infa.lt

Plintusai: kokie jų tipai ir kaip jie yra tvirtinami?

20 gruodžio
10:20 2021

Tam, kad būtų pilnai būtų užbaigti grindų įrengimo darbai naudojami plintusai. Grindjuostės padeda paslėpti įvairius sienos ir grindų jungties nelygumus, tam tikras technologines tuštumas, kurios atsiranda tarp sienų ir grindų bei įvairiausius laidus. Nors ir grindjuostės atrodo itin smulki detalė, tačiau jas renkantis vertėtų atkreipti dėmesį, nes netinkamas jų pasirinkimas gali gadinti visą bendrą grindų vaizdą.

Kokie yra plintusų tipai?

Skirtingi plintusai yra skaidomi į tipus pagal kuriuos jums tampa lengviau pasirinkti reikiamą rūšį:

  • pilnaviduriai plintusai iš medžio masyvo: šie būna dviejų rūšių – klijuotos ir masyvo, vienalytės medienos. Masyvo medienos plintusai yra brangesni ir gaminami iš geresnės kokybės medienos. Tokius plintusus vertėtų įsirengti patalpose, kur dominuoja natūrali medine sienų ir grindų danga. Masyvo grindjuostės visada puikiai tinka prie parketo, medžio masyvo, parketlenčių bei lentinių grindų. Iš skirtingų medienos dalių suklijuoti plintusai yra ekonomiškesni bei pigesni. Šie gali būti gaminami iš pigesnių medienos rūšių. Tiesa, kartais viršutinis sluoksnis yra gaminamas iš brangesnės medienos, todėl sunku atskirti, kad apačioje yra pigesnė. Klijuotus plintusus galima naudoti kartu su pigesne grindų danga – linoleumu, plytelėmis bei laminatu arba su prašmatniu parketu
  • tuščiaviduriai plastikiniai plintusai: šie plintusai yra vieni iš populiariausių pasirinkimų. Šių grindjuosčių privalumai yra tokie, kad jos yra atsparios deformacijai, galima patogiai paslėpti kabelius ir laidus, turi didelį lankstumą, atsparios cheminėms medžiagoms, ugniai, turi mažą svorį, labai paprastai montuojamos, turi glotnų ir ligų paviršių, todėl nereikalauja jokios papildomos apdailos (gruntavimo, impregnavimo, lakavimo, dažymo ir pan.), turi žemą kainą. Įvairus plastikinių plintusų paviršius, sukuriant medienos vaizdą leidžia puikiai juos priderinti prie įvairiausių sienų ir grindų rašto
  • MDF plintusai: tai yra vidutinio tankio medienos plaušų gaminiai, o tokie plintusai gaminami iš rišamųjų medžiagų ir medienos pluoštų. Gaminys yra kaitinamas itin aukštoje temperatūroje bei presuojamas aukštu slėgiu. MDF grindjuostės yra ekologiška medžiaga, nes joje yra naudojamos natūralios medienos plaušai. Svarbu yra tai, kad MDF plintusai yra žymiai trapesni už medžio masyvą bei plastiką. Šios grindjuostės pasižymi atsparumu smūgiams, deformacijoms ir lenkimams. Šių plintusų paviršius dažniausiai būna laminuotas, todėl imituoja natūralios medienos raštą.

Ką geriau rinktis – tvirtinimą prie sienų ar grindų?

Logiškiausią ir paprasčiausią grindjuostes yra tvirtinti prie to paviršiaus, kuris yra lengviau įveržiamas tvirtinimo elementais. Tie, kas turi statinius iš tašų ir rastų su betoninėmis grindimis, rekomenduojama plintusus tvirtinti prie sienų. Jeigu pas jus yra betoninės, mūrinės sienos, tačiau medinės grindys – plintusus reikėtų tvirtinti prie grindų. Na, o jeigu tiek sienos, tiek grindys yra betoninės, plintusus geriausia tvirtinti prie sienų.

Grindjuosčių nerekomenduojama tvirtinti prie pertvarų iš gipso kartono, prie storo tinko sluoksnio, OSB ar kitų minkštų apdailos medžiagų. Tokio tipo patalpose, plintusus reikia tvirtinti prie grindų. Žinoma, jeigu aplinkybes verčia jas tvirtinti prie gipso kartono, tuomet tam patogu naudoti inkarinius savisriegius. Taip pat juos galima tvirtinti ir prie metalinių karkasų.

Kokie yra plintusų tvirtinimo būdai?

Pasirinkus plintusų tipą, reikia sužinoti, koks tvirtinimo būdas yra jam patogiausias:

  • mūrvinėmis ir varžtais – šis tvirtinimo būdas yra labiausiai naudojamas pilnaviduriams plintusams iš medžio masyvo, todėl jeigu pasirinkote būtent šiuos plintusus, jums reikės pasidomėti tvirtinimo būdu su mūrvinėmis bei varžtais
  • laikikliais – šis tvirtinimo būdas labiausiai rekomenduojamas tuščiaviduriams plastikiniams plintusams (nors galimas ir kitiems)
  • skystomis vinimis – šis tvirtinimo būdas yra tinkamas visiems plintusų tipams.

PAREMSIU? - ar infa.lt darbas reikalingas? Nuspręsti galite tik jūs.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 473

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Apklausa

Ar dalyvausite antrajame prezidento rinkimų ture?


  • Ne, nematau prasmės (56%, 35 balsavo)
  • Taip, būtinai (30%, 19 balsavo)
  • Nežinau, dar neapsisprendžiau (14%, 9 balsavo)

Viso balsavo: 63
Pradėta - 2024-05-15 @ 12:45
Pabaiga - 2024-05-19 @ 12:45

Leidžiama ... Leidžiama ...

fetišizmo apraiška...

Jūs apkaltinote autorę esant rusų agente, arba kaip minimum esant rusų įtakoje ir transliuojant rusų...

Jūs kliedite. Į klausimą neatsakėte, tačiau nepamiršote apkaltinti tuo kuo pati esate :) Kur ir...

Maidano scenarijus. Taip Gruzija atiduodama Rusijai…...

Dar dviejų spalvų apatinius…....

Sprendžiant iš to, kad tuos žmones, kurie nesutinka su visuotine antivertybine propaganda, vadinate esant rusų...

Tą ir norėjau pasakyti, kad Europos sąjunga turi būti apvalyta nuo iškreiptų eurovizinių antivertybių ir...