infa.lt

Rusų kalba ir žuvę vaikai: liudininkas papasakoja baisias detales apie žudynes Kazachstane

10 sausio
06:50 2022
Kazachstanas, Almata

REUTERS

Meirchanas Abdumanapovas, vienas iš neoficialių Kazachstano protestų lyderių, papasakojo, kaip valdžia numalšino protesto mitingą Almatos centrinėje aikštėje sausio 6 d. Apie tai praneša leidinys „Sibiras. Realijos”.

Kazachstano žiniasklaidos duomenimis, per riaušes šalyje žuvo 164 žmonės. Tuo pat metu pilietiniai aktyvistai kalba apie labai dideles protestuotojų aukas, pažymėdami, kad didžioji dalis aukų krito sausio 5 ir 6 dienomis, kai saugumo pajėgos apšaudė protestuotojų stovyklą centrinėje Almatos aikštėje.

Politinis aktyvistas Meirchanas Abdumanapovas buvo tų įvykių liudininkas ir dalyvis. Anot jo, protestuotojų stovykla buvo išsklaidyta naudojant specialiąsias priemones ir specialią įrangą – šarvuočius su kulkosvaidžiais.

„Jie pradėjo šaudyti žudydami be įspėjimo. Žmonės puolė bėgti išsibarstę, pamačiau, jog kai kurie nukrito, – sakė 64 metų Abdumanapovas. – Aš pats savo akimis mačiau septynis žmones. Kažkas buvo sužeistas į ranką, kažkas į ranką, galvą.”

Aktyvistas pažymėjo, kad protestuotojams pavyko iš po kulkų ištraukti dalį sužeistųjų, tačiau kažką teko palikti.

„Dvi merginos, labai jaunos, ir vienas vaikinas, neberodė gyvybės ženklų. Kitas pagyvenęs, sunkus, dar gyvas, bandžiau jį pakelti, bet nepavyko”, – prisimena Abdumanapovas ir priduria, kad virš galvų švilpė kulkos, protestuotojams bandant gelbėti sužeistuosius.

„Pakeliui pamačiau lengvąjį automobilį. Ten buvo du jauni vaikinai, vienas vairuotojas, antras šalia. Automobilis užvestas, matyt, norėjo išvažiuoti, bet buvo sušaudytas priekinis ir galinis stiklai, o vaikinai jau mirę, be gyvybės ženklų“, – baisiomis detalėmis dalijosi jis Abdumanapovas.

Protestų dalyvis teigė, kad po stovyklos išvaikymo jis grįžo į įvykio vietą išsiaiškinti, ar greitoji pagalba išvežė sužeistuosius. Tačiau sužeisti ir žuvę žmonės ir toliau gulėjo ant žemės.

Anot aktyvisto, šaudę kareiviai buvo be atpažinimo ženklų, juodomis uniformomis. Per garsiakalbį girdėjosi tik rusiška kalba: „Atlaisvinkite aikštę, mes šaudysime“. Nors, pasak Abdumanapovo, stovyklos išsklaidymo pradžioje saugumiečiai į žmones kreipdavosi tik kazachų kalba. „Iš to mes padarėme išvadą, kad tai buvo Rusijos kariai. Kaip mes ir buvome įspėti”, – sakė opozicionierius.

Pažymėtina, kad Meirkhanas Abdumanapovas neturėjo vaizdo įrašo patvirtinti tai, ką sakė. Iš kitos pusės, sudėtinga švilpiant kulkoms susikaupti ir visa tai šaltai filmuoti.

Meirkhanas Abdumanapovas yra 64 metų amžiaus žmogaus teisių gynėjas. Žiniasklaida jį seniai vadina oficialios Kazachstano vyriausybės opozicionieriumi.

Tuo pat metu naujienų agentūra TASS, remdamasi Kazachstano interneto leidiniu Tengrinews.kz, rašo apie sausio 7 dieną Alma Atoje įvykusį incidentą. Tada buvo sušaudytas automobilis, kuriame buvo vaikai. Apie tai pranešė Kazachstano televizijos laidų vedėja, labdaros fondo direktorė, visuomenės veikėja, vaiko teisių ombudsmenas Aruzhan Sain.

„Sausio 7 dieną automobilis su keturiais vaikais važiavo į Almatą Seifullino gatve, sankryžoje su Satpajevu. Automobilis buvo apšaudytas. Nuo šūvių žuvo ketverių metų mergaitė”, – pasakojo Sain.

Anksčiau ji pasakojo, kad 11 metų vaikas mirė nuo šautinės žaizdos Alma Atoje, jo tėvų pasivaikščiojimo su vaikais metu. Po poros dienų dar vienas paauglys buvo sunkiai sužalotas.

„15-metis paauglys buvo nuvežtas į vieną iš vaikų ligoninių Almatoje su sunkiomis šautinėmis žaizdomis, gydytojai kovoja dėl jo gyvybės. Jo tėvas yra vienoje iš ligoninių suaugusiems”, – sakoma Sain pranešime. Atstovės teigimu, paauglys kartu su tėvu važiavo automobilyje, kai jis buvo apšaudytas.

Dar vienas pranešimas apie sulaikytą „teroristą” papildo bendrą įvykių Kazachstane paveikslą:

Kazachstano žiniasklaida paskelbė vaizdo įrašą, kuriame sulaikytasis prisipažįsta, kad dalyvauti mitinge atskrido iš Kirgizijos. Anot jo, „nežinomi žmonės“ jam pasiūlė dalyvauti mitinge už 200 JAV dolerių. Jam buvo sumokėta už skrydį ir jis buvo apgyvendintas viename iš butų Almatoje. Kartu su juo buvo žmonės iš Uzbekistano ir Tadžikistano. Kitos detalės nebuvo atskleistos.

