infa.lt

Švietimo ministrė nepatvirtina lietuviu kalbos ir literatūros programos, nes joje nėra… užsienio autorių kūrinių

06 lapkričio
15:30 2021
Jurtgita Šiugždinienė

ktu.edu nuotr.

Paskelbtas Lietuvių kalbos ir literatūros bendrojo ugdymo programos projektas bus patvirtintas tik tada, kai bus pasiektas sutarimas švietimo bendruomenėje.

„Nepatvirtinsiu lietuvių kalbos ir literatūros programos, tol kol nebus pasiektas sutarimas su bendruomene – programa privalo būti šiuolaikiška ir projektuojanti ateitį“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, reaguodama į kilusias diskusijas dėl projekte esančio privalomų ir rekomenduojamų autorių sąrašo vidurinio ugdymo mokiniams.

„Visiškai nepriimtina, kad 11–12 klasių [lietuvių kalbos ir literatūros] programoje tarp privalomų kūrinių nėra nė vieno užsienio autorių kūrinio. Pasaulinė literatūra neatsiejama visapusiškos asmenybės raidos dalis, todėl turime užtikrinti, kad ji nenunyks. Paprašiau išsamaus rengėjų paaiškinimo, kodėl buvo pasirinkta tokia logika. Sprendimas bus priimtas tada, kai bus pasiektas sutarimas. Jeigu reikės, darbą pradėsime iš naujo“, – pažymi ministrė.

Lietuvių kalbos ir literatūros vidurinio ugdymo bendrosios programos projektas yra pateiktas pastaboms ir siūlymams iki gruodžio 15 d.

Tuomet bus sprendžiama: ar nurodyti, kurie visuotinės literatūros autoriai, kūriniai yra privalomi nagrinėti III-IV gimnazijos klasėse, ar nurodyti privalomų pasirinkti visuotinės literatūros autorių skaičių (kaip yra tarptautinio bakalaureato mokyklose), kai kiekvienas mokytojas gali rinktis kontekstinius autorius, atsižvelgdamas į mokyklos kryptį, savo darbo metodus, galimybes ir mokinių interesus.

Iki gruodžio 15 d. galima teikti siūlymus paskelbtiems projektams el. paštu mokykla2030@nsa.smm.lt.

Su projektu galima susipažinti čia: https://bit.ly/3wfFAI9

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 304

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Tai bent    -  2021-11-07, 14:12

    Mokydamiesi užsienio literatūrą, mokiniai mokysis lietuvių kalbos ir literatūros? Ar begali būti didesnis absurdas? Durnumo viršūnė. gal per anglų kalbos pamokas nagrinės lietuvių autorių kūrybą?

    Atsakyti į šį komentarą
    • Myndė    -  2021-11-07, 19:31

      Iš berods 36 privalomų autorių (jais reikia remtis rašant rašinius per egzaminą) užsienio rašytojai yra 4: Šekspyras (Hamletas), Getė (Faustas), Kamiu (Svetimas) ir Kafka (Metamorfozė). Nei anglų, nei vokiečių kalbų programose šitų autorių nėra ir vargu ar bus. Klausimas – ar galima įsivaizduoti, net labai stengiantis, išsilavinusį žmogų be Šekspyro? Man pavyksta tik budulį…

      Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...