infa.lt

Mozeris Alvis. Gavo per snapą. Sandra – mūsų teismuose dar liko sąžiningų teisėjų

06 balandžio
20:22 2021
Mozeris Alvis

Facebook nuotr.

Tikiuosi, kad dauguma jūsų pamena 2020-08-29 Vilniuje vykusį mitingą „Už Laisvą Pasirinkimą“. Tai vienas pirmųjų Lietuvoje organizuotų mitingų, kurio metu jo dalyviai – drąsūs ir savo Tėvynei neabejingi Lietuvos Žmonės, tarė aiškų ir griežtą NE! mūsų visų gyvenimus užvaldžiusios psichodemijos suvaržymams.

Kita vertus tikrai ne kiekvienas iš jūsų žino, jog iškart po šio mitingo vienai jo organizatorių – Lietuvos drąsiai ir šauniai trijų vaikų Mamai Sandrai Juknei, buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas. Protokolas Sandrai buvo surašytas už tai, kad ji, kaip mitingo organizatorė, neužtikrino, jog renginio metu būtų laikomasi ne mažesnio kaip 1 metro distancijos tarp mitingo žiūrovų, o taip pat neužtikrino, kad renginio dalyviai viso renginio metu dėvėtų nosį ir burną dengiančias priemones.

Pasak tų, kurių uždavinys yra mus ginti, saugoti ir mums padėti, tokia Sandros veika sukėlė pavojų išplisti Covid-19 infekcijai, todėl Sandrai buvo skirta 500 Eur dydžio „premija“, kartu maloniai pasiūlant ne ginčo tvarka susimokėti pusę skirtos baudos, taip pripažinti savo kaltę ir klausimą „uždaryti“.

Prireikė daugiau nei pusės metų tam, kad kartu su Sandra įrodytume, jog Vilniaus m. 3-iojo policijos komisariato priimtas nutarimas skirti administracinę nuobaudą yra neteisėtas ir nepagrįstas.

Dvigubai smagu, kad per tą laiką policijos įstaigai „nosį nušluostėme” net 2 kartus. Kita vertus, nedetalizuosiu viso proceso eigos, nes tai užimtų nemažai laiko, tačiau pasidžiaugsiu Vilniaus miesto apylinkės teismo 2021-03-19 nutartimi administracinio nusižengimo byloje Nr. II-161-992/2021.

Sandra JuknėTariu nuoširdų AČIŪ šio teismo Teisėjai Viktorijai Šelmienei, kuri visapusiškai ir objektyviai ištyrė visas faktines bylos aplinkybes ir vadovaudamasi įstatymu, o ne emocijomis ir išsigimusios masinės medijos formuojama nuomone, priėmė objektyvų ir nešališką sprendimą, taip profesionaliai atlikdama darbą, kurį ir privalo atlikti kiekvienas kompetentingas ir save gerbiantis teisėjas.

Draugai, aš puikiai suprantu – ši pergalė yra tik mažytis šviesos spindulėlis. Kaip ir jūs, aš taip pat aplink matau daug neteisybės, nekompetencijos, emocijų, idiotizmo, konstitucinių teisių ir laisvių neteisėtų suvaržymų.

Deja, visa tai yra nesvetima ir teisingumą turintiems vykdyti teismams. Kita vertus, o ko norėti, jei net garsūs advokatai viešai ima virkauti apie tai, kad virusas iš jų pavogė gyvenimą, todėl dabar jie laukia nesulaukia, kol bus paskiepyti…

Bet mes juk ne iš tų, kurie pralaimi nenugalėti! Todėl prašau jūsų: saugokit savo sveikatą, nepraraskite gebėjimo matyti, mąstyti ir suprasti, o suvis svarbiausia – neišduokit savęs ir išlikite Žmonėmis. Jaučiu, o gal net ir žinau  – visų mūsų laukia nuostabi kelionė ir veikdami kartu mes nuskinsim dar ne vieną pergalę!

infa.lt pakalbino Sandrą:

Laba diena Sandra, kaip nuotaikos po teismo?

Nuotaika optimistinė, atsirado tikėjimas tuo, jog dar galiu laimėti pilnai, jei neužsispirs policija.

Kurią dieną vyko tas teismas apie kurį rašoma aukščiau?

Teismas vyko kovo 9 dieną, per Zooomą. Nenorėjau ir nesirengiau jame dalyvauti, tačiau teismo sekretorė pranešė, jog, jei nedalyvausiu – tas ilgai lauktas teismas bus atidėtas. Teko jungtis internetu ir nepasiruošus atsakinėti į teisėjos klausimus. Noriu padėkoti Alviui, kuris viską surašė taip, kad aš į daugelį klausimų galėjau atsakyti „viskas surašyta teisininko medžiagoje”. Tiesa, į keletą klausimų teko vis tik atsakyti savarankiškai, bet teisėja, reikia pripažinti, į tai pažiūrėjo labai geranoriškai. Tai teismas vyko kovo 9 dieną, o jau teismo sprendimą registruotu laišku gavau 19 dieną.