Už pogromų dalyvį oficialioji Kazachstano valdžia bandė pristatyti džiazo muzikantą iš Kirgizijos Vikramą Ruzachunovą, kuris dažnai vyksta į turus Almatoje, praneša KazTag resursas Telegram tinkle. Vaizdo įraše matosi sudaužytas muzikanto veidas, kur jis dėsto savo „prisipažinimą”.

Anot muzikanto artimųjų, jis buvo kankinamas ir laikomas nežinia kur, pas jį neįmanoma patekti. Muzikanto artimieji per žiniasklaidą kreipiasi pagalbos į kompetentingas Kirgizijos institucijas.

Kaip toliau pranešama Telegram:

„Šiandien visą dieną per valstybinę televiziją rodo istorijas, kad ta ar kita informacija yra netikra, ragina pasitikėti tik oficialia informacija, o pasekoje kirgizų muzikantas buvo pristatytas kaip marginalas, kuris sausio mėnesį atskrido lėktuvu, pasiruošęs dalyvauti destruktyviose akcijose už 90 tūkst. tengių, ir visą dieną buvo demonstruojamas, labai tikėtina, feikinis, „video prisipažinimas“ per visus oficialius kanalus, taip pat ir per valstybinę respublikinę televiziją.”

Kadangi youtube šį įrašą pašalino – įkėlėme jį iš Telegram:

Muzikanto draugė dainininkė Julija Rutskaja įrašė vaizdo žinutę, kurioje patvirtino, kad vaizdo įraše nufilmuotas Ruzachunovas. Anot jos, visi jo prisipažinimai vaizdo įraše yra sufalsifikuoti.

„Dalyvauti mitinge už 200 USD pagal nepažįstamų žmonių skambutį kitoje šalyje – gyvenime jis to nepadarys. Jis labai protingas žmogus. Visi šokiruoti, negali prisiskambinti, artimieji šoke. Muzikantas jau daug metų koncertuoja Kazachstane, gal ten buvo pakviestas koncertuoti. Visa situacija galvoje netelpa.Netiesa, kad jis bedarbis.

informacija apie muzikantą papildyta (2022-01-10):
Kirgizijos pilietis ir muzikantas Vikramas Ruzachunovas, kurį anksčiau sulaikė Kazachstano saugumo pareigūnai, įtarę terorizmu, sumuštas ir kankintas – paleistas. Apie tai vb.kg redakcijai pranešė šaltiniai. Anot jų, šiuo metu Ruzachunovas vežamas į Biškeką.

Tuo tarpu sausio 9 dieną prie Kazachstano ambasados Biškeke prasidėjo muzikanto šalininkų ir kolegų mitingas. Šalies prezidento spaudos sekretorius Erbolas Sultanbajevas nurodė, kad atitinkami darbai atliekami per abiejų valstybių Užsienio reikalų ir Vidaus reikalų ministerijas, siekiant išsiaiškinti Ruzachunovo sulaikymo aplinkybes.

Kazachstano VRM pateiktais duomenimis, viso buvo sulaikyta 5135 žmonės (straipsnio rengimo metu), jų tarpe buvęs premjeras ir Nacionalinio saugumo komiteto vadovas Karimas Masimovas.

Sausio 8-osios rytą, šeštadienį, Kazachstano prezidentas Kasimas Džomartas Tokajevas paskelbė apie padėties šalyje stabilizavimosi pradžią, tačiau neatšaukė visoje respublikoje iki sausio 19 dienos įvestos nepaprastosios padėties. Valdžia tęsia „kovos su terorizmu operaciją“. Internetas šalyje taip pat atjungtas, neskaitant keleto taškų, veikiančių per VPN serverius, kuriais ir perduodama skurdi informacija iš atskirų vietų. Todėl pilną vaizdą to, kad vyksta Kazachstane, susidaryti sudėtinga.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 494

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Ed    -  2022-01-10, 13:38

    O tai kas tada sudegino vyriausybinius pastatus, išplėšė ginklų arsenalus, netgi saugumo ginklų sandėlį ir policijos nuovadas, parduotuves ,užgrobė TV ir aerodromą, kas nušovė 26 pareigūnus ir 1400 suluošino, kas nupjovė galvas? Juk visi buvo taikūs protestuotojai…tik kaip priedanga islamo teroristams. Ir šūviai aidi iki šiol, tai vis taikūs protestuotojai?

    Atsakyti į šį komentarą
    • Myndė    -  2022-01-10, 15:54

      Rusų propaganda atvirai šaiposi iš Vakarų dėl jų pasimetimo ir nežinojimo, ką sakyti; tokie „liudijimai” juos dar labiau linksmina, nes įrodo, kad šį kartą iš tiesų „demokratijos” visiškai pasimetusios ir net nesugeba pateikti bent kiek įtikinamesnio vaizdo.
      Plačiau žiūrint, sunku pervertinti Rusijos pliusus dėl tų įvykių, ypač derybų su JAV ir NATO išvakarėse; visi bent kiek mąstantys supranta, kas čia šeimininkas.
      Nepavydžiu JAV derybininkams ir Rytų Europos „europiečiams”; labai gali būti, kad netrukus bus naujų kadrų su nuo lėktuvų krentančiais…

      Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......

juokas parėmė iš info.lt dėl Pugačiovas paskelbta agentė visi žino o jus tik dabar savo...

Rusijos paleistos naikinančios raketos taip pat yra karinės raketos, kaip ir NATO raketos....

Nepasidalino otkatu?...

ant briaunos dar gali nukristi...