infa.lt

Vakcinų per daug, ir užsakyta dar. Baltijos vyriausybės kreipėsi į EK pirmininkę, prašydamos perskirstyti tiekimą

29 balandžio
17:09 2022

A.Dulkys ir I.Šimonytė

p. Ursulai von der Leyen

Europos Komisijos pirmininkei

Gerbiama Ursula,

Nuoširdžiai dėkojame už visas Europos Komisijos ir Jūsų pastangas, padėjusias išvengti sunkių Covid-19 pandemijos padarinių ir juos sušvelninti. Jūsų neįkainojama parama leido užtikrinti sėkmingą vakcinų pirkimą ir sklandžią bei labai veiksmingą skiepijimo kampaniją visoje Sąjungoje.

Labai vertiname „Team Europe“ vykdomą intensyvų darbą užtikrinant centralizuotas galimybes dovanoti atliekamas vakcinas, kad būtų patenkintas skiepijimo poreikis visame pasaulyje.

Džiaugiamės, kad epidemiologinė padėtis Europoje stabilizuojasi ir dauguma ES valstybių narių sėkmingai įvykdė savo vakcinacijos kampanijos tikslus. Tačiau, atsižvelgdami į dabartines aplinkybes, su nerimu pažymime, kad valstybės narės susiduria su nauju iššūkiu, t. y. vakcinų pertekline gamyba ir pertekliniu paskirstymu.

Vakcinos tiekiamos į Baltijos šalis ir kitas valstybes nares neatsižvelgiant į sumažėjusį poreikį. Tai daro spaudimą ne tik logistikos tinklams ir sandėliavimui, bet ir biudžetui.

Situacija dar labiau komplikuojasi, nes į mūsų šalis pristatomos vis trumpesnio galiojimo laiko vakcinos. Kai kuriais atvejais gautų vakcinų galiojimo laikas jau įpusėjęs. Mūsų nuomone, tokiais atvejais gamintojų veiksmai gali neatitikti susitarimuose įtvirtinto maksimalių pastangų (Reasonable Best Efforts) principo.

Dėl tokio trumpo vakcinų galiojimo laiko ir valstybių narių dalijimosi vakcinomis pagal „COVAX“ priemonę apribojimo, valstybės narės atsiduria nepalankioje padėtyje, be to, tai beveik apriboja galimybę užtikrinti, kad vakcinos būtų naudojamos efektyviai.

Kadangi Komisija sudarė susitarimus su vakcinų gamintojais visų valstybių narių vardu, maloniai kviečiame, glaudžiai bendradarbiaujant su valstybėmis narėmis, dėti daugiau pastangų ir rasti tinkamą pirmiau minėtų problemų sprendimą. Paskutiniame Užimtumo, socialinės politikos, sveikatos ir vartotojų reikalų tarybos susitikime Briuselyje, be kita ko, daugelis ministrų išsakė raginimą imtis veiksmų.

Baltijos šalys siūlytų Komisijai pradėti derybas su vakcinų gamintojais, siekiant valstybių narių naudai pakeisti ar papildyti Išankstinius pirkimo susitarimus.

Atsižvelgiant į galimai peržiūrėtų susitarimų ribotumus pagrindiniai aspektai, į kuriuos reikia atsižvelgti, būtų šie:

  • Prailgintas vakcinų pristatymo laikotarpis, su galimybe užsakyti vakcinas pagal faktinius nacionalinius poreikius, taip pat užtikrinant galimybę valstybėms narėms pristatyti adaptuotas vakcinas, kai tik jos bus prieinamos;
  • Valstybėms narėms suteikiamos teisės perskirstyti, sustabdyti arba visiškai atšaukti trumpo galiojimo laiko vakcinų pristatymą, atsižvelgiant į šių vakcinų poreikį nacionaliniu lygiu;
  • Valstybėms narėms suteikiama galimybė vakcinų pristatymą pakeisti kitais gamintojo medicinos produktais, kad būtų patenkinti faktiniai nacionaliniai poreikiai;
  • Galimas mechanizmo įdiegimas, kuris leistų Pasirengimo ekstremaliosioms sveikatos situacijoms ir reagavimo į jas institucijai („HERA“) atpirkti iš gamintojų saugyklos valstybių narių vakcinas, kad būtų užtikrinti vis dar nepatenkinti pasauliniai poreikiai.

Be to, maloniai prašome Komisiją imtis aktyvesnio vaidmens koordinuojant valstybių narių pastangas dovanoti vakcinas. Europos išorės veiksmų tarnyba turi daugiau priemonių nei atskiros valstybės narės. Be to, manome, kad Komisija turėtų glaudžiau bendradarbiauti su vakcinacijos aljansu „GAVI“, kad paremtų valstybių narių pastangas dovanoti vakcinas per „COVAX“ priemonę.

Galiausiai turėtų būti skatinamas aktyvesnis HERA vaidmuo visuose su Europos vakcinų portfelio valdymu susijusiuose procesuose. Norėtume, kad HERA būtų pagrindinė institucija, kuri plėtoja Europos strateginių vakcinų rezervus ir centrinius sandėliavimo pajėgumus, taip pat numato kitus tvarius sprendimus dėl vakcinų pertekliaus Sąjungoje.

Maloniai prašome Komisiją kuo greičiau pateikti savo svarstymus šiais klausimais.

Gerbiama Ursula,

Valstybės narės ir Komisija glaudžiai bendradarbiavo nuo pat pandemijos pradžios, ir joms iš tiesų pavyko užtikrinti, kad visi ES piliečiai netrukdomai gautų vakcinas.

Tačiau dabartinė situacija akivaizdžiai skiriasi nuo tos, su kuria susidūrėme pandemijos pradžioje ar pačiame jos įkarštyje, kai buvo deramasi ir tariamasi su gamintojais dėl pačių susitarimų ir visų juose esančių sąlygų.

Manome, kad nėra kito kelio, kaip tik tęsti valstybių narių ir Komisijos bendradarbiavimą ir kartu ieškoti sprendimų, kurie leistų išvengti didžiulio vakcinų švaistymo ir finansinių nuostolių nacionaliniams biudžetams.

Pagarbiai

Kaja Kallas, Estijos Respublikos Ministrė Pirmininkė
Krišjānis Kariņš, Latvijos Respublikos Ministras Pirmininkas
Ingrida Šimonytė, Lietuvos Respublikos Ministrė Pirmininkė

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 271

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. VŽA    -  2022-04-30, 07:30

    Kadangi jau nupirkta begalė vakcinų, tai reikia jas ir suleisti tiems silpniau mąstantiems. O kaip kitaip atsikratysi tokiais brokuotais sutvėrimais. Jie dar ir sveikus žmones gali užkrėsti…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...