infa.lt

Kazachstane, kaltinant išdavyste sulaikytas buvęs Nacionalinio saugumo vadovas Karimas Masimovas ir eilė kitų asmenų

08 sausio
12:18 2022

Karim Masimov

„Šių metų sausio 6 dieną Nacionalinio saugumo komitetas pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl valstybės išdavystės fakto pagal Kazachstano Respublikos baudžiamojo kodekso 1 dalies 175 str. Tą pačią dieną, įtarus šio nusikaltimo padarymu, buvęs Kazachstano Nacionalinio saugumo  (KNS) pirmininkas K.K.Masimovas buvo sulaikytas ir patalpintas į laikino sulaikymo patalpą. ir kiti. Kita informacija, susijusi su tyrimo interesais, negali būti atskleista „(oficialu), praneša TASS.

56 metų Masimovas buvo atleistas iš KNS pirmininko pareigų pagal Kazachstano prezidento dekretą sausio 5 d. Naujuoju komiteto vadovu tą pačią dieną buvo paskirtas buvęs valstybės apsaugos tarnybos vadovas Eemek Sagimbaev.

Politinių mokslų daktaras, diplomatas ir Kazachstano viešasis darbuotojas Jermuchametas Jertysbajevas pareiškė, kad valstybės perversmo bandymas Kazachstane liudija išdavystę aukščiausių šalies institucijų ešelonuose. Pasak jo, KNS nuslėpė informaciją apie ekstremistų mokymo stovyklas, esančias kalnuose. Papildomai jis pasakė:

„Turiu išskirtinės informacijos, kad, pavyzdžiui, likus 40 minučių iki atakos prieš oro uostą (Almata – KazTAG), buvo duota komanda visiškai pašalinti kordoną ir apsaugą. Ar įsivaizduojate, kad KNS departamento pastatą, saugiausią ir labiausiai saugomą Alma Atoje pastatą, gali nesunkiai užgrobti teroristai? Tai galėjo įvykti tik tiesiogiai pritarus tiems žmonėms, kurie turėtų būti atsakingi už nacionalinį šalies saugumą“.

Išdavystė, tai yra tyčiniai Kazachstano Respublikos piliečio veiksmai, išreikšti perėjimu į priešo pusę ginkluoto konflikto metu, taip pat šnipinėjimu, valstybės paslapčių išdavimu užsienio valstybei, tarptautinei ar užsienio organizacijai. ar jų atstovams, taip pat kitaip padedant jiems vykdyti veiklą, nukreiptą prieš Kazachstano Respublikos nacionalinius interesus. Bausmė nuo 10 metų iki gyvos galvos.

Nors atskiruose taškuose Kazachstane dar vyksta susišaudymai (Almatoje), tačiau iš esmės situacijai pilnai kontroliuojama oficialiosios valdžios.

Daugybė žmonių areštuota, kitiems iškeltos administracinės bylos už neteisėtų mitingų organizavimą, dar kitų atžvilgiu vyksta tyrimai. Oficialiais VRM duomenimis, sulaikyti 4404 žmonės.

Ryšium su dideliu skaičiumi žmonių aukų dėl tragiškų įvykių daugelyje šalies regionų, Kazachstano prezidentas Kasimas Tokajevas nusprendė paskelbti 2022 m. Sausio 10 d. Nacionalinio gedulo diena.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 231

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....