infa.lt

Baltarusijos premjeras: Minskas normalizuos santykius su Lietuva, jei ta atsisakys ardomosios veiklos

21 vasario
06:40 2022
A.Lukašenka ir A. Kubilius

asociatyvi nuotr.

Baltarusija normalizuos santykius su Lietuva, jei pastaroji atsisakys ardomosios veiklos, nukreiptos prieš respublikos saugumą ir suverenitetą. Tai pareiškė Baltarusijos premjeras Romanas Golovčenka interviu lietuviškam leidiniui „Vakaro naujienos“, kurio fragmentą sekmadienį parodė televizijos kanalas „Baltarusija-1“m praneša TASS agentūra.

„Už Baltarusijos vyriausybę galiu pasakyti, kad esame pasiruošę labai greitai normalizuoti santykius, tačiau tam Lietuvos pusė turi atsisakyti, pirma retorikos, kurios ji laikosi mūsų šalies atžvilgiu, ir antra, ardomųjų veiksmų, kurie yra nukreipti prieš Baltarusijos saugumą ir suverenitetą“, – pareiškė Golovčenka.

„Esu įsitikinęs, kad normalizavimasis tikrai įvyks, tačiau šių terminų vilkinimas prives prie to, kad viskam reikės daugiau laiko, – sakė Golovčenka. – Praeis dar šeši mėnesiai, ir aš nesu tikras, ar pavyks grąžinti tranzito srautus į Lietuvą. Manau, kad tai itin trumparegiška ir neapgalvota politika, kenkianti Lietuvos ekonomikai.”

Golovčenka taip pat palietė BelAE temą. „Atominės elektrinės klausimas įgavo mums absoliučiai nepriimtiną interpretaciją Lietuvoje. Elektrinė kažkodėl suvokiama kaip grėsmė Lietuvos nacionaliniam saugumui. Tai nepaisant to, kad Baltarusija dirba pagal visus tarptautinius įsipareigojimus. “, – sakė Golovčenka.

Kalio trąšų tranzitas

Baltarusija, Lietuvai užblokavus jos kalio trąšų tranzitą, išsiuntė jas eksportui per Rusiją ir Ukrainą, sakė Baltarusijos premjeras.

„Mes šį sprendimą vertiname kaip absoliučiai neteisėtą <…>”, – sakė Golovčenka. – Tačiau mes apsidraudžiame nuo rizikos ir užtikriname savo ekonominius interesus, todėl potašas eis kitu keliu, jis jau yra kelyje. Daugiausia kalio keliauja į Rusiją. Kinijos kryptimi vežamas geležinkeliu“.

Anot jo, Latvija ir Lenkija yra nepatikimos partnerės Minskui, nukreipiant ten eksportuojamų kalio trąšų tranzitą. „Kalbant apie didelius pinigus, rimtus projektus, negalima dirbti su nepatikimais partneriais.

Kol kas kitos Baltarusijos prekės pristatomos per Lietuvą tranzitu per Klaipėdos uostą“, – sakė Golovčenka. „Tačiau, jei situacija susiklostys ta pačia kryptimi, pašalinsime ir juos“.

Medienos eksportas

Golovčenka neatmetė galimybės sustabdyti medienos eksportą į Lietuvą.

„Jei reikės, blokuosime šį tiekimo kanalą. Kur Lietuva ims medieną, o kur ką ims Lietuvos medienos apdirbėjai – klausimas. Tiesiog medieną perleisime į kitas rinkas, paklausa labai didelė”, – sakė jis.

Pasak jo, iš Baltarusijos į Lietuvą eksportuojami dideli prekių kiekiai. „Mediena pjautinių lentų pavidalu siunčiama į Lietuvą, o Lietuvos medienos apdirbimo įmonės ten jau atlieka tolesnį perdirbimą ir eksportą į ES šalis“, – sakė G. Golovčenka.

Be to, iš Lietuvos įvežami „dideli kiekiai atsarginių dalių ir dėvėtų drabužių“. „Tai Lietuvos prekybos verslas, kuris su tuo dirba. Mes tiesiog atsisakysime importuoti šias prekių kategorijas – kur jos bus vežamos toliau?, sakė Golovčenka.

Kartu jis pažymėjo, kad Minskas nėra suinteresuotas tokiems žingsniams. „Jei būsime priversti atsakyti į tai, tai turime įrankius, kuriuos naudosime, bet to nenorime.

Baltarusija suinteresuota geros kaimynystės politika ir pragmatišku bendradarbiavimu su Lietuva”, – pabrėžė Golovčeko.

Vasario 1-ąją Lietuvos Vyriausybės nutarimu buvo panaikinta sutartis dėl Baltarusijos trąšų tranzito geležinkeliu, atsižvelgiant į JAV sankcijas UAB „Belaruskali“.

Ši sutartis buvo pasirašyta 2018–2023 metams ir numatė per metus tranzitu per Lietuvą ir Klaipėdos uostą pakrauti 11 mln. tonų baltarusiškų trąšų.

Reaguodama į tai, Baltarusijos valdžia nuo vasario 7 dienos sustabdė Lietuvoje krautų naftos produktų ir trąšų tranzitą per savo teritoriją geležinkeliu.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 168

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......