infa.lt

Vyrų arterijų būklę pagerina sportas, o ne testosteronas

26 vasario
06:50 2021
Goltis - atsispaudimai

nuotrauka iš vaizdo įrašo

Pakaitinė testosterono terapija išlieka įprasta vyresnių nei 50 metų vyrų su amžiumi susijusių pokyčių gydymo galimybė, nors jos nauda sveikatai yra nevienareikšmė (ir net kartais ginčytina).

Naujas Australijos mokslininkų eksperimentas aiškiai pademonstravo, kad hormonų terapija nėra naudinga, o fizinis aktyvumas greitai stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą.

Hormonų pakaitinė terapija vyresniems nei 50 metų žmonėms skiriama prarastai siekiant papildyti endokrininių liaukų funkcijai. Pavyzdžiui, vyrams po 35 metų mažėja hormono testosterono lygis, dėl kurio atsiranda tokie simptomai kaip nuovargis, sumažėjusi raumenų masė ir padidėję kūno riebalai, sumažėjusi erekcija ir kitos problemos.

Naujame darbe mokslininkai daugiausia dėmesio skyrė arterijų disfunkcijai testosterono sumažėjimo fone ir palygino hormonų terapijos ir mankštos naudą. Jų išvados paskelbtos Amerikos kardiologijos asociacijos svetainėje.

12 savaičių eksperimente dalyvavo 78 vyrai nuo 50 iki 70 metų amžiaus, kurių testosterono lygis buvo žemas arba normalus. Jie buvo suskirstyti į keturias beveik lygias grupes. Pirmos grupės vyrai gaudavo testosterono ir 2-3 kartus per savaitę vykdė aerobikos ir jėgos pratimus.

Savanoriai iš antrosios grupės vartojo tik testosteroną, o iš trečiosios – tik placebą. Galiausiai ketvirtosios grupės dalyviai užsiėmė panašaus intensyvumo sportu ir vartojo placebą.

Paaiškėjo, kad testosterono terapija nepagerino arterijų funkcijos. Nebuvo jokių teigiamų pokyčių vartojant hormoną atskirai.

Priešingai, arterijų funkcija 28% pagerėjo placebo su sportu grupėje ir 19% testosterono plius sporto grupėje. Tai yra, tik tarp tų savanorių, kurie buvo fiziškai aktyvūs.

Pakaitinė hormonų terapija padidino hormonų kiekį 62% vyrų. Pažymėtina, kad fizinis aktyvumas taip pat turėjo teigiamą poveikį testosterono kiekiui, tačiau didžiausi rodikliai buvo pasiekti tik vartojant hormoną.

„Testosterono terapija gali suteikti tam tikros naudos, pavyzdžiui, padidinti kojų raumenų masę, tačiau nesuteikia jokių teigiamų arterijų funkcijos pokyčių, kurie lemtų būsimų širdies ir kraujagyslių ligų – insulto, širdies priepuolio ir kitų – rizikos lygį“, – komentavo. darbo autorius Danielis Greenas.

Mokslininkai rekomenduoja sveikiems, tačiau mažai judantiems vidutinio ir vyresnio amžiaus vyrams profilaktiškai reguliariai sportuoti, ypač žmonėms, turintiems visceralinių riebalų

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 260

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....