infa.lt

V. Bakas siūlo Antikorupcijos komisijai imtis korupcijos rizikų sveikatos sektoriuje ir pandemijos valdymo procese

23 birželio
13:48 2021

Vytautas Bakas

Seimo Antikorupcijos komisijos narys Vytautas Bakas siūlo Antikorupcijos komisijai imtis nagrinėti korupcijos mastus sveikatos sektoriuje, taip pat siekti pandemijos valdymui skirtų lėšų panaudojimo skaidrumo.

Praėjusią savaitę „Transparency International“ paskelbtais duomenimis, Lietuva pagal kyšininkavimo lygį yra prasčiausiai vertinamų šalių ketvertuke. Kyšininkavimo mastais mus lenkia tik trys Europos šalys – Rumunija, Bulgarija ir Vengrija. Bent penktadaliui lietuvių teko duoti kyšį, dovaną ar kitaip atsidėkoti, kad gautų jiems reikalingą viešąją paslaugą. Tiek teismuose, policijoje, valstybinėse klinikose ar ligoninėse, tiek valstybinėse mokyklose ar įstaigose, kurios teikia nedarbingumo ar kitas lengvatas, išduoda oficialius dokumentus.

Ypač nerimą kelia situacija sveikatos sektoriuje ir pandemijos valdymo procese.

Pagal kyšininkavimą sveikatos apsaugos sistemoje esame pirmajame trejetuke. Dėl korupcijos sveikatos sektoriuje žmonės laiku nesulaukia pagalbos, dažnai ji neprieinama, nukenčia gydytojai, nes neveikiančios ir stringančios e. sistemos didina darbo krūvius, trukdo atlikti tiesioginį darbą. Korupcija tiesiogiai lemia sveikatos paslaugų prieinamumą.

Pagal COVID-19 lėšų valdymo skaidrumą esame antri nuo galo. Ir tai kelia nuogąstavimą, kad COVID-19 lėšos pasieks partijoms ir politikams artimus asmenis, bet ne tuos, kurie labiausiai nukentėjo nuo pandemijos. Oficialūs Vyriausybės paaiškinimai, kad su COVID-19 krize susiduriame pirmą kartą, neįtikina, nes visas pasaulis su šia problema susiduria pirmą kartą.

Seimo Antikorupcijos komisijos įstatymas numato, kad komisija nagrinėja korupcijos ir su ja susijusius reiškinius.

„Antikorupcijos komisija išties darbų nestokoja. Tačiau drįsčiau teigti, kad šiais metais, koncentruodamasi į opozicijos ir praeityje padarytus pažeidimus, komisija praleido sritis, kuriose korupcijos rizika didžiausia. Siūlyčiau atskirų įmonių galimai korupcinius epizodus pavesti aiškintis prokurorams arba įmones kontroliuojančioms ministerijoms, o komisijai imtis sisteminių klausimų, kuriuose yra didžiausia korupcijos rizika ir netekimai“, − siūlo V. Bakas.

Seimo narys V. Bakas pasiūlė surengti Seimo Antikorupcijos komisijos posėdį, kuriame būtų aptarta situacija sveikatos sektoriuje, COVID-19 lėšų valdymo skaidrumas ir taip pat būtų parengtos rekomendacijos. Vyriausybė turi pateikti aiškų planą, kaip numatoma įveikti kyšininkavimą sveikatos sektoriuje ir užtikrinti milijardinių COVID-19 pandemijai skirtų lėšų valdymo skaidrumą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 122

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Klausimas būtų, su kuo derėtis ir dėl ko? Jeigu Jus turite omenyje žmogėdras, tai su...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...