Mat Lecompte
Štai beprotiška koncepcija: galite sumažinti uždegimą padidindami cholesterolio kiekį, rašo Epoch Times Healt.
Dabar kodėl norėtumėte padidinti cholesterolio kiekį? Ar didelis cholesterolio kiekis neskatina aterosklerozės, aukšto kraujospūdžio ir uždegimų?
Taip, skatina.
Tačiau reikėtų žinoti, kad ne visas cholesterolis yra vienodų savybių.
Pirma, jūs turite mažo tankio lipoproteinus – LDL – cholesterolį. Tai yra blogas dalykas. Tai medžiaga, kuri gali kauptis palei arterijų sieneles ir kraujagysles, nuo ko didėja kraujospūdis, auga širdies ligų ir uždegimų rizika.
Kita vertus, yra didelio tankio lipoproteinai arba HDL cholesterolis.
Tai yra „gerasis“ cholesterolis, apie kurį kartais girdite, – jis surenka cholesterolio perteklių ir perneša jį į kepenis, kur jis galiausiai pašalinamas kaip atliekos.
Nauji tyrimai atskleidė, kad didesnis HDL kiekis gali sumažinti uždegimus.
Neseniai atliktas tyrimas, paskelbtas Amerikos širdies asociacijos žurnale Circulation, parodė, kad HDL cholesterolis gali kovoti su kraujagyslių uždegimu ir padėti gydytojams nustatyti pacientus, turintiems didesnę širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Tyrimas atskleidė, kad HDL gali prisidėti prie antiaterosklerozinės funkcijos įvairiais būdais, kurių neatspindi paprasti cholesterolio matavimai. Jie apima:
HDL priešuždegiminiai gebėjimai buvo 32 procentais didesni pas tuos, kurių kraujyje buvo „sveikas” lygis kraujyje.
Tikimybė susirgti širdies-kraujagyslių lygomis 10 metų laikotarpyje žmonėms mažėjo 23% su kiekvienu priešuždegiminiu HDL savybių padidėjimu 22% jų kraujyje.
Kaip gauti daugiau HDL cholesterolio, kad sumažintumėte LDL cholesterolio kiekį ir sumažintumėte širdies priepuolio ar insulto riziką?
Tai gana paprasta: valgykite daugiau maisto produktų, kurie gali padidinti HDL ir apribokite tuos, kurie prisideda prie LDL sukuriamų nuosėdų.
Priešuždegiminiai maisto produktai, tokie kaip avokadas, alyvuogių aliejus, ankštinės daržovės, nesmulkinti grūdai, riešutai, sėklos, vaisiai ir daržovės, yra naudingi LDL lygiui mažinti.
Kita vertus, saldžių užkandžių atsisakymas gali padėti sumažinti LDL kiekį ir jo sukeliamų uždegimų riziką.
Mat Lecompte yra sveikatos ir gerovės žurnalistas. Šis straipsnis pirmą kartą buvo paskelbtas „Bel Marra Health“.
→ PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai. → Naujienlaiškis