infa.lt

A.Bilotaitė siūlo po 6 mėnesių išduoti visiems nelegaliems migrantams užsieniečio registracijos pažymėjimus

10 lapkričio
12:41 2021

Migrantai kerta medžius prie Gardino, Lenkijos pasienyje

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė Seimui pateikė pataisas dėl Užsieniečių teisinės padėties įstatymo (UTPĮ). Seimas pateikimui pritarė. Naujomis pataisomis siūloma tobulinti prieglobsčio nagrinėjimo procedūras ekstremaliosios situacijos laikotarpiu. Vidaus reikalų ministrės teigimu, įstatymas atlieps naujausias realijas ir grėsmes, su kuriomis šiandien susiduria Lietuva.

„Užsieniečių teisinės padėties įstatymas – tai vienas svarbiausių įrankių neteisėtos migracijos krizėje. Siekiant atremti hibridinę ataką prieš Lietuvą ir Europos Sąjunga, naujų procedūrų įteisinimas yra būtinas“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

UTPĮ pataisomis siūloma atskirti prieglobsčio prašytojų ir neteisėtų migrantų, t. y. užsieniečių, kuriems prieglobstis nesuteiktas arba jie prieglobsčio neprašo, procedūras. Prieglobsčio prašytojai turi kur kas platesnes teises ir garantijas nei neteisėti migrantai, kurie iš Lietuvos gali būti išsiųsti nedelsiant.

Pasibaigus šešių mėnesių pasienio procedūros terminui, siūloma dėl kiekvieno migranto apgyvendinimo ir judėjimo teisės spręsti individualiai. Priimant sprendimą dėl  judėjimo apribojimo – įsitikinti, ar nėra pabėgimo pavojaus ar grėsmės valstybei.

Jeigu migrantui prieglobstis suteikiamas, jis gauna leidimą gyventi ir judėjimo apribojimai jam netaikomi. Tuo atveju, jeigu migrantui prieglobstis nesuteikiamas, tačiau dar vyksta apskundimo procedūros, o migrantas nekelia jokio pavojaus, jam taip pat netaikomas judėjimo ribojimas tol, kol įsiteisės sprendimas. Kai nustatomas migranto pasislėpimo ar pabėgimo pavojus, Migracijos departamento arba Valstybės sienos apsaugos tarnybos sprendimu jis gali būti apgyvendinamas ribojant judėjimo laisvę iki 6 mėnesių.

VSAT gali kreiptis į teismą dėl neteisėto migranto sulaikymo ar alternatyvios sulaikymui priemonės taikymo, jeigu yra kitų įstatyme nustatytų sulaikymo pagrindų, pavyzdžiui, grėsmė valstybės saugumui arba sąmoningas piktnaudžiavimas prieglobsčio procedūra. Teismai migrantus gali sulaikyti ne ilgiau kaip 18 mėnesių.

Įstatymo pataisomis taip pat siūloma nustatyti, kad pasibaigus šešių mėnesių pasienio procedūrai visiems užsieniečiams būtų išduodamas užsieniečio registracijos pažymėjimas. Šis pažymėjimas nesuteiktų teisės gyventi Lietuvoje, su juo migrantas negalėtų ir teisėtai išvykti iš Lietuvos, tačiau jis įgytų tolerancijos statusą. Šis dokumentas patvirtintų migranto teisinį statusą ir teisę dirbti, jei tokia teisė įgyta, kol sprendžiamas jo grąžinimo ar išsiuntimo klausimas. Teisė dirbti būtų įgyjama po dvylikos mėnesių nuo migranto užregistravimo Lietuvos migracijos informacinėje sistemoje (MIGRIS) dienos.

Migracijos departamentas gavo 3 166 prieglobsčio prašymus, iš kurių išnagrinėjo 2 374. Prieglobstis Lietuvoje suteiktas 6 užsieniečiams.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 474

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Vygandas    -  2021-11-10, 12:52

    Bilotaitei, kaip ir visai atsitiktinių Vyriausybei reikia padėti – surengti pirmalaikius Seimo rinkimus…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...