infa.lt

„Niekur nepasislėpsi“: Amerikoje sukurta sekimo sistema kiekvienam planetos gyventojui

19 vasario
09:30 2022
Veido atpažinimo sistema

youtube kadras

JAV kompanija Clearview AI kuria duomenų bazę, kuri leis atpažinti beveik visų žmonių veidus Žemėje. Apie tai rašo „The Washington Post“, remdamasis kūrėjų pristatymu.

„Clearview AI“ atstovai teigia, kad iki 2022 m. pabaigos jie sukurs 100 milijardų nuotraukų „veido indeksą“. Tas kiekvienam iš 7 milijardų planetos gyventojų teks po 14 nuotraukų.

Jie naudojami stebėjimo sistemai, kuri padeda teisėsaugos institucijoms visame pasaulyje rasti asmenis, kuriuos galėtų suimti ar atlikti kriminalinius tyrimus.

Pažymima, kad nuo 2020 metų pradžios duomenų bazė išaugo nuo 3 iki 10 milijardų atvaizdų, o per mėnesį sistema gali apdoroti apie 1,5 milijardo nuotraukų.

„Clearview AI“ technologija buvo pavadinta didesne ir išsamesne nei Kinijoje naudojamos sistemos, nes „veidų duomenų bazė“ siejama su „viešojo šaltinio metaduomenimis“ – vaizdai renkami iš socialinių tinklų ir kitų interneto išteklių be vartotojo leidimo.

„Clearview AI“ klientai gali įkelti nuotrauką ir ieškoti atitikmenų įmonės veidų duomenų bazėje, įskaitant internetines paskyras. Bendrovė teigė, kad jos „veidų indeksas“ jau yra 11 kartų didesnis nei bet kurios vyriausybės ar nevyriausybinės agentūros veidų duomenų bazė.

„The Washington Post“ pabrėžia, kad „Clearview AI“ daugiausia finansuojamas iš JAV biudžeto ir vyriausybės sutarčių, o jos produktas kelia daug ginčų.

Pristatymas buvo surengtas siekiant paprašyti investuotojų papildomų lėšų. Bendrovė pažymėjo, kad 50 milijonų dolerių investicijos leis išplėsti duomenų bazę, išplėsti darbuotojų komandą ir mokėti daugiau politikams už reikalingų sprendimų lobizmą valstybės lygiu.

Pristatymas liudija, kad Clearview AI vyriausybines sutartis laiko nedidele galimų pajamų dalimi. Bendrovė savo sistemą planuoja parduoti ne tik teisėsaugai, bet ir bankams, mažmenininkams bei elektroninės prekybos įmonėms.

„Jei jie parduoda savo gaminį tik įprastiniam komerciniam naudojimui, tai bus tiesiog didžiulio masto masinis stebėjimas. Sistema nėra skirta ekstremaliems atvejams, kaip jie žadėjo anksčiau”, – sakė „Tech Inquiry” tyrimų grupės vadovas Jackas Poulsonas.

„Clearview AI“ taip pat teigė, kad nenori apsiriboti tik veido atpažinimu – kompanija kuria kelias naujas technologijas, kurios leis žmones rasti pagal jų eiseną, taip pat per atstumą nuskaityti pirštų atspaudus.

„Airbnb“, „Lyft“ ir „Uber“ jau domisi šia technologija, teigė „Clearview AI“ generalinis direktorius Hoanas Ton-Tatas leidiniui „Motherboard“. Tačiau minėtos įmonės šią informaciją suskubo paneigti.

Anot „The Washington Post“, šiuo metu Jungtinėse Valstijose nėra veido atpažinimo technologijų naudojimo teisinio reglamentavimo, nors kai kurie miestai ir valstijos priėmė vietinius draudimus ar apribojimus.

Didelės technologijų gigantės, įskaitant „Amazon“, „Google“ ir „Microsoft“, apribojo arba sustabdė savo platformų naudojimą tokiems produktams parduoti, teigdamos, kad yra susirūpinę dėl rizikos ir nenori jų paleisti veikti, kol sistemos nebus sureguliuotos įstatymų lygiu.

„Facebook“, „Google“, „Twitter“ ir „YouTube“ pareikalavo, kad „Clearview AI“ nustotų rinkti nuotraukas iš jų platformų ir ištrintų visas sukauptas nuotraukas. P

ati „Clearview AI“ atsisako daryti nuolaidų, remdamasis pirmąja JAV Konstitucijos pataisa, numatančia žodžio ir spaudos laisvę.

Kai kurie JAV politikai taip pat pasisakė prieš „Clearview AI“. Visų pirma, senatoriai Ronas Wydenas ir Randas Paulas pasiūlė įstatymo projektą, draudžiantį Clearview AI finansavimą iš valstybės biudžeto.

Dabar įmonė susiduria su teismų ieškinių banga, ir ne tik savo šalyje. Švedijoje valdžios institucijos 2021 m. nubaudė vietos policijos departamentą už Clearview AI sistemos naudojimą,

Kompanija taip pat susidūrė su grupiniu ieškiniu federaliniame Kanados teisme, vyriausybiniais tyrimais Kanadoje, Švedijoje ir JK bei skundais dėl duomenų apsaugos pažeidimų Prancūzijoje, Graikijoje, Italijoje ir JK. Australijos ir JK vyriausybės įsakė kūrėjams ištrinti savo piliečių duomenis.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 552

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Vygandas    -  2022-02-19, 10:02

    Siaubas… Amerikoje žinos kada eisiu į tualetą… Norimas sekti žmogus jau seniai sekamas, todėl didžiausias pavojus teroristams, vagims ir provokatoriams…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...