Ir kas buvo tame sprendime?

Ten buvo parašyta, kad teismas panaikina policijos komisariato skirtą baudą ir grąžina bylą į policijos komisariatą su įpareigojimu surinkti tuos įrodymus, kuriasi remdamasis jis tą baudą skyrė.  Ta prasme, kad policijos komisariatas skirdamas tą 500 eurų baudą rėmėsi tik vienos tyrėjos pateiktu tvirtinimu, esą aš neužtikrinau distancijos tarp mitingo dalyvių ir nepriverčiau jų dėvėti kaukių. Žinant, kad tas mitingas buvo apskritai nukreiptas prieš kaukių dėvėjimą, toks kaltinimas yra labai patogus. Tačiau yra vienas „bet”, – tie griežtesni reikalavimai dėl kaukių dėvėjimo turėjo įsigalioti rugsėjo pirmą dieną, o pats mitingas vyko rugpjūčio 30 dieną, ir policija rėmėsi būtent rugsėjo pirmosios dienos reikalavimais. Būsimais reikalavimais. Į tai atkreipė dėmesį ir teisėja.

Ar tu dabar tiki, kad teisingumas Lietuvoje dar egzistuoja?

(Telefonu girdisi juokas). Sudėtinga atsakyti, bet tai, kad kažkuriose teismų grandyse išliko sąžiningų ir savo darbui atsidavusių žmonių – tas akivaizdu. Mano atvejis tą liudija. Teismo metu kalbėjau nepasiruošusi, kartais net nežinojau ką atsakyti, aplinkui lakstė mano vaikai, vienu žodžiu… tačiau teisėja įžvelgė esmę ir be mano pasisakymų.

Nebuvo minčių tiesiog imti ir tyliai susimokėti tuos policijos „širdingai” pasiūlytus 250 eurų vietoj 500? Juolab, kad žmonės sužinoję apie baudą masiškai siūlėsi sumokėti ją už tave?

Tikrai ne. Tai buvo principo reikalas. Aš nesijaučiau nusikaltusi tokiai sumai. Ten buvo policijos pareigūnai, kurie ramiai žiūrėjo į viską kas vyko, o po to, neva dėl Covid reikalavimų pažaidimų apkaltino mane.

Sandra Juknė ir policininkas

O ką gali pasakyti apie policiją šiuo atveju?

Net nežinau ką pasakyti. Arba jiems buvo liepta surasti kažkokį atpirkimo ožį ir jie „geranoriškai” pasirinko mane, arba tiesiog atmestinai formaliai atliko savo pareigą tokioje situacijoje, kuri tikrai nereikalavo policijos įsikišimo.

Tai kuo dabar turi baigtis situacija po tokio teismo sprendimo?

Policijos komisariatas turės įrodyti, kad mitinge šalia vienas kito stovėję žmonės be kaukių nebuvo giminės ar artimieji (jiems leidžiama buvo stovėti šalia be kaukių tuo metu) ir kažkaip įrodyti, kad buvo nesilaikyta atstumo. Jie sakosi turį visą filmuotą mitingo medžiagą, tik va neaišku, kaip praėjus tiek laiko sugebės įrodyti, kad tie žmonės nebuvo giminės ar artimieji – juk dabar tuos žmones atrasti ir apklausti bus gana sudėtinga, juolab, kad dalis jų buvo su kaukėmis.

Ko gero net atradus tuos žmones priversti juos kalbėti policijos naudai prieš mitingo organizatorius vargu ar realu. O be jų liudijimo visi policijos vaizdo įrašai mažai ką reiškia teisine prasme.

Taip, todėl aš manau, kad geriausia išeitis policijos komisariatui būtų tiesiog praryti karčią piliulę ir pripažinus, kad įvyko klaida užbaigti šią` bylą taikiai.

Taip visiems būtų geriausia, todėl linkime tau geros nuotaikos, pasitikėjimo savimi.. na ir visuomenės palaikymo, kurio, panašu, tikrai netrūks.

Ir ačiū už pokalbį.

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 2 070

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Adomas    -  2021-04-07, 04:48

    Džiugu,kad yra dar savo priesaika ir garbe gerbiančiu žmonių…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Gelmina    -  2021-04-13, 10:35

    Mūsų policija yra apgailėtina.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....