infa.lt

Žemėje Lietuva atliko viską – dabar susiruošė į kosmosą ir tapo Europos Kosmoso agentūros nare už 3 mln eur. kasmetinį mokestį

20 gegužės
14:13 2021

Sąlygos verslui Lietuvoje

Seimas, atsižvelgdamas į Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos 2021 m. gegužės 12 d. dekretą, ratifikavo Lietuvos Vyriausybės ir Europos kosmoso agentūros susitarimą dėl asocijuotos narystės. Susitarimas pasirašytas 2021 m. kovo 18 d. Paryžiuje ir 2021 m. balandžio 28 d. Vilniuje.

Kaip pažymima įstatymo projekto aiškinamajame rašte, asocijuotos narės statusas leidžia dalyvauti įvairiose Europos kosmoso agentūros programose, kurias valstybė narė pasirenka savo nuožiūra, įvertinusi šalies kosmoso sektoriaus stiprybes.

„Tokia aplinkybė užtikrina, kad kasmet Lietuvos mokamas Europos kosmoso agentūrai asocijuotos narystės mokestis bus naudojamas tikslingai stiprinant kosmoso sektorių didžiausią potencialą turinčiose srityse. Be to, asocijuota narystė leidžia įgyvendinti Trečiųjų šalių programą, kurioje galės dalyvauti tik Lietuvos verslas ir mokslas, o tai atvers naujas galimybes stiprinti sritis, kurios kol kas yra išplėtotos nepakankamai.

Narystė Europos kosmoso agentūroje taip pat suteiks galimybę verslui ir mokslui bendradarbiauti su didžiaisiais Europos sistemų integratoriais, kuriuos Europos kosmoso agentūra pasirenka plėtoti didelės apimties programas“, − pabrėžiama dokumente.

Kaip anksčiau yra sakiusi ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, narystės mokestis sieks 3 mln. eurų per metus.

„Dabar mes mokame 1,4 mln. eurų. Yra apskaičiuota, kad projektus pagal Europos kosmoso agentūros programas vykdantys subjektai kuria didelę pridėtinę vertę ekonomikai. Pavyzdžiui, Europos kosmoso agentūros programų dalyvių tiesiogiai investuotas 1 euras sukuria papildomai nuo 3,5 iki 3,8 eurų, kitaip tariant, narystė Europos kosmoso agentūroje Lietuvai kasmet atneš 8,4 mln. eurų grąžą“, − tvirtino ministrė.

Už tai numatantį įstatymą (projektas Nr. XIVP-480(2) balsavo 114 Seimo narių, susilaikė 16 parlamentarų.

infa.lt komentaras:

Žemiškieji dalykai mūsų valdančiųjų jau nebetraukia – su kosmosu bendraujantys (kaip sako tauta) valdantieji, kosminiai projektai, kosminės kainos, kosminiai pelnai – klausimas – kam?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 166

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. a.š.    -  2021-05-20, 21:38

    Galėjo įvardinti visus įmanomus pinigų grįžimo kelius nors bendrais bruožais… Aišku, tik viena skaičiuoti niekada nemokėjo ir dabar tiesiog eilinį kartą taško mokesčių mokėtojų pinigus… Nieko naujo konservatorių vyriausybėje, tik šiuo atveju su nauja „protinga” pusdurne iš vienkartinės partijos.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...