infa.lt

Beždžionių raupai: PSO įvertino naujos pasaulinės pandemijos tikimybę

30 gegužės
18:10 2022

Gegužės 29 d. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pareiškė, kad beždžionių raupai kelia „vidutinę riziką” visuomenės sveikatai visame pasaulyje, tačiau situacija gali pasikeisti į blogąją pusę, jei virusas išplis tarp žmonių, turinčių silpną imunitetą. Apie tai pranešė naujienų agentūra „Reuters”.

„Visuomenės sveikatai gali kilti didelis pavojus, jei virusas įsitvirtins kaip žmonių patogenas ir išplis tarp grupių, kurioms gresia didesnė sunkių ligų rizika, pavyzdžiui, mažų vaikų ir žmonių, kurių imunitetas nusilpęs”, – teigė sveikatos organizacija.

Iki šiol PSO neturi pranešimų apie mirtinus atvejus. Gegužės 26 d. duomenimis, buvo patvirtinti 257 beždžionių raupų atvejai ir 120 įtariamų atvejų 23 šalyse, kuriose apie šį virusą dar niekada anksčiau nebuvo pranešta.

Staigus beždžionių raupų atsiradimas iš karto keliose neendeminėse šalyse rodo, kad virusas neseniai buvo perduotas nepastebimai, rašo „Reuters”. Todėl JT planuoja išplėsti priežiūrą šalyse, kuriose liga paprastai nenustatoma, ir netrukus pateiks šalims papildomų patarimų, kaip sumažinti viruso plitimą.

„Dauguma iki šiol užregistruotų atvejų nėra susiję su endeminėmis teritorijomis ir buvo nustatyti teikiant pirminės sveikatos priežiūros ar seksualinės sveikatos paslaugas”, – teigė JT.

Ekspertai mano, kad dabartinis beždžionių raupų protrūkis plinta per artimą sąlytį su asmens, kurio oda išbertai būdingu bėrimu.

„Panašu, kad virusas pateko į žmonių aplinką lytinių santykių keliu ir plinta kaip lytiniu keliu plintančios infekcijos, todėl jo plitimas visame pasaulyje dar labiau padidėjo”, – sakė PSO infekcinių ligų specialistas Davidas Heymannas.

Norint apsisaugoti nuo užsikrėtimo beždžionių raupais, ekspertai rekomenduoja vengti artimo asmeninio kontakto su užsikrėtusiais žmonėmis. O tie, kurie įtaria, kad užsikrėtė virusu, turėtų nedelsdami izoliuotis ir kreiptis į gydytoją.

Europoje didėjantis raupų atvejų skaičius infekcinių ligų specialistams sukėlė klausimų dėl perdavimo pobūdžio. Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, daugelis pastaruoju metu nustatytų beždžionių raupų atvejų yra susiję su vyrais, turėjusiais lytinių santykių su savo lyties atstovais.

Tai patvirtina ir Jungtinės Karalystės Sveikatos saugumo agentūros infekcinių ligų epidemiologas Mateo Prochazka, tiriantis užsikrėtimo beždžionių raupais atvejus. Pasak jo, pastaruoju metu Jungtinėje Karalystėje daugiausia užsikrėtė homoseksualūs ir biseksualūs vyrai, o tai „rodo, kad infekcija plinta lytiniais ryšiais“.

Beždžionių raupai yra reta zoonozinė (gyvūnų perduodama žmonėms) virusinė infekcija. Inkubacinis laikotarpis trunka nuo 6 iki 13 dienų, bet gali trukti ir 21 dieną. Liga paprastai būna lengva ir savaime išnyksta per dvi tris savaites. Bėrimas gali būti skausmingas ir sukelti stiprų niežulį. Mirštamumas yra labai įvairus ir priklauso nuo pacientų amžiaus (dažniausiai miršta jaunesni nei septynerių metų vaikai), tačiau neviršija 3,3-10 % (pasak oficialios informacijos).

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 209

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. VŽA    -  2022-05-31, 06:18

    Ar tik ne PSO išdirbinėja virusus? Juk jų pagrindinis tikslas – mažinti gyventojų skaičių…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...