infa.lt

Liberalų laisvė: Vandens gręžinius įrengusius savininkus verčiama juos registruoti, o vėliau apmokestinti ir net atimti

14 balandžio
06:30 2021

Seimo kanceliarijos archyvo nuotr.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas Seimui pristatė Gėlo požeminio vandens gavybos gręžinių įteisinimo laikinojo įstatymo projektą Nr. XIVP-144(2) ir lydimuosius teisės aktus.

Laikinojo įstatymo projektu siūloma patvirtinti laikiną požeminio vandens gręžinių legalizavimo tvarką, suteikiant galimybę įsiteisinti valdomą gręžinį, susitvarkyti nuosavybę ir kitus požeminio vandens ištekliams išgauti reikalingus dokumentus, atleidžiant asmenį nuo administracinių ir ekonominių sankcijų už požeminio vandens išteklių naudojimą be leidimo, kol vyks gręžinio legalizavimo procedūros.

„Gręžinių, nesinori jų vadinti  nelegaliais, bet jie netvarkingi, neregistruoti – jų yra apie 30 tūkst., Aplinkos ministerija savo sąvade turi 12 tūkst. iš jų, kurie yra registruoti, bet neaiškus savininkas ir jiems yra neišimti leidimai.

Tai yra tvarkos nebuvimas, tai yra pavojinga situacija ir mūsų požeminiams ištekliams, nes viskas, kas yra žemiau 30 centimetrų po žeme, konstituciškai jau yra valstybės (o realiai perimama verslo). Europos Sąjungos direktyvos įpareigoja kiekvieną valstybę narę turėti informaciją apie vandenvietes, iš kurių išgaunama daugiau negu vidutiniškai 10 kubinių metrų per metrų per parą vidutiniškai visus metus“, – sakė S. Gentvilas.

Pasak ministro, teikiami įstatymų projektai iš esmės leistų iki 2024 metų netaikyti baudžiamojo mechanizmo dabartiniams savininkams, leistų įteisinti šituos gręžinius ir juos įteisinus užregistruoti tikslingus savininkus: „Tai išspręstų nemažą įvairių gyvenviečių problematiką, žemės ūkio bendrovių problematiką, kurios irgi užstrigusios be dokumentų ir išgavinėja požeminį vandenį, bet yra baudžiamos.“

Laikinojo įstatymo projektu siūloma asmenį nuo administracinės atsakomybės atleisti šiais atvejais:

1. jei asmuo likvidavo neregistruotą, iki šio įstatymo įsigaliojimo įrengtą, gręžinį iki Laikinojo įstatymo įsigaliojimo;

2. jei asmuo nori pats likviduoti neregistruotą, iki šio įstatymo įsigaliojimo įrengtą, gręžinį – siūlomas atleidimas nuo atsakomybės prasidėtų nuo to momento, kai apie šį savo ketinimą asmuo informuotų Aplinkos apsaugos departamentą;

3. jei asmuo dėl neregistruoto, iki šio įstatymo įsigaliojimo įrengto, gręžinio įteisinimo kreipiasi į savivaldybę dėl pritarimo naudoti požeminio vandens gręžinį gavimo – siūlomas atleidimas nuo atsakomybės prasidėtų nuo to momento, kai savivaldybei pateikiamas prašymas;

4. jei asmuo nusprendžia susitvarkyti nuosavybės teisę į iki šio įstatymo įsigaliojimo nuosavybes teise priklausančiame žemės sklype įrengtą Žemės gelmių registre registruotą požeminio vandens gręžinį – siūlomas atleidimas nuo atsakomybės prasidėtų nuo to momento, kai apie šį savo ketinimą asmuo informuotų Aplinkos apsaugos departamentą.

Mokesčio už valstybinius gamtos išteklius įstatymo pataisų projektu Nr. XIVP-145(2) siūloma sumažinti įstatyme nustatytą požeminio vandens (išskyrus mineralinį vandenį) ištekliams koeficientą nuo 10 iki 2.

Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymo pataisų projekte Nr. XIVP-146(2) siūloma įtvirtinti 3 metų laikotarpį, t. y. įtvirtinti datą, kad iki 2023 m. gruodžio 31 dienos savivaldybė arba jos kontroliuojama vandens tiekimo įmonė perimtų iš bendruomenių ar kitų asmenų geriamojo vandens tiekimui reikalingą infrastruktūrą po to, kai ji bus įteisinta.

