, o prarado 22 mln. gyvybių kai Vokietija 8 mln…

      Atsakyti į šį komentarą
  2. Patriotas    -  2022-06-01, 07:52

    Juk viskas čia gerai mūsų Lietuvoje. Mes gi ne kokie vengrai pas mus aukšti standartai by.io Su by.io suvedimo vertybės o visa kita nereikšmingos detalės. 😉

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Vytas    -  2022-06-01, 09:24

    Iš knygos Great Reset ir viskas bus aišku kam reikalingas nunulinimas,aplinkui vyksta tik procesai kuriuos jie paleido,o valstybes arba saugo savo piliečous arba juos nunulina.Patys matote kam rūpi žmones o kam globalistu pinigai !

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...