„Yra noras, kad gyventojai gautų tinkamą vandenį iš šitų vandens gręžinių ir rūpintųsi profesionalai – vandens tiekimo bendrovės. Per šitą įstatymą laikinai leidus ir numačius įteisinimo tvarką, būtų galima sutvarkyti likusių bendruomenių vandens tiekimą ir legaliai turint inventorizuotus dokumentus perduoti savivaldybių geriamojo vandens tiekimo įmonėms šituos įrenginius, ir tada gyventojai gautų profesionalų paslaugas“, – sakė S. Gentvilas.

Projektams po pateikimo pritarta bendru sutarimu. Pagrindiniu šių klausimų svarstyme paskirtas Aplinkos apsaugos komitetas. Projektus Seimo posėdyje numatoma svarstyti gegužės 20 dieną.

infa.lt komentaras:

Net sovietų okupacijos laikais nuosavų vandens šaltinių-šulinių savininkai nebuvo verčiami mokėti už vandenį. Ir iš jų jie nebuvo atiminėjami. Dabar gi, esant Nepriklausomybei ir valdančiojoje koalicijoje liberalams bei „Laisvės partijai” – tos laisvės, tame tarpe ir ekonominės, vis mažėja. Rengiamasi atimti vandens gręžinius iš žmonių po to, kai jie esą bus įteisinti, ir perduoti juos vandens tiekimo bendrovėms. Ne visiems iškart vienu metu, palaipsniui, kad nekiltų bendras masinis pasipriešinimas. Liberalai, kalbantys apie mažesnį valdžios kišimąsi į žmonių gyvenimą elgiasi visai priešingai savo šūkiams. Tai kyla klausimas – o kas gi ta valstybė ir kurią vietą joje užima jos piliečiai, jeigu galima iš jų vienu brūkštelėjimu atimti jų nuosavybę, esančią jų žemėje ir perduoti ją liberalų siūlomoms įmonėms, iš kurių gyventojai gautų paslaugas? Klausimas – kaip jie iki šiol sėkmingai apsiėjo be tų paslaugų?  Ir kodėl negali ir toliau tvarkytis savarankiškai be liberalų įsikišimo?

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 2 147

Žymos:

Atsiliepimų 8

  1. Adomas    -  2021-04-14, 06:50

    Visi žemės ištekliai priklauso liaudžiai,kuri toj teritorijoj gyvena…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Myndė    -  2021-04-14, 07:42

    Susitarkim dėl sąvokų.
    Teritorija, vadinama Lietuva, klaidingai vadinama valstybe. Geriausiu atveju, galėtų vadintis kolonija.
    Jos gyventojai klaidingai vadinami piliečiais. Geriausiu atveju galėtų vadintis baudžiauninkais.
    Visos partijos (konservatoriai, socdemai, liberalai ir debesis smulkesnių) – geriausiu atveju šutvė sukčių, nieko bendro neturinčių su jokia ideologija, išskyrus vieną – išpešti naudos iš baudžiauninkų.
    Va kada daiktus imsim vadinti savais vardais, daug kas taps aiškiau.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Vyte    -  2021-04-14, 08:55

    Atviras banditizmas, kuri norima iteisinti.

    Atsakyti į šį komentarą
  4. op    -  2021-04-14, 09:46

    Tai valstybĖ ir Yra, banditų gauja, apsistačiusi įstatymais, kad jų turtų Ubagai neatimtų

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Audronė    -  2021-04-14, 11:05

    Valstybė turi išsipirkti žmonių investicijas į gręžinius, valymo įrengimus.

    Atsakyti į šį komentarą
  6. Hm    -  2021-04-14, 12:54

    Vaikas žiūrėjau multiką apie buratiną, kai valdovas apmokestino savo žmones ir už blogą orą, o su perkūnija – papildomai…

    Atsakyti į šį komentarą
  7. Pritariu HM    -  2021-04-14, 18:36

    Čipoline viskas labai gerai aprašyta.

    Atsakyti į šį komentarą
  8. Jonas    -  2021-04-16, 20:02

    Įdomu, o oras kuriuo kvėpuojame gal irgi yra valstybės nuosavybė? Reiktų, kad „profesionalai” „rūpintūsi” kuom kvėpuojame…:)

